fbpx
Dnevno.hr

‘UMRLA MI JE MAJKA, IZA NJE OSTAO KREDIT, ŠTO DA RADIM’? Ne želim vraćati kredit, pomozite: Dugovi preminulih mogu biti strašni!

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Umrla mi je majka, snosio sam troškove sahrane, bila je u domu i to sam plaćao. Nema nikakve imovine samo dva računa na koje je dolazila mirovina, poslije smrti došla je obavijest da je majka imala kredit, ostavina još nije bila, što moram uraditi jer ne mogu i ne želim vraćati kredit. Lijep pozdrav.

Nasljednik odgovara za dugove ostavitelja samo do visine onog što je naslijedio. Dakle, ako nema imovine neće niti biti temelja za Vašu odgovornost. U slučaju spora gledalo bi se koliko se novaca nalazio na računima (koje bi naslijedili) i Vi bi mogli odgovarati samo za taj iznos.  U slučaju da imovine nema, onda se neće niti voditi ostavinski postupak.

Kako da osoba koja koristi česticu više od 30 godina postane vlasnik iste, s tim da je osoba sada vlasnik dijela te čestice.
Za odgovor na Vaše pitanje trebalo bi imati više podataka. Predlažem za početak provjeriti u katastru da li je osoba upisan kao vlasnik cijele čestice u posjedovnom listu? Ako jest, treba iz arhive katastra ishoditi dokumentaciju temeljem koje je isti upis izvršen, a koja će biti temelj za upis u zemljišne knjige (vjerojatno u zk ispravnom postupku).

Provjerite tko je upisan kao vlasnik ostatka čestice, te probajte postići dogovor s istima, ili njihovim nasljednicima o priznanju prava vlasništva (detalje vidi  prijašnjem pitanju).

U slučaju da su osobe upisane u zk žive, moguće je i podizanje tužbe protiv istih, ili njihovih nasljednika, s tim da Vam u tom slučaju savjetujem obratiti se stručnoj osobi radi procjene da li postoji mogućnost uspjeha u sporu za stjecanje prava vlasništva (bilo po osnovi dokumentacije koju možda posjedujete ili dosjelosti).
U našoj zgradi postoje  neplatiše. Smiju li se objaviti njihova imena na oglasnoj ploči zgrade?

U ovom slučaju bih istaknula kako su suvlasnici ovlašteni tužiti za naplatu dugovane pričuve, radi čega smatram da su ovlašteni tražiti podatke o dužnicima, a u cilju ostvarenja svog novčanog potraživanja.

Radi navedenog, smatram kako se unutar suvlasničke zajednice  smiju koristiti osobni podaci po svim pitanjima vezanim za upravljanje i održavanje zgrade, dakle isti podaci trebali bi biti dostupni ali samo suvlasnicima.

Nadalje, obradom osobnih podataka dužnika na način da su njihovi osobni podaci (dug za pričuvu) objavljeni na oglasnoj ploči stambene zgrade bilo bi povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka jer je objava takvih podataka moguća isključivo uz privolu osobe o čijim se podacima radi.
 

 

Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.