fbpx
Dino Stanin/PIXSELL

Bogatstvo ‘duhovnog adrenalina’ na prijelazu iz Stare u Novu Godinu

Autor: Vlč. Vladimir Trkmić

„Dok je tako putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: „Isuse, učitelju smiluj nam se !“ Kad ih Isus ugleda, reče im: „Idite, pokažite se svećenicima!“ I dok su išli očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se, slaveći Boga u sav glas. Baci se nice k Isusovim nogama, zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primjeti: „ Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovog tuđinca?“ A njemu reče: „Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!“ Lk. 17, 11-20. Kažu poneki ljudi da su dvije riječi iz čovjekova rječnika kojima se koristimo vrlo teško, sa mukom ih izgovaramo: „Hvala i Oprosti“. To je očito i iz ove prispodobe o deset ozdravljenih gubavaca. Isusu se vratio samo jedan ozdravljeni gubavac koji je ozdravio od tada stopostotne smrti. Biti bolestan od gube bilo bi danas slično onima koji su bolesni od neizlječivog karcinoma. Tko  se došao zahvaliti Isusu za ozdravljenje? Zahvaliti mu se došao tuđinac, Samarijanac, a ostali su vjerojatno bili Isusovi sunarodnjaci koji se nisu došli zahvaliti. Koju je  indirektnu napomenu dao Isus ozdravljenom gubavcu i svim prisutnima? Spomenuo se čovjekovog obaveznog davanja slave Bogu nakon ozdravljenja. Jesmo li na Staru godinu svjesni da je potrebno molitvom odati slavu Bogu na kraju tijeka građanske godine? Bog tu zahvalu i slavu s pravom očekuje. I to od onih koji kažu: „Ova mi je godina bila vrlo teška. Bio sam stalno po bolnicama“, kao i od onih koji priznaju: „Ova godina mi je bila vrlo uspješna u svakom smislu riječi.“ Sve što smo proživjeli dar je i volja Božja: „Ni vlas nam s glave ne pada bez njegove volje.“ Isus je bio s nama tijekom 365 dana u teškim i radosnim trenucima. Vjerujmo da je tako! Zato produbi i probudi svoju kršćansku obavezu zahvalnosti. Odluči se sudjelovati na misi Zahvalnici, na Staru godinu, u župi gdje živiš. Reci Bogu iskreno hvala! Nemoj se bojati svojih suza, a isto tako ne propusti Isusu odati radost zbog osobnog uspjeha, tjelesnog i duhovnog zdravlja. Postoji jedna molitva koja se moli poslije rada: „Zahvaljujem ti, svemogući vječni Bože, na svim dobroćinstvima tvojim, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen. Bogu hvala i slava! Sve na slavu Božju!“ Vrlo kratka i odlična molitva. Sve što smo činili tijekom ove godine, neka bude na hvalu i slavu Božju. Fantastičan „duhovno pozitivni adrenalin“ za kraj ove građanske godine? Izreci svoju osobnu zahvalu Bogu u tišini, u sebi, svojoj savjesti. Po zahvalnosti za sva primljena dobročinstva postaješ duhom velik čovjek. Bog će primiti i nagraditi tvoju zahvalu.

Što je s početkom Nove godine?

Na Novu Godinu, koja je ujedno i blagdan Svete Bogorodice Marije, ne bismo smjeli ne sudjelovati u misnom slavlju, pa makar bili umorni od dočeka Nove godine. Nova Godina je novi početak, ne samo brojanja dana, nego i nove mogućnost za zreliju kršćansku vjeru. „U toj vjeri, mičemo se i jesmo.“ Na Novu Godinu na misnim slavljima čita se čitanje iz  starozavjetne knjige Brojeva. To čitanje je zapravo blagoslov kojeg je Bog naučio moliti Mojsija. Židovi taj blagoslov mole svake subote. Ako oni to čine svake subote, mi taj blagoslov možemo izmoliti barem jednom na godinu. „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese! Tako neka zazivaju Ime moje nad sinove Izraelove, i ja ću ih blagoslivljati!“ Br,6, 22-27. Analizirajući ovu molitvu – blagoslov koja je stara tisuće godina dolazim do zaključka da ona u sebi sadrži sve ono što nam je u vjerničkom životu najpotrebnije: 1. Blagoslov Božji u svim segmentima života. 2. Potrebu da nas Bog čuva u različitim životnom situacijama. 3. Našu želju da nas Bog obasjava Duhom Svetim u trenucima koji su mračni, pa nam je potrebno svjetlo božanske topline poput sunčeva sjaja. 4. Grešni smo! Kako piše u Starom Zavjetu: „Pravednik i po sedam puta na dan pogriješi.“ Zato osjećamo potrebu da nam Bog bude milostiv. 5. Ponekad doživljavamo da je Bog daleko u našim teškoćama, kušnjama, podvojenosti, strahu i zbunjenosti. Tada nam je potrebno da Isus svoj pogled svrati na nas, da smo jači, jer smo krhka i osjetljiva bića. 6. I na kraju što je vrlo važno imati u životu? Važno je imati skladan mir duše i tijela. Badava nam sva bogatstva svijeta ako nemamo taj uravnoteženi mir. Ako se u našu dušu i tijelo unio nemir zbog osobnih problema, ili došao nemir izvana zbog drugih ljudi. Težimo stoga, dragi čitatelji svakodnevno prema duhovnoj staloženosti. Predivan je to blagoslov kojeg je Mojsije naučio i ostavio kao duhovnu baštinu Izraelcima. Zato tu molitvu, ne bez razloga Židovi čuvaju i subotom mole te daju blagoslov jedni drugima. Što mi činimo? Blagoslivljamo li ili proklinjemo ljude. Čovjeku je dana slobodna volja da bira slobodno blagoslov ili prokletsvo. Kako je teško čuti i slušati kada roditelji proklinju djecu, ili obratno djeca roditelje. Željeti svaki Božji blagoslov drugome, bližnjemu pored mene, pa i neprijateljima, znak je zrele duhovnosti.


Kako i na koji način čestitati Novu Godinu?

U naše vrijeme često su nam novogodišnje čestitke vrlo kratke i stereotipne, u duhu rečenice: „Sretna ti Nova Godina!“ A onaj kojemu smo čestitali odgovara: „Hvala, i tebi sretna Nova Godina!“ A neki pak nadodaju: „Samo zdravlja.“ Čestitke su nam vrlo kratke, formalističke i bezidejne. Čestitke šaljemo služeći se mobitelom i tako naše božićne poruke postaju sve kraće. Ne bismo li mogli „osvježiti“ naše čestitanje Nove Godine – izraelskim blagoslovom u skraćenom obliku: stiskom ruke: „Neka te blagoslovi Bog, neka te čuva i svoj mir donese.“ Možda bi takva „blagoslov – čestitka“, bila nova, lijepa promjena zazivanja blagoslova Božjega i stvaranje „pozitivnog duhovnog adrenalina“ koji je svima nama potreban. Nismo li možda premalo biblijsko duhovno orijentirani? Imamo svega u životu: neki čak i previše od materijalnih dobara te često govorimo: „Sve sam to stekao sa svojih deset prstiju.“ Računamo li kad tako govorimo da svega toga ne bi bilo bez blagoslova Božjeg? U djetinjstvu, u kraju gdje sam rođen, znao sam čuti od starijih ljudi: „Sve ima, ali nema blagoslova Božjeg!“ Vjerojatno su naši katolici tada mislili na nedostatak duhovnog mira i zadovoljstva. Na nedostatak svijesti da su to sve postigli uz Božju pomoć. A, ako su napravedno stekli, tada ne mogu mirno spavati. „Samo je u Bogu mir, dušo moja.“ Imati i prepoznati blagoslov Božji u svakodnevnom životu veliki je vjerničko-životni uspjeh.

Kako započeti Novu Godinu, i svaki posao u tom vremenskom tijeku?

Čovjek je „homo faber“, stvaralac, proizvođač, obrađivač. Čovjek je kao biće sposoban utjecati na stvarnost, kako bi ju promijenio prema vlastitim potrebama. Tako već Apije Klaudije pod pojmom „homo faber“ određuje čovjeka kao stvaraoca vlastite sudbine. Svatko od nas je stvaralac u zvanju i zanimanju koje je njegovo životno opredjeljenje i „kruh svagdašnji.“ Boreći se za taj „kruh svagdašnji“ kao sustvaratelji Božji ne smijemo zaboraviti na Boga koji je naš Stvoritelj. On je početak i završetak svega. On je alfa i omega! „Njegovi su vjekovi, godine i dani.“ Zato bi na početku i završetku svakog rada i stvaralaštva trebalo računati na Boga i biti mu na kraju posla zahvalan. Dao Bog da započinjemo i završavamo svaku godinu, tjedan, dan, rad i stvaralaštvo molitvom: „Djela naša, molimo, Gospodine, milošću svojom preteci i pomoću svojom prati, da svaka naša molitva i rad s tobom uvijek započnu i započeto da se s tobom dovrši, po Kristu Gospodinu našem. Amen. Bože moj, sve na slavu tvoju.“

Autor:Vlč. Vladimir Trkmić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.