Dnevno.hr

UPORABNA DOZVOLA, KAPARA… Ovo su cake na koje morate pripaziti pri kupnji stana

Autor: Pitaj pravnicu

Susjed je prije nekog vremena srušio ogradu i napravio kolni ulaz ispred moje garaže te mi ometa ulaz i izlaz jer parkira ispred moje garaže kada ja nisam parkiran. On ima kolni ulaz i adresu stanovanja u ulici ispred svoje kuće. Koja su moja prava?

Prije svega, savjetujem vam da angažirate geodeta da obavi premjeru na terenu iz koje će biti vidljivo da je predmetno područje u vašem vlasništvu, što ćete onda predočiti susjedu. Ako je zemljište koje opisujete u vašem vlasništvu, a susjed i dalje odbija ukloniti svoje građevine s vaše nekretnine i nastavlja vam ometati ulaz, na raspolaganju su vam dvije vrste tužbe.

Prva je tužba za smetanje posjeda, ali rok za takvu tužbu je 30 dana od dana nastalog smetanja, a iz vašeg pitanja pretpostavljam da je od nastalog smetanja i vašeg saznanja o tome prošlo više od 30 dana. Druga tužba koja vam je na raspolaganju je vlasničkopravna tužba za zaštitu prava vašeg vlasništva, usmjerena na uklanjanje građevina koje je susjed izgradio na vašem zemljištu te suzdržavanje od bilo kakvog daljnjeg uznemiravanja.

Ako zemljište koje opisujete nije u vašem vlasništvu, nego je riječ o nekom zajedničkom prolazu/javnoj površini, ovisno o konkretnom stanju predmeta, treba ocijeniti vaše pravo služnosti prolaza tim putem, odnosno mogućnost zabrane susjedu da vas sprečava u korištenju vašeg prava vlasništva, za što preporučujem da se obratite stručnoj osobi radi pregleda predmeta. U slučaju da je riječ o gradnji, možete se pokušati obratiti i inspekciji graditeljstva, kao i komunalnom redaru u slučaju da se parkira na javnoj površini.

U zk-ulošku stana koji želimo kupiti stoji da nije priložena uporabna dozvola. Što to znači za kupnju?

Uporabna dozvola dokaz je da je nekretnina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i da se smije upotrebljavati. Vrlo je važno pri kupnji provjeriti legalnost građevine, a to znači građevinsku odnosno uporabnu dozvolu, a samo građevinska dozvola nije dokaz. Primjerice, moguće je da je pri gradnji povećana kvadratura prostora (za što nisu plaćeni doprinosi odnosno javna davanja), a zbog čega vi možete snositi posljedice u slučaju nadzora.Također, u slučaju da u budućnosti želite obavljati radove na građevini za koje je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, nedostatak uporabne dozvole također vam može predstavljati problem.

Važno je napomenuti i kako i banke u pravilu traže predočenje uporabne dozvole u postupku odobravanja stambenih kredita. Prodavatelj bi vam prije kupnje trebao predočiti uporabnu dozvolu (ili rješenje o izvedenom stanju) s klauzulom pravomoćnosti, a u slučaju da se ipak odlučite na kupnju prije ishođenja takvog dokumenta, savjetujem vam da barem angažirate stručnu osobu (arhitekta) koji bi vam provjerio da je nekretnina na terenu izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom, iako napominjem da takav izlazak arhitekta na teren nema značaj službene potvrde o dozvoli uporabe građevine, on služi isključivo za potrebe vaše procjene mogućnosti kupnje i potencijalnih prepreka.




Dao bih kaparu prodavatelju za stan da ne proda nekom drugom, a zanima me može li on, nakon što primi kaparu, može reći da ne želi prodati meni nego nekom drugom?

Kapara može i ne mora imati funkciju tzv. odustatnine. U slučaju da u predugovoru/ugovoru ne upišete da kapara ima funkciju odustatnine, kapara je samo dokaz da je sklopljen ugovor i nitko od realizacije ugovora ne može bez razloga odustati. U slučaju da u predugovor/ugovor uvrstite da se kapara smatra odustatninom, vi možete odustati, i u tom slučaju prodavatelj zadržava kaparu, a može i prodavatelj odustati, ali tom vam je slučaju dužan vratiti dvostruku kaparu. Savjetujem u predugovoru/ugovoru svakako (između ostalog) naznačiti i rok za realizaciju ugovora (sklapanje glavnog ugovora odnosno isplatu cijene).




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.