Ilustracija Photo: Profimedia

ANALIZA WHO-a: Britanski soj virusa otkriven u 50, južnoafrički u 20 zemalja, ’Raširenost je podcijenjena’

Autor: Matea Vidić/Hina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvještava kako je novi soj koronavirusa otkriven u Britaniji, prisutan u čak 50 zemalja i teritorija dok je južnoafrički otkriven u njih 20.

“Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira. Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još varijanti virusa”, tvrde.

Inače, što se tiče treće mutacije virusa, one koju je objavio Japan, WHO ističe kako ista zahtijeva daljnje proučavanje, ali navode kako se radi o “zabrinjavajućoj varijanti”.

Nadalje, što se tiče novih sojeva WHO ističe kako rezultati testiranja onog britanskog soja, isti je nešto zarazniji, a zabilježena je raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih varijanti virusa koje cirkuliraju u populaciji, naveli su.

S druge strane, južnoafrički soj također je zarazniji, no čini se kako uzrokuje teže oblike bolesti.
U konačnici, Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je je raširenost novih varijanti virusa vjerojatno jako podcijenjena.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.