fbpx
Dnevno.hr

Zanima me mogu li utužiti potraživanje u zastari? Naša stručnjakinja odgovara na vaša pitanja!

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Zanima me što se događa u slučaju kada se jedna stranka ne pojavi na ročištu, s tim da je obaviještena na vrijeme, ali je došlo do propusta.

Sukladno Zakonu o parničnom postupku, ako na pripremno ročište ne dođe tužitelj ili ne dođe tuženik, a nema uvjeta za donošenje presude zbog izostanka, sud će raspravljati s prisutnom strankom. Ako ocijeni da je to potrebno, sud može odgoditi pripremno ročište. U rješenju o odgodi pripremnog ročišta sud će odmah zakazati novo pripremno ročište.
Ako s pripremnog ročišta neopravdano izostanu obje stranke ili ako dođu na ročište, ali se neće upustiti u raspravljanje, ili se udalje s ročišta, smatrat će se da je tužitelj povukao tužbu. Pripremno ročište može se odgoditi samo jednom.
Ako s ročišta za glavnu raspravu izostane tužitelj, ili ako na to ročište ne dođe tuženik, a uredno su pozvani, rasprava će se održati s prisutnom strankom.
Ako s ročišta za glavnu raspravu neopravdano izostanu obje stranke ili ako dođu na ročište, ali se neće upustiti u raspravljanje, ili se udalje s ročišta, smatrat će se da je tužitelj povukao tužbu.
Sud će u pozivu osobito upozoriti na zakonske posljedice izostanka s ročišta.

Prodajem nekretninu, koje sam suvlasnik. Da li je u ugovoru o prodaji nekretnine dovoljno napisati da prodajem svoj udio ili treba točno izračunati omjer obzirom da kupuje više kupaca?

Nastavno na Vaš upit, savjetujem da u ugovoru prvo navedete točno opis nekretnine koja je u u Vašem vlasništvu kako je navedeno u zk izvatku, a potom upišete koliki udio od iste nekretnine koja osoba stječe ugovorom. Možete izvršiti i točan obračun omjera koliko koji kupac stječe, ali je nužno svakako navesti koliki udio od Vašeg dijela koji kupac stječe (npr. ½ i slično..). Niste dužni izračunati u ugovoru koliki omjer u cjelokupnoj nekretnini ( u vlasništvu više osoba) će kupac steći, nego je bitno napisati koliki dio od Vašeg udjela u nekretnini kupac kupuje (npr. ako ste vlasnik ½ nekretnine, a dvoje kupaca kupuje Vaš suvlasnički udio u jednakim omjerima, navest ćete da svaki od kupaca kupuje svaki po ½ Vašeg suvlasničkog udjela u nekretnini).

Zanima me mogu li utužiti potraživanje u zastari?

Na zastaru sud ne pazi po službenoj dužnosti, pa možete utužiti, međutim postoji mogućnost da druga strana istakne prigovor zastare. Pisano priznanje zastarjele obveze smatra se odricanjem od zastare. Isti učinak ima davanje zaloga ili kojega drugog osiguranja za zastarjelu obvezu. Treba napomenuti kako se zastara se prekida kad dužnik prizna dug.
Dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja. Zastara se prekida podnošenjem tužbe i svakom drugom vjerovnikovom radnjom poduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim tijelom radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarenja tražbine.
Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.