Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vijeće bez Klasića, Jakovine, Markovine i Perice je kao Barcelona bez Messia

Autor: Zvonimir Hodak

Zima je dobro stisla. Siromašni cvokoću zubima, a eliti je to “tak’ romantično“. Ličani su dobro uočili “problem.“ Kažu: lakše je po ljeti pronaći dva metra hlada nego zimi dva metra drva! No, ako nas nešto može ugrijati bolje od “dva metra drva” onda je to politika.

Vrhunski cinik Winston Churchill još je davno rekao: “Ako želim da se neki problem nikada ne riješi, osnujem komisiju“. Naš Premijer nije ni Churchill, a ni cinik, a ipak je osnovao komisiju. Koja se je u stvari trebala zvati – komisija za povijesnu istinu. Sad zamislite kako tu “istinu“ zamišlja Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, član Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima.
U proljeće 1989.g, kad je već i političkim slijepcima bilo jasno vidljivo da je komunizam pao bez ispaljenog metka, naš se Nenad ”udružio” u UJDI. Kratica za ”Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu”. Osnivači poznati – KOS i UDBA. Malo više ipak KOS. Podsjeća me na jednog mog zemljaka koji se krajem 1944.g. u Vukovaru upisao u “Ustašku mladež“. Inače je profesorova karijera puna zgodnih demokratskih pastorala. Tako je svojevremeno Bruna Esih upisala na FPZ poslijediplomski studij s temom “Europski sigurnosni sustav i agresija na RH”. Braneći svoj rad pred komisijom, javio se naš dr. Neno i izvalio “ja ne mislim da bi ovo trebalo proći jer je kolegica izrazito ideologizirana i pristrana“.
Kad je Bruna zamolila Ujdiovca da to argumentira, dobila je klasičan komunjarski odgovor – znate vi dobro na što ja mislim. Istakao se dični Profa i prilikom predavanja na FPZ-u koje je držala moja klijentica Judith Reisman 70-godišnja profesorica iz SAD-a. “Molim vas da budete pristojni… pričate o komunističkoj indoktrinaciji, a jedino tko je ovu djecu mogao indoktrinirati je Katolička crkva!“ vikao je na nju naš Profa. Amen! Spomenimo kao člana Plenkovićeve komisije i prof. Ivu Goldstiena poznatog titoistu. Uz ovakav sastav većine članova komisije, jasno je da je preporuka Vladi RH koju su jedva iznjedrili zapravo adresirana u crvenoj koverti.

Slavica Lukić vrišti u Jutarnjem: “Za dom spremni je neustavan, ali se iznimno dopušta!“ Nije joj palo na pamet da je komunizam izbačen iz Hrvatskog ustava, ali simboli komunizma ostaju. Crvena zvijezda je simbol Heineken piva, a ne komunizma misli većina “vijećnika“. Tko nas je ono napao, razarao i ubijao od 1991. do 1995.g.? Jesu li to bili radnici Heinekena ili ratnici Ratka Mladića čiju sliku, dok ovo pišem gledam, na fejsu? Denis Šešelj je objavio sliku HOS-ovog grba i sliku đenerala Mladića s crvenom petokrakom na kapi. Ispod slike HOS-ovog grba piše – zabranjeno, a ispod slike Mladića – dopušteno. Prenosim i Denisov pomalo fatalistički komentar: “E, tako ti je to!“ Taj komentar predstavlja presjek razmišljanja običnih, često apolitičnih ljudi. Još jedna podvala vladajućih. A k’o vlada, zna se! Vijeće je dobro odredilo što je zadana tema. Prošlost od 1941.g do “oslobođenja“ 1945.g. Onda je kao nastupila svjetla i humana budućnost. Sve do balvana 1990.g. Pa nam se sada opet vraća dobra stara prošlost. Thompson i Čavoglave. Rat krvavi, krunice i ZDS.

I kad smo rat pobjedonosno završili javili su se likovi koji su tobože ”za bolji svijet i bolje društvo” te počeli režati na ZDS. Ni riječi o simbolima protiv kojih smo ratovali, petokraka, srp i čekić, smrt fašizmu-sloboda narodu. Sada kad smo “demokratskim dijalogom“ dobili jedno relativno ”izbalansirano” rješenje, skočiše ognjištari, desničari i ustašoidi… lijepo ih je prizemljila prof. Sanja Barić iz crvene Rijeke. Ona ukazuje na potrebu “širokog građanskog obrazovanja“ u smislu upoznavanja Ustava i njegovih postulata. Šteta što dragovoljci i branitelji nisu, prije odlaska u Vukovar i na druge bojišnice, polagali ustavno pravo. Nešto k’o MPV u JNA. Na kraju, draga Profesorica poentira: “To je dragulj humanosti“. Ni više ni manje!!!! Naravno, što se prošlosti tiče to se vjerojatno odnosi na crvenu zvijezdu a što se tiče budućnosti na ZDS.
Slične oduševljene reakcije o tom jadnom dokumentu mogli smo čuti na TV-u i od blagoglagoljive bivše predsjednice Ustavnog suda. Dobro, humanost zvijezde petokrake je već davno opjevana pa se tu slažem s profesoricama Barić i Omejec. Primjera je i previše. Najnoviji je od 27.veljače 2018.g. Časopis ”Demokracija” iz Ljubljane donio je priču slovenskog partizana na samrtnoj postelji. Naime, partizani su na kraju rata 1945.g. grupno silovali 17 godišnju djevojku Fridu Paulitsch. I stari partizan je to jednostavnim i toplim riječima opisao: “Dekle smo posilili, ubili, iz nje skuhali “golaž“ in je pojedli!!!“ Ne znam je li je na takvu ili sličnu humanost mislila prof. Barić? Ili je aludirala na već legendarnu Hudu jamu gdje su ljudi s petokrakom na kapama zazidali 3000 živih ljudi. Gledao sam o tome film. Ne znam je li ga vidjela i prof. Barić? Prilično je iluzorno spominjati Bleiburg, Jazovku i ostale pokolje Titovih partizana.
Tko se još sjeća humane sekvence 27. srpnja ljeta Gospodnjeg 1941.g. u legendarnom Srbu gdje su Klasićevi ljubimci ispekli na ražnju župnika Juraja Gospodnetića? Nema podataka jesu li su ga pojeli kao Fridu Paulitsch. I kad tome dodamo ulogu petokrake u agresiji na Hrvatsku 1991.g. onda se postavlja samo od sebe jedno pitanje: tko je tu lud, a tko zao? Što je s Rezolucijama Vijeća Europe o komunističkim zločinima? Uostalom, pročitajte komentare Dragana Markovine, Tvrtka Jakovine, Hrvoja Klasića, Roberta Bajrušija, Borisa Miletića, Milorada Pupovca, Vesne Alaburić … koji pozdravljaju dokument i dijelu koji se odnosi na petokraku i ostala komunistička obilježja, ali se istodobno zgražaju nad jednim izuzetkom oko ZDS.
Komunjare su ogorčene tim jednim jedinim izuzetkom oko ZDS-a na nadgrobnim pločama! Međutim, to je njihovo ogorčenje potpuno irelevantno u odnosu na ogorčenje svih žrtava jugoslavenskog komunizma i njihovih potomaka. Sve u svemu Vijeće i dokument koji su iznjedrili nakon godinu dana nerada jedan je truli kompromis, obična jugo-musaka neprovediva u praksi. Već zamišljam orvelovsku scenu: idući Thompsonov koncert. Pedeset ili više tisuća duša. Čavoglave. ZDS i jake policijske snage kad započnu sa ”uredovanjem”. Znanstvena fantastika?! Humani dragulj na djelu i novi povijesni sveti gral ljevičara. Tko je pobijedio u prošlom ratu na “ovim prostorima“? Crvena zvijezda i Partizan ili Dinamo i Hajduk? A Vesni Alaburić, koja zadovoljno u Večernjaku prede o “uspostavljenoj pravednoj ravnoteži“, predlažem da u svibnju ode na izlet u Kumrovec. Na tradicionalni “bal vampira“ i vidi o kakvoj se ravnoteži radi. Provedbe ovakvih preporuka moći će se nabrojati na prste. I to na prste čovjeka bez ruku. Uvjeren sam kako 70% Hrvata neće pustit ni suzu za ovim Vijećem i njegovim lošim preporukama.

Jerzy Lec je napisao: “Suze ne gase lomače“.

HRT-ova emisija Peti dan. Uobičajeno društvo. Tobože pluralno. Svatko ima pravo na svoje mišljenje pod uvjetom da je u pitanju lijeva “jugo sinteza“. Nesuđeni guru kurikularne reforme Boris Jokić, čim je došao na štih, odmah je opalio svih šakom u glavu. Kaže popularni Bora: “Amerikanci sigurno nisu glupi, ali trenutno za Predsjednika imaju idiota!“ I da je, recimo, uspio dobro zamišljeni plan preuzimanja obrazovanja od strane Jokića i drugova onda bi imali zgodne testove na svim razinama. Npr.: pitanje pod a) koja zemlja članica Vijeća sigurnosti u UN ima za predsjednika idiota? Bivšoj ambasadorici SAD-a u Hrvatskoj pitanje bi se svidjelo jer je lagano. Ali pitanje je gleda li novi veleposlanik u Buzinu HRT-ove zabavne i nadasve obrazovne emisije? Doduše, moderatorica Gabrijela Perišić je sramežljivo prošaptala da se “HRT ograđuje od te izjave“.
Bora se na to jednom briljantnom jezičnom akrobacijom izvukao i pokazao da s punim pravom pretendira na sam obrazovni vrh RH. “Slobodno se ogradite“ rekao je Jokić i ostao živ. Je li ostao zdrav, ne znamo! Bora se ovom spektakularnom izjavom učlanio u “progresivni“ klub u kojem su već istaknuti članovi naš nesuđeni konzul u SAD-u, Tomislav Krasnec, Marina Šerić, Antonija Handabaka, Željko Trkanjec, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Josip Šoić i tko bi ih sve nabrojao. Dok Trump gazi dalje i sve uspješnije, lijeva medijska falanga vene i pljucka. Jutarnji i Večernji su privatni mediji, ali HRT je javni. No, možda Jokić to još ne zna. Kad ne znaju urednici, zašto bi on trebao znati.

Ne zna to ni etablirana jugo-perjanica, sve prisutni Hrvoje Klasić. Navodno povjesničar. Hrvoje Bajlo s Hrvojem Klasićem. Profa ovako razmišlja: sve vezano za NDH i ustaški pokret mora biti zabranjeno, no kad su u pitanju simboli socijalizma i Jugoslavije on to ne bi zabrinjavao. Ne znam tko je birao članove Vijeća za suočavanje, ali neizbor učenog profesora je oprostiva greška. Vijeće bez Klasića, Jakovine, Markovine i Perice je kao Barcelona bez Messia. Klasić nas samo upozorava da ne zaboravimo: “Pod crvenom zvijezdom ginuli su mladi Hrvati i Hrvatice u Jugoslaviji i Hrvatskoj”. Povijesno otkriće nekoga tko sebe naziva povjesničarem. Zaboravio je jednu i te kako bitnu činjenicu. Ti mladi Hrvati i Hrvatice ginuli su pod crvenom zvijezdom isključivo za Jugoslaviju, a još više njih od ruke te iste Jugoslavije, da ne spominjem JNA i Domovinski rat. Nadalje, Hrvoje Hrvoju prodaje bozu “i ginuli su za bolji svijet i bolje društvo.“ Zna li prof. Klasnić da crvena boja na obrazima simbolizira sram? Tvrditi, i to opetovano, da je rigidna jednopartijska država i diktatura “bolji svijet i bolje društvo“ predstavlja skandaloznu izjavu, crni humor. I kad se taj ”bolji svijet i bolje društvo” 1990.g. bez ispaljenog metka urušio u provaliju prošlosti, ostali su samo mali metastazići u liku Klasića, Jakovine i sličnih mucavih proroka koji pokušavaju oponašati Miku Špiljka (kojem, usput rečeno, nisu ni do koljena).




Četrdeset i pete u školama je nastupila inflacija riječi perspektiva, pa učenici upitaše učiteljicu što ta riječ znači. ”To vam je zamjena za nekadašnji izraz “ako Bog da!“
Bio sam neku večer gost kod Bujanca. Kao i obično. Jalovo desničarenje. Psi laju, a karavana puna crvenih zvijezda, Klasića, Markovina, Pofuka, Vlašića, Glavaševića, Marasa, Granića, Stazića… prolazi i prolazi. Ipak sam se, usprkos ovoj fatalističkoj atmosferi, od srca nasmijao – HDZ-u. Treba ju preimenovati u ”Stranka demokratskog humora”. U Zaprešiću je ponosno vijugala Ulica Maršala Tita. HDZ-ov gradonačelnik Željko Turk bio je naročito tronut Titovim likom i djelom. ”Nećemo pod pritiskom ulice dati našeg Titeka. Mi smo progresivni…” i tralala. No, kad je nakon Prozor (čitaj: Tito) pao u Zagrebu, e tada je Željko ipak odlučio poslušati bilo svojih vjernih glasača. Kako je Maršalova ulica bila malo predugačka, a i predugo je trajala, odlučili su HDZ-ovci od nje napravit tri ulice. Jedan dio ulice se sada zove Avenija hrvatskih branitelja.
Promptno i sa osjećajem za pravi trenutak. Još ima živih koji se sjećaju 5. kolovoza 1995.g. Samo 23 godine i evo nama u Zaprešiću ipak Avenije branitelja. Drugi dio ulice dobio je ime – kardinal Alojzije Stepinac. Uvjetno. Ako Srpska pravoslavna crkva ne uloži prigovor Svetom ocu. Treći dio ulice ostao je do daljnjeg – Ulica maršala Tita. Tako je naša ljubičica bijela uzela na stan i hranu podstanare – branitelje i kardinala kojeg je Tito u prošlom stoljeću transportirao u Lepoglavu na 16 godina šutnje… Što je to prema “Sto godina samoće“ Gabrijela Garcije Marqueza. I tako je Zaprešić postao grad pobratim sa Velikim Trgovišćem. Lako je trgovati kad imaš maršala za kardinala.

Željko Turk je, kako bi rekao Horacije, ”rara avis” ili rijetka ptica. Bijela vrana…

Inspektor Kajkić dobio je slučaj Ovčara. To vam je kao hrvatskih Sto godina samoće, U godinu dana ispitao je oko 300 ljudi, više nego li je ispitano u zadnjih 25 godina. Navodno je došao do izjava svjedoka, očevidaca i pokajnika. Čak i do imena članova SDSS-a. I pogodite što mu se dogodilo? Smijenjen je sa slučaja da se ne bi otvorio novi slučaj. Eto, takvi smo mi ljudi! Samo bi divanili o ustašama i partizanima. A što je sa dječjim vrtićima? To su krucijalna pitanja, a ne tamo neki zločinci koji su poubijali stotine ljudi na Ovčari. Imamo mi daleko važnijih tema od Ovčare. Recimo, kako zabraniti Čavoglave? Kako relaksirati otrovnu atmosferu oko Frljića i svinjskih glava? Umjesto da sa Frljom otkrivamo ustaše mi bi proganjali četnike. Umjesto tog Kajkića doći će odgovorni ”drug” i smjestiti predmet u najdonju ladicu. Tako se kod Hrvata rješavaju problemi za koje ljevičarima nije stalo da se riješe.




Kraj je tjedna koji ćemo pamtiti ako baš moramo po naslovu Gorana Penića u Jutarnjem: “Zabranite “ZDS“, a petokraka se mora dopustiti.“ Bit će to malo morgen. Drugovi i drugarice, lijepo ste se pokazali u ovom Plenkovićevom Vijeću, ali nije ni vaša do vijeka! Ili kako je rekao Ciceron “Semel pro semper”- jednom zauvijek.

Autor:Zvonimir Hodak