Pucaju staklene noge globalne ekonomije

Autor: Vladimir Perić/ 7 Dnevno/ 9. listopada 2015.

Glavešine američke središnje banke, pobrinuli su se proteklih godina da politikom 'nultih kamatnih stopa' kreiraju u ekonomskom svemiru ekvivalent neutronske zvijezde, toliko snažne gravitacije da su prinosi na svaku financijsku aktivu ovog planeta kolabrirali. Zato su investitori već suočeni s precijenjenim gotovo svim papirima kojima se na burzama trguje.

Događaji na tržištima kapitala i financijskim središtima svijeta posljednjih godina, nešto su na što običan čovjek obraća malo ili nimalo pozornosti, iako upravo ti događaji utječu na gotovo svaki aspekt njegovog života – čak i kad kupuje šibice na kiosku. Svakako osjeća posljedice tih događaja budući da ima sve manje novca u novčaniku, što je naravno posljedica implozije ekonomije koja se događa već dulje vrijeme, ne samo u Hrvatskoj već i u gotovo svakoj državi svijeta.

Moguće je da običan čovjek izbjegava ekonomske teme i zato što iz financijskih krugova burzovnih mešetara, financijskih analitičara, bankara i ekonomista dolaze pomalo zamorne i u velikoj mjeri nerazumljive riječi za onoga tko nije specijaliziran za to područje. SWAP, QE, repo, derivati… što to običnom čovjeku znači u njegovom životu? Znači mnogo – jer netko na poziciji moći, igra se njegovom sudbinom i usput u toj igri – profitira. Stoga bi bilo dobro pojasniti popularnim rječnikom, zabavnim i razumljivim svakome, što se dogodilo u tom zbunjujućem svijetu financija proteklih godina.

Neutronska zvijezda i ekonomija

Zamislite nešto što ima osam puta veću masu od Sunca zapakirano u sferu promjera 10 kilometara. Gravitacija te supermasivne sfere zbija materiju tako temeljito da su njezini protoni i elektroni doslovce stjerani jedni u druge i pretvoreni u neutrone. Koliku gustoću ima ta nutronska juha? Toliku, da jedna jedina čajna žličica te neobične materije teži milijardu tona. Riječ je o neutronskim zvijezdama, i pod pretpostavkom da joj se možete približiti dovoljno blizu u pokušaju da zagrabite žličicu neutronske juhe, bili biste vrlo brzo svedeni na vrlo tanašnu palačinku debljine jednog atoma na njezinoj površini, a potom bi i protoni i elektroni vaših atoma kolabrirali u neutrone. Gotovo ništa ne može pobjeći gravitacijskoj sili neutronske zvijezde.

Kakve veze ima neutronska zvijezda s ekonomijom? Pa – glavešine FED-a, američke središnje banke, pobrinuli su proteklih godina da svojom politikom ”nultih kamatnih stopa” kreiraju u ekonomskom svemiru ekvivalent neutronske zvijezde, toliko snažne gravitacije da su prinosi na gotovo svaku financijsku aktivu ovog planeta kolabrirali. Iz tog razloga su investitori na financijskim tržištima danas suočeni s precijenjenim dionicama, precijenjenim obveznicama, i precijenjenim gotovo svim ostalim papirima kojima se na burzama trguje.

The Economist citira studiju Deutche Banke u kojoj se ukazuje da se u 15 država koje postoje u kontinuitetu od 1800. godine do danas, prosječna cijena dionica, obveznica i stambenih jedinica (kuća i stanova), trenutno nalazi na najvišim razinama ikada u tih 215 godina. Ono što još više od te činjenice zabrinjava analitičare Deutche Banke, jesu pokazatelji da će prinosi na dionice u sljedećih 10 godina biti – negativni. Isto važi i za državne obveznice, europske korporativne obveznice i stambene jedinice.

Deutche Banka nije jedina koja donosi takve prognoze. Cijenjena tvrtka GMO koja se bavi globalnim investicijskim managementom, nedavno je objavila vlastita predviđanja o prosječnoj godišnjoj dobiti iz dionica i državnih obveznica za sljedećih 7 godina, koja također kaže da će prinosi na sve te papire imati negativan predznak. To znači da onaj tko ima u svom posjedu dionice ili obveznice, baca u nepovrat jednu po jednu novčanicu dokle god će u narednim godinama biti u posjedu tih vrijednosnih papira, koji imaju tendenciju postati – bezvrijednosni papiri.
Još veći problem od toga je u tome što nije FED jedini koji se igra kreatora ekonomskog ekvivalenta neutronskih zvijezda. Centralni bankari širom svijeta angažirani su svojim vlastitim programima nultih ili čak negativnih kamatnih stopa i tzv. kvantitativnim olakšanjima, što je narodskim riječima rečeno – stvaranje novog novca ni iz čega, kojeg zatim daju bankama pod izgovorom da će one tako pokrenuti nove investicije, stvaranje novih radnih mjesta i slično, da bi bankari taj novi novac naprosto opet usmjerili na burze, a ne u realnu ekonomiju, jer radije trguju papirima, ili ih naprosto strpaju u svoj džep ili ih koriste za pokriće rupčaga i gubitaka u svojim knjigama.

Posljedica takvog neodgovornog ponašanja su umjetno napuhane cijene tih papira i kreiranje novih financijskih balona koji će prsnuti prije ili kasnije. Ali, koga je briga za to što će prsnuti? Too-big-to-jail bankare zasigurno ne, jer će prije nego se to dogodi, oni obrati vrhnje za sebe i svoje potomke. Nužno je shvatiti kako je globalna monetarna politika svojevrsna suradnja na međunarodnoj razini i da se u toj suradnji malo toga događa izvan dogovorenih okvira šačice elitista, slično kao i kod CERN-a u Švicarskoj gdje se nalazi veliki hadronski sudarač, kojim znanstvenici sa svih strana svijeta pokušavaju otkriti tajne svemira. I jedni i drugi rade eksperimente za koje nemaju niti najblažu pretpostavku kakve će rezultate polučiti.

Barem je tako bilo do nedavno. Međutim, problem iza tanke fasade kojom se stvara predodžba o njihovom prijateljstvu i suradnji postaje sve veći. Tihi valutni ratovi podižu temperaturu koja tjera na pucanje fasade iza koje se financijski moćnici skrivaju. Matematika valutnog rata je jednostavna u glavi bilo kojeg bankara: suma rezultata uvijek iznosi nula. Što znači da ako Amerika ostvaruje rast na račun Europe, Europa mora potkopati američki rast s još nižim kamatnim stopama.
Međutim, ono što ti bankari, izgleda, nikako ne mogu pojmiti je prost koncept: takva destruktivna kompetitivna politika je i dalje destruktivna, i moguće je da će se sve strane umiješane u te rabote zajedno survati niz liticu. Štoviše, njihovi postupci ukazuju na mogućnost da je to upravo ono što i žele postići, iz samo njima poznatog razloga, jer objektivni podaci jasno govore da su dionice, obveznice i ostala imovina na najvišoj povijesnoj razini dok se istodobno svjetski gospodarski rast dramatično usporava. Iz toga slijedi zaključak da su centralne banke satjerane u kut, i da čak i nastavkom politike nultih ili čak negativnih kamatnih stopa, nemaju više nikakvog oružja za borbu s bilo čime, posebice ne s implozijom globalne ekonomije koja je više nego moguća.

Pametnjakovići u centralnim bankama

Kakvu je poruku poslao FED u svijet o stanju ekonomije svojom nedavnom odlukom da se ne usude podići kamatne stope niti za pišljivih 0,25 posto? Poslali su poruku da je globalna ekonomija na staklenim nogama koje su već počele pucati. Ako tu poruku nije čuo običan čovjek s početka članka, sasvim sigurno su je čuli u ostalim centralnim bankama svijeta. A to što su čuli – a vjerojatno i shvatili – gura ih u jedinom mogućem pravcu koji može za neko vrijeme odgoditi raspad sustava. I oni moraju dodatno otpustiti monetarne uzde kako bi se nosili s FED-om, i započeti (ako već nisu) s vlastitim ciklusom destruktivne politike niskih, nikakvih ili negativnih kamatnih stopa, i to će raditi dok ne kreiraju svoje vlastite neutronske zvijezde. Čak je i HNB s Borisom Vujčićem na čelu to počeo raditi u utorak, a ako su to i oni uradili, ovako sposobni kakvi jesu, krajnje je vrijeme da se duboko zabrinemo za vlastitu sudbinu.

A što nastaje kada se dvije neutronske zvijezde sudare? Nastaje crna rupa koja će sve usisati u svoj gravitacijski vrtlog, da ništa ne preostane, pa čak niti Boris Vujčić. Kreacijom destruktivne crne rupe bave se širom svijeta ovog trenutka baš oni koji su, kako sami kažu, zaduženi za održavanje stabilnosti monetarnog sustava – pametnjakovići u centralnim bankama…

Bravo momci – vidjet ćemo uskoro kakav sjajan posao ste odradili!

Autor:Vladimir Perić/ 7 Dnevno/ 9. listopada 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.