fbpx
Screenshot

Hoće li Hrvatska u Commonwealth?

Autor:

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je donio odluku da se solidarizira s Velikom Britanijom te da je jednog akreditiranog diplomata proglasio ‘personom non grata’. Istovremeno britanski veleposlanik bio je u zgradi Vlade, ali tvrdi, nije komunicirao s državnim vrhom. Naravno u to nitko ne vjeruje, pa ni Dalgleish koji ostaje pri izjavi da “napad u Salisburyju nije bio samo napad protiv obitelji Skripal, nego protiv Ujedinjenog Kraljevstva, međunarodnog prava i demokracije”.

Naravno, međunarodno pravo nikada se ne odnosi na velike sile kao što su Francuska, Kina ili Sjedinjene Američke Države pa je iluzorno očekivati da bi se to moglo odnositi na Rusiju. U pogledu demokracije, za Rusiju je ona vrsta vladavine koju je provodio Jeljcin u svakom pogledu neprihvatljiva i traumatična iako su sa Zapada tada stizale silne pohvale. Istovremeno iz Rusije su se iznosile milijarde dolara vrlo često upravo u London. Primjera radi, valja se prisjetiti koliko je Rusija bila opustošena 31. prosinca 1999. kada je Putin preuzeo vlast. MMF je ranije odobrio 15 milijardi dolara za interventni uvoz pšenice, jer su ljudi doslovno bili gladni. Prošle godine Rusija je bila najveći izvoznik pšenice na svijetu.

Ovo je odlična pouka za hrvatske političke elite iz kojih je vidljivo što je moguće učiniti za sedamnaest godina suverenističke vladavine.


Sama činjenica da se u zgradi Vlade nalazio britanski veleposlanik, potvrđuje do koje je mjere hrvatska politika izgubila suverenost u odnosu prema međunarodnim središtima moći. U međuvremenu, stigla je vijest da će iz Hrvatske biti protjeran treći tajnik ruskog veleposlanstva. Sve se to dogodilo nekoliko dana nakon što je Predsjednica prva od svih čelnika EU čestitala Putinu na izbornoj pobjedi, a potom ga pozvala da posjeti Hrvatsku.

Činjenica je da nijedno neovisno međunarodno tijelo nije potvrdilo da iza trovanja dvostrukog agenta stoji Rusija. To je spomenuto u izjavama nekih od 12 članica EU koje su odbile postupiti prema preporukama Bruxellesa. U tom kontekstu dobro se prisjetiti laži o oružju za masovno uništenje Saddama Husseina koja je bila izgovor za napad na Irak.

“Potez protjerivanja diplomata iz Zagreba smatramo neprijateljskim korakom. Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te protumjere će biti poduzete u najkraćem roku”, poručili su odmah iz veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj.

Iako je Hrvatska dvadeset i osam godina od neovisnosti punopravna članica EU-a i NATO-a, očito je da i dalje postoji ozbiljan demokratski deficit, koji onemogućava društveni razvitak.

Primjerice, na ključnim pozicijama u izvršnoj vlasti, nikada nije bilo toliko kadrova iz MVP-a, ali hrvatska diplomacija ne uspijeva se nametnuti kao poluga provedbe državne politike i njenih vitalnih interesa.

Biti hrvatski premijer sigurno nije isto što i potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora EP-a ili izvjestitelj za Ukrajinu, što je Plenković nekada bio, a očito se i dalje tako ponaša.
Moskva je više puta izrazila nezadovoljstvo zbog nastojanja hrvatskih dužnosnika da se povrate područja na istoku Ukrajine. Tvrdoglavim inzistiranjem na neprovedivu modelu mirne reintegraciju Krima, Plenković je ugrozio hrvatske nacionalne interese nastojeći politizirati tamo gdje mu doista nije bilo mjesto. Dok je za to dobivao potporu iz EK-a, ona je posve izostala u slučaju arbitraže sa Slovenijom.

No Plenković se nije dao smesti i nastavio je provoditi svoju politiku bespogovornog služenja interesima Bruxellesa… prvo za interese Bruxellesa, sada i Ujedinjenog Kraljevstva.

Odluka o ratificiranju Istanbulske konvencije koju je Plenković donio i poslao u proceduru u rekordno kratkom roku bio je čin poniznosti prema EK-u i Junckeru. A Juncker je onaj činovnik koji za vrijeme konferencije za medije s Predsjednicom RH šalje poruke s mobitela i u prolazu štipa Plenkovića za stražnjicu šaljući mu poljupce.
Odnos EU-a prema Rusiji nije samo pitanje geostrategije, nego i svjetonazora. Rusija ne priznaje nikakvu vrstu rodne ideologije, okrenuta je kršćanskim vrijednostima. Istovremeno u Francuskoj se sa spomenika Ivanu Pavlu II. uklanja križ kako ne bi vrijeđao ateiste. Dakle, riječ je o duboku sukobu između dvaju svjetonazora: “Bogoubojstva Zapada”, kako je to nazvao brilijantni filozof Zoran Vukman i kršćanske Rusije koja ne misli slijediti novu samorazarajuću ideologiju koju nameće Bruxelles.

Odnos UK-a prema Hrvatskoj dugo je vremena bio podcjenjivački i protivan našim nacionalnim interesima. Od njihove uloge u osnivanju Jugoslavije do podupiranja velikosrpske politike posljednjih stotinu godina. Osobito za vrijeme Domovinskog rata, veleposlanici UK-a svim su silama pokušavali spriječiti najprije međunarodno priznanje, a potom i obranu Hrvatske od agresora.

Zapamtio sam Paddya Ashdowna rođenog u Britanskoj Indiji, inače baruna Ashdowna od Nortona pod Hamdonom ili, jednostavnije rečeno, “Onoga koji vam na večeri ukrade salvetu čim odete u toalet”. A onda, u maniri baruna Münchhausena maše salvetom u sudnici Haaškog tribunala, koji je od početka bio pod kontrolom UK-a.

Milan Ramljak 2002. povukao se s mjesta veleposlanika u Njemačkoj, nezadovoljan politikom tadašnjeg ministra vanjskih poslova Tonina Picule. Upućeni tvrde da je to učinio kada mu je stigla poruka iz Zagreba: “Od danas sve ide preko Londona!”.

Izgleda da se u međuvremenu ništa nije promijenilo.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.