fbpx
Marko Prpic/PIXSELL

Slučaj Agrokor rezultat je velike koalicije koja predugo traje!

Autor: Željko Sakić

Poznata je engleska preciznost, često ilustrirana njihovim običajem ispijanja čaja u pet sati poslijepodne. Također i njihova tradicija koja osobito drži do vladavine prava pa su razvili i vlastiti pravni sustav, poznat kao anglosaksonsko pravo.

S obzirom na to u kojem se smjeru kreće istraga slučaja Agrokor u Hrvatskoj, osobito da su svi osumnjičenici pušteni da se brane sa slobode, bez ikakvih mjera opreza, bilo je logično očekivati da će to isto biti omogućeno i Todoriću u Londonu, a tako se i dogodilo.

Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić u 9.04 sati pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu, gdje je i uhićen, kako tvrdi MUP, temeljem Europskog uhidbenog naloga.


Nakon nekoliko sati ispostavilo se da je sljedeće ročište zakazano tek za 10. travnja 2018. Dakle, kako je rok za izručenje po Europskom uhidbenom nalogu šezdeset dana, uz još maksimalno trideset dana, jasno je kako Velika Britanija nije postupila prema tom nalogu.

Baš 10. travnja 2017. na dužnost je stupio Vladin povjerenik Ante Ramljak, eto zanimljive podudarnosti, između ta dva slučaja.

Velika Britanija, inače izručuje, vrlo restriktivno, manje od deset posto traženih osoba.

Do sada je Hrvatskoj izručila jedino Vinka Sindičića, zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula (Štedul je tužio Sindičića za odštetu još 1994. godine i dobio spor. Međutim, odštetu od 300.000 kuna, nije dobio do danas. To traje već 18 godina, a postupak 23 godine) i prilično govori o stanju našeg pravosuđa, jednako kao i jedan drugi, lex – Perković.

Hrvatsko pravosuđe posebna je priča

Od početka privatizacije devededetih, do danas nitko nije osuđen za ozbiljni pretvorbeni kriminal, i danas 27 godina kasnije, može se reći kako se u Hrvatskoj lopovluk isplati.
Primjerice, nikada nisam razumio kako je moguće da nakon jasnih izvješća Državne revizije o mnoštvu nezakonitih radnji, automatizmom nisu pokretani postupci protiv odgovornih osoba. Nikada protiv nikoga.

Čak u ovom slučaju, Agrokor, Vlada je u svibnju, na zahtjev Državnog odvjetništva iz proračunskih zaliha odobrila 5 milijuna kuna za podmirenje troškova DORH-a vezanih uz utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru.

Kada to usporedim samo s odvjetnikom Ivice Todorića u Londonu, Timothy Ottyom,čija cijena sata rada iznosi 600-800 funti (između pet i sedam tisuća kuna), dolazim do zaključka kako u ovom slučaju s više sredstava raspolaže Todorić nego DORH.
No, hrvatsko pravosuđe je, bez obzira na materijalne resurse do sada pokazalo nevjerojatnu količinu nesposobnosti. Takozvani mega – procesi, spektakularna uhićenja pred kamerama, predmeti s desecima tisuća stranica, uvijek do sada su bili garancija da će suđenja započeti, ali završiti neće, osim u zastari.

Primjerice, u brojnim slučajevima protiv Ive Sanadera nema niti jedne pravomoćne presude. Osobito se pogubnim pokazao slučaj „Ina – Mol“ koji se direktno odrazio na gubitak međunarodne arbitraže, jer kako tvrditi da je Zsolt Hernadi dao deset milijuna eura mita Ivi Sanaderu, kada to na hrvatskom sudu nije dokazano?! Štoviše, niti 5 milijuna eura, kako tvrdi tužiteljstvo, isplaćeno preko tvrtki Sanaderovog prijatelja Ježića, nikada nije vraćeno u državni proračun, a nikada nije niti utvrđeno kako je isplaćena druga polovica mita?!

Inače, Hrvatska je izgubila i sve međunarodne arbitraže koje je vodila protiv bilo koga, tko je za to odgovoran, nikada nismo doznali.

Sve ih je zbrinuo Agrokor

Propast Agrokora, na ovakav način, mogla  se dogoditi samo državi koja nema nacionalno svjesne političke elite, jer političari su najodgovorniji za sadašnje katastrofalno stanje u državi.

Zbrinjavanje probranih kadrova svih političkih svjetonazora u Agrokoru i raznim vladama, pokazalo se pogubnim, za tvrtku, ali ne i parcijalne i klijentelističke interese.

Ognjen Krajačić, sin bivšeg šefa OZNA-e Ivana Sreve Krajačića, bio je šef korporacijske sigurnosti Agrokora. I supruga Branka Grčića radila je u Agrokoru, kao i sin Dinka Cvitana, bivši guverner Rohatinski, aktualni ministar Marić također je došao iz Agrokora. Todorić  je instalirao u Upravu sina bivšeg ravnatelja HRT-a Mirka Galića (koji je bio savjetnik). Martina Dalić koja je sada u sukobu s Todorićem kao ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor odobravala je Agrokoru porezne olakšice i kredite.

I bez istražnog povjerenstva za Agrokor moglo se zaključiti kako je Todorić imao potporu svih ključnih političkih aktera u Hrvatskoj, od samoga početka, pa do kraja. Naime, način na koji je otišao u London, gdje se i danas nalazi, kao i odluka da se svi osumnjičeni brane sa slobode, apsolutno mu ide u prilog. Sudski proces će trajati više od desetljeća, a do eventualnog izručenja, Todorić će boraviti na svojoj londonskoj adresi, u elitnoj četvrti, što je prilično neobično za nekoga kome je sva imovina blokirana.

Parlamentarno istražno povjerenstvo za Agrokor

Istražna povjerenstva kao što je poznato nikada ništa nisu razotkrila, a da bi u tome uspjelo ovo saborsko povjerenstvo, ravno je vjerovanju izjavi Jadranke Kosor prilikom otvaranja Vupika, da bi najradije Todorića pozvala u Vladu, “koliko je sposoban”.

Promatrajući ovo povjerenstvo shvatio sam Šeksovu ideju o dvije velike stranke koje bi trebale upravljati Hrvatskom. Agrokor je zapravo, proizvod velike koalicije, koju će HDZ izgleda pokušati i formalno, ostvariti. Možda bi bolje bilo da Šeks progura ideju o samo jednoj stranci pa onda nikakve koalicije niti povjerenstva neće biti potrebna duže vrijeme.

Autor:Željko Sakić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.