Dnevno.hr

‘Živimo u prizemlju i ispred našeg prozora parkiraju aute. Što da radimo da to zaustavimo?’ Pravnica odgovara na ovo i druga pitanja!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

U maloj zgradi s 10 stanova stanara imamo prizeman stan i imamo problem jer smo prizemno pa ispred našeg prozora parkiraju aute. Imamo li zakonski pravo ispod našeg prozora postaviti pitare udaljene pola metra ili metar da nam ne parkiraju tik ispred našeg prozora?

Pretpostavljam da mislite na parkiranje od strane osoba koje nisu vlasnici stana u toj zgradi. U slučaju da se zemljište nalazi u Vašem (odnosno vlasništvu stanara) možete postaviti rampe i slično koji će štititi ulaz na parking u vlasništvu stanara. U slučaju da niste sigurni koji dio je u vlasništvu stanara, predlažem angažirati geodeta da utvrdi međe. Dakako, odluka mora biti donesena sukladno odredbama Zakona o vlasništvu, ako je zemljište u vlasništvu više stanara. U slučaju da se Vaš upit odnosi na parking od strane drugih stanara, moram napomenuti kako je zemljište zajedničko te nije određeno tko može koristiti točno određeni dio istog.

Susjeda već 20 godina ne obrađuje poljoprivredno zemljište, tako da trpim direktnu štetu (razno raslinje mi kida ogradu, grane padaju i također uništavaju ogradu, prave hlad, 40 što voćki, što loze sam morao iščupati zbog bolesti), ali i indirektnu (moram špricati oko ograde totalnim herbicidom) jer kontaminiram zemlju i ribnjak iz kojeg navodnjavam, tako da se ne mogu baviti eko-poljoprivredom. Oko 8000 m2 je zaraslo. Godinama prijavljujem poljoprivrednom inspektorima, oni dođu, upozore je i nikome ništa. Zadnji inspektor me uputio na komunalnog redara, koji je pokušao nešto učiniti, ali isto bez uspjeha. Molim Vas za savjet kakvu tužbu učiniti i da li u tužbi mogu tražiti odštetu za štete u 20 god?

Rok za tužbu za naknadu štete je 3 godine od saznanja oštećenika za štetu, a svakako 5 godina od njena nastanka, ali sud na ovu zastaru ne pazi po službenoj dužnosti, već po prigovoru tuženika. Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima imate pravo podići tužbu za prestanak imisija na Vaše zemljište, ako su iste prekomjerne, a za ocjenu uspjeha u sporu svakako predlažem obratiti se stručnoj osobi. Svakako nadležnim tijelima (inspekcija) predajte pisanu prijavu kako bi imali dokaz i tražite da Vas se obavijesti o poduzetim radnjama.

Imam li pravo uvida u svoj spis kod odvjetnika?




Imate pravo na uvid u spis i Vašu dokumentaciju, a isti uvid također možete izvršiti i na sudu (u odnosu na dokumentaciju predanu u sudskom postupku).

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.