fbpx
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska se nije riješila lijeve kulturne hegemonije

Autor: Željko Sakić

Hrvatska se, kao društvo, ni nakon ove preporuke i dalje neće suočiti s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima izazvale su burne reakcije, osobito u onim političkim, intelektualnim i medijskim krugovima koji baštine jugoslavenstvo u svome svjetonazoru. Iz njihovih izjava vidljiva je ostrašćenost, tipična za jednoumlje koje je provodila bivša država, propala Jugoslavija.

S obzirom da se RH nikada nije suočila s posljedicama vladavine nedemokratskog režima, a to je bivši jugoslavenski režim, „normalno“ je da na fakultetima predaju doktori znanosti koji su obranili disertaciju na temama kao što su: „Upotreba konja u NOB-u“, ili profesori koji su u političkoj policiji zloglasnoj SDS-u bili zaduženi za praćenje Crkve i klera.

Najboljom serijom proglašava se Crno-bijeli svijet, u kojoj se radnja događa 1981. i 1982.g. U središtu pozornosti su novinar i njegov najbolji prijatelj, fotograf koji je na početku serije, nimalo slučajno, na odsluženju vojnoga roka u JNA. Dakako, filmovi poput „Karaule“ koji JNA prikazuju u najboljem svijetlu, s nostalgijom za „starim dobrim vremenima“, ubičajeni su za politiku HAVC-a, a ona je vrlo „regionalna“.


Ništa bez Jadranke Kosor

„Kako se ZDS, koji je protuustavan, može “iznimno koristiti”?! Ako je protuustavno, onda je protuustavno i nikakve iznimke se ne mogu tolerirati, zato što su i iznimke protuustavne. Još samo sad da Pupovac i Radin podupru iznimne situacije u kojima se tolerira neustavno ZDS – napisala je Kosor na Twitteru.

Naravno, nisu Pupovac i Radin prihvatili preporuke Vijeća, ali je Radin prihvatio zahtjeve Pupovca da “institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava”.

Isti taj zahtjev 2010.g. bila je spremna prihvatiti tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Da je u Saboru prošao Kosoričin prijedlog, to bi značilo formiranje neke nove teritorijalne jedinice u Hrvatskoj temeljene na jednonacionalnom, manjinskom principu, međutim, Vesna Pusić i HNS dobili su podršku SDP-a, a kasnije i HDZ-a, i inicijativa je odbačena.

Crvena zvijezda simbol je pod kojim je počinjena agresija na Hrvatsku

Crvena zvijezda, ovim preporukama Vijeća dobiva pravo javnosti bez obzira, što su pod tim simbolom jedinice JNA i pobunjenih Srba, okupirale trećinu Hrvatske, provele etničko čišćenje okupiranih područja i počinile brojne zločine.
Pod crvenom zvijezdom počinjen je i genocid u Srebrenici, a Sarajevo tri godine držano u okruženju. Počinjeni su i zločini na Kosovu, te vođen rat protiv Slovenije.

Od svega navedenog EU je do zadnjeg trenutka, „okretala glavu“, nadajući se očuvanju Jugoslavije.

Uostalom, Hrvatsku ne obvezuje praksa zapadnih zemalja Europske unije, jer su nakon Drugog svjetskog rata kod njih nastavili s višestranačjem i demokracijom, dok je u Hrvatskoj, uvedena diktatura, koja je rezultirala Bleiburškim križnim putem, a nakon, 1948.g, krenuo je i obračun s neistomišljenicima iz vlastitih, boljševičkih, redova. Za 45 godina komunističke represije, kroz zatvore je zbog disidenskog djelovanja prošlo više od stotinu tisuća Hrvata, osobito intelektualaca, poput braće Veselica. Zloglasni Goli otok zatvoren je tek 1989.g. i prepušten zaboravu. U 45 godina komunističke Jugoslavije likvidirani su i deseci domoljuba, poput Brune Bušića, dok je  posljednji ubijeni politički emigrant, ubijen 26. lipnja 1989. godine u Njemačkoj.
Smijenjeni Kajkić povezao je crvenu zvijezdu i masakr na Ovčari

Kako to da za likvidacije na Ovčari, u Hrvatskoj nitko nije odgovarao, pitanje je za DORH. Nikola Kajkić koji je bio na čelu tima za istragu tog najvećeg zločina u Domovinskom ratu, kako prenose mediji, na zahtjev istog tog DORH-a smijenjen je s čela tima za istragu, nakon što je napokon ostvario veliki napredak u istrazi i pronašao ne samo gdje se nalazi još nestalih sedamdeset ubijenih, nego i svjedoke iz Srbije. Ti su svjedoci, bili voljni svjedočiti da je ključnu ulogu u ovom zločinu imalo vodstvo JNA, s crvenom zvijezdom na kapi.

To je Kajkića vjerojatno stajalo smjene, jer nije slučajno da toliki zločini nad hrvatskim narodom, počinjeni za vrijeme agresije na RH, niti do danas nisu procesuirani.

Preporuke Vijeća produbiti će podijele u društvu

Tako je prema mišljenju Vijeća crvena zvijezda proglašena dvoznačnom, pa stoga i neupitnom, bez obzira, što je bila simbol agresije na Hrvatsku, totalitarnog, komunističkog, režima i Jugoslavije, koja je negacija svake hrvatske države.

Ovakve preporuke omogućuju nakaradno obilježavanje ulica, kao što je to učinio gradonačelnik Samobora, član HDZ-a. Odlukom Gradskog vijeća Ulica maršala Tita, sada se sastoji od tri dijela, Dio te ulice je preimenovan u Aveniju hrvatskih branitelja, drugi dio u Ulicu kardinala Alojzija Stepinca, dok treći dio ostaje Ulica maršala Tita. Kakva lakrdija!

Istovremeno u Zagrebu, Bandić je zatražio povlačenje s dnevnog reda imenovanja Ulice stožernog generala Janka Bobetka, te zatražio očitovanje nadležnog državnog tijela s obzirom na dužinu naziva. Njegov neslužbeni prijedlog bio je da se ulica zove  “Ulica Janka Bobetka“. Dakle, želi naziv ulice iz kojega ne bi bilo jasno zbog čega je tako nazvana. Kakva Lakrdija!

Za vrijeme Jugoslavije grb SR Hrvatske na vrhu je imao crvenu zvijezdu petokraku, a u unutrašnjosti hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Danas za vrijeme neovisne RH i dalje je u metaforičkom smislu, na vrhu crvena zvijezda, dok je hrvatski grb, dobio prvo crveno polje.

A Hrvatska se kao društvo, niti nakon ove preporuke i dalje neće suočiti s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Autor:Željko Sakić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.