fbpx
Dusan Mirkovic/PIXSELL/Ilustracija

Veleposlanstvo u Rimu žestoko uzvratilo, neće nam velikosrbi pisati povijest!

Autor: Željko Sakić

Narod bez povijesti nema niti budućnosti, poznata je uzrečica, ali i činjenica koja je često zanemarena. Da su u Srbiji sustavno i planski krenuli svoju agresiju na Hrvatsku pretvarati u „građanski rat“, najbolje pokazuju njihove aktivnosti na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Naime, 5. kolovoza u Srbiji obilježavaju Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe i uporno tvrde da je „nestalo oko 2000 Srba, a protjerano ih je najmanje 250.000“, što je ogromno pretjerivanje u brojkama i laž u svojoj biti, jer Srbi nisu bili protjerani. Oglašavanje crkvenih zvona i sirena u Beogradu u podne samo je jedan dio psihološkog djelovanja prema vlastitom stanovništvu, koje je već odavno velikosrpskom propagandom uvjereno da je istina ono što im govore Vučić, Dačić i Vulin, sudionici Miloševićevog velikosrpskog plana iz devedesetih godina.

Čak i tzv. proeuropska srbijanska premijerka Ana Brnabić kaže: „Ne možemo razumjeti da netko slavi Oluju“.


Današnjoj srpskoj političkoj i intelektualnoj eliti osobito je važno svoju povijesnu istinu nametnuti u međunarodnim krugovima. Tako se članovima diplomatskog zbora u Beogradu šalje poruka da nije moguće uspostaviti trajni mir, povjerenje i pomirenje u regiji ako se favoriziraju i uvećavaju hrvatske žrtve, a ponižavaju, umanjuju i negiraju srpske žrtve”.

Istina je posve obrnuta, bez obzira na to što svoje pristalice srbijansko viđenje povijesti ima i u Hrvatskoj. Tako voditeljica Dokumente Vesna Teršelič poručuje u Zagrebu kako je “poražavajuće što u Hrvatskoj na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježavamo samo pobjedu, a ne komemoriramo žrtve”.

Stvari koje se traže od Hrvatske apsolutno su nevjerojatne! Zamislite da na Dan pobjede nad nacizmom u Parizu ili Moskvi komemoriraju i njemačke žrtve?!

Srbijansko „preoblikovanje“ povijesti nastoji dobiti i međunarodni legitimitet

Okrugli stol “Jugoslavenski ratovi: druga strana lica europske civilizacije” koji traje u intervalima od 1. rujna 2016. do 28. veljače 2018., a koji se od 16. do 18. listopada održao u Rimu, u organizaciji rimskog sveučilišta Sapienza, barcelonskog sveučilišta Ramon Llull, sveučilišta iz Kragujevca, Radija Slobodna Europa (što će se pokazati kao obična laž), rimske gimnazije Immanuel Kant, austrijskog povijesnog instituta, kazališta Eliseo, te uz financijsku potporu programa Europske unije koje sa 100 tisuća eura promiče velikosrpsku propagandu, prošao je gotovo nezamijećeno u Hrvatskoj.

Međutim, nedavno imenovani veleposlanik u Rimu, Jasen Mesić, koji kao ni hrvatski novinari uopće nije bio obaviješten o skupu, doznao je za okrugli stol iz drugih izvora i odmah je reagirao. Kako navodi tisak, uputio je prosvjedno pismo rektoru Sapienze E. Gaudiju, predsjedniku Fondacije Sapienza A. Biagginiju te znanstvenom voditelju projekta S. Petruccianiju, nakon čega su se okolnosti počele mijenjati.
Kada je diplomacija ofenzivna, stvari se nazivaju pravim imenom

Da reakcije nije bilo, „znanstveni“ bi skup nastavio širiti velikosrpsku propagandu. Međutim, kako su potvrdili izvori s  La Sapienze, Mesić je održao sastanak s predsjednikom Fondacije Sapienza i rektorom Eugenijem.

Rezultat je bio da je trodnevno savjetovanje započelo isprikom prof. Antonella Biaginija, predsjednika fondacije Roma Sapienza, zbog prosrpske propagande, na seminaru “Jugoslavenski ratovi: druga strana lica europske civilizacije”!
Isprika neće biti dovoljna, Hrvatska će obznaniti svoju istinu

Kako je Jelena Arsenijević Mitrić sa Sveučilišta u Kragujevcu govorila o uništenju srpske kulturne baštine u Hrvatskoj, što je bila potpuna inverzija stvarnosti i laž na tragu velikosrpskog nametanja povijesti, Mesić je dogovorio da će se 1. prosinca održati novo savjetovanje na kojem će Hrvatska iznijeti svoj pogled na ratne godine, a posebno što je učinjeno u zaštiti kulturne baštine. A učinjeno je doista puno.

Primjerice, na širem području Grada Gospića koji je u agresiji gotovo do temelja razrušen, sačuvana je rodna kuća Nikole Tesle, za koju su srbijanski mediji i onda, slično kao i danas, lažno višekratno izvještavali da je uništena. Danas se u Smiljanu nalazi vrlo moderan muzej posvećen tom znanstveniku svjetskoga glasa, kojega svake godine obilaze tisuće turista.

Primjer kako se u Srbiji odnose prema hrvatskoj kulturnoj baštini činjenica je da je tek prije nekoliko dana srbijanska Vlada  Hrvatskom nacionalnom vijeću Vojvodine uplatila pola milijuna eura za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

A kada će se ona obnoviti, to nitko ne zna! O tome, primjerice, Maja Anđelković, također s kragujevačkog sveučilišta, nije rekla niti riječi.

Upravo je zato Jasen Mesić razgovarao i s predsjednicom ureda Europske komisije u Rimu, Beatrice Covassi, jer je nedopustivo novcem EU voditi propagandni rat protiv njezine članice Hrvatske od strane Srbije, zemlje koja nije članica Unije. Covassi je rekla da će intervenirati u Bruxellesu. Sada bi se na njezinu intervenciju trebali nadovezati i hrvatski eurparlamentarci, što će nadam se i učiniti.

U reviziji povijesti ne biraju se sredstva

Na radiju Slobodna Europa ustvrdili su pak da se njihov logo koristi, ilegalno, te su zatražili da se ukloni sa spomenutog savjetovanja. Kažu kako su na konferenciji bez dopuštenja sudjelovala dva njihova djelatnika, no tvrde, nitko od njih nije dobio suglasnost govoriti u ime radija Slobodna Europa.

Kada se sagledaju sve navedene činjenice, jasno je da će bitka za povijesnu istinu biti duga, ali i da je moguće suprotstaviti se aktivnom diplomatskom djelatnošću te osobito većem poklanjanju pažnje hrvatskoj recentnoj povijesti u domovini. Jer narod koji ne pamti svoju povijest osuđen je da mu se ona ponovi. Vjerujem da se to nama neće dogoditi.

Autor:Željko Sakić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.