fbpx
Dnevno.hr

U tijeku je postupak povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora, a moj stan nije upisan u knjigu položenih ugovora. Što treba učiniti?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Mogu li se čestice poljoprivrednog zemljišta navedene u posjedovnom listu darovnim ugovorom darovati te da može li se taj darovni ugovor koristiti u pojedinačnom ispravnom postupku. Naime, teta bi mi darovala neko zemljište, ali je na njenom imenu navedeno samo u posjedovnom listu, a ne i u zemljišnim knjigama?


Svakako na katastru izvadite tzv. identifikaciju (posjedovni list s identifikacijom) kako bi utvrdili kojim česticama u zemljišnim knjigama odgovaraju čestice u katastru, te u ugovoru navedite i oznake iz zemljišnih knjiga sukladno identifikaciji kao i oznake iz posjedovnog lista.

U slučaju da čestice ne odgovaraju (katastar u odnosu zk) a što će biti vidljivo iz navedene identifikacije, potrebno je izraditi prijavni list, te na temelju navedenog (ako uknjižba nije moguća redovnim putem na temelju pravnog slijeda i potpisa diobnog ugovora s ostalim suvlasnicima nekretnina u zk) pokrenite pojedinačni zemljišnoknjižni ispravni postupak. Na raspolaganju Vam je i tužba za utvrđenje prava vlasništva, ali za nju morate znati tko su sadašnji vlasnici i oni moraju biti živući (u zk upisani po identifikaciji) ili raspolagati dokumentom kojim dokazujete da su isti vlasnici (npr. rješenje o nasljeđivanju), što obično nije slučaj pa se u tom slučaju preporuča pojedinačni zk ispravni postupak. U slučaju tužbe treba procijeniti i mogućnost uspjeha u sporu radi snošenja troškova druge strane u slučaju da tužba bude odbijena, što svakako provjerite sa svojim opunomoćenikom.

Posjedujem kuću i gospodarske objekte na parcelama koje su bile još pradjedove i starije, te građevinsku dozvolu za kuću iz 1980. godine. Na tim starim katastarskim planovima sve odgovara, a na digitalnoj karti je pola moje kuće na susjednoj parceli, a drugi susjed bi se morao odmaknuti 6 metara od stvarne međe, što je nemoguće, jer ona bih ja morao pomaknuti kuću i ostale objekte.
Je li vjerodostojna digitalna ili stara katastarska karta? Isto tako ograda postavljena 68. godine, što sam naslijedio voćnjak od roditelja i nesmetano uživao, sada tvrde da je pomaknuta, a svi stupovi stoje vertikalno, pa bi bio svjetski fenomen da se pomakla 100 % u paralelu. Dok istovremeno ti koji imaju pretenzije na moj teritorij uzeli su javnu cestu i sagradili betonsku ogradu po sred ceste i nikome ništa. Kome to prijaviti da nešto poduzme?

Savjetujem angažirati geodetu da izradi premjeru međa. Ovisno o ishodu na raspolaganju Vam je postupak uređenja međa, kao i vlasničkopravna tužba, no konkretan savjet nemoguće je dati bez prethodnog uvida u vlasničkopravnu dokumentaciju kao prethodne izmjere međa. Na raspolaganju Vam je možda i tužba za utvrđenje prava vlasništva odnosno pojedinačni zk ispravni postupak (vidi pitanje naprijed) no savjet o kakvom bi se postupku radilo treba dati ovlaštena osoba na temelju uvida u naprijed navedenu dokumentaciju. Nezakonita gradnja se prijavljuje inspekciji graditeljstva po mjestu gdje se nekretnina nalazi.

U tijeku je postupak povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora, a moj stan nije upisan u knjigu položenih ugovora. Što treba učiniti?

Vjerojatno ste dobili poziv od upravitelja zgrade ili suda za dostavom dokumentacije kojom dokazujete svoje pravo vlasništva te treba u spis na sudu (ili upravitelju) dostaviti istu dokumentaciju. Zatražite opreza radi u uvid u spis (kod upravitelja ili na sudu ovisno gdje je spis trenutno) da utvrdite da je postupak u toku odnosno da je dokumentacija predana u odgovarajući spis (ako odnosno nakon što ste istu dostavili).
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.