fbpx

Vlada smanjuje poreznu stopu u turizmu jer ga preuzimaju stranci

Autor: Tvrtko Dolić

Vlada je okrenuta punjenju proračuna, a posve zanemaruje rezanje rashoda. Pozitivni pokazatelji rezultat su izostanka javnih investicija, koje bi dugoročno povećale stvarni rast gospodarstva. Najviši dužnosnici ne žele brinuti o bilo čemu.

Premijer Andrej Plenković i ekipa prioritetno poslužuju strani interes. Nedavno je zasjedao upravni odbor Agrokora, odnosno Fortanove, u Amsterdamu. Nikako ne trebamo podcijeniti Zdravka Marića. Premijeri dolaze i odlaze, a Marić jedini traje.

Napuhani pokazatelji u katastrofalnom stanju ekonomije


Zdravko Marić, Andrej Plenković i Boris Vujčić bit će zapamćeni po nevjerojatnim izračunima pokazatelja tako da budu uvijek pozitivni, bez obzira kakvo je stvarno stanje. Naši mladi panično iseljavaju, a svi ekonomski pokazatelji rastu. U nacrtu novog Zakona za strance sustav kvota zamijenjen je s testom tržišta rada. Ako naša poduzeća trebaju stranu radnu snagu određenog profila, provjerit će se imamo li takvu. Tko će postaviti kriterije, tko će sve to nadzirati? Kvote je nezgodno ignorirati, jer su zadane, a testovi će se namještati kako to paše poslodavcima, napose ako su ti poslodavci stranci. Marić je ne tako davno dobio ciljane pakazatelje rasta plaća tako što je poreze ublažio samo za veće plaće. Namjesnik Plenković je tu da osigura dobit za sve strane projekte. Kada strani poslovni toranj uđe u probleme najma, valad pod hitno postaje najmoprimac. Napušteni prostori i vile, uređivani 117 puta, odlaze pod jeftine zakupe nekog podobnika, koji ih onda skupo iznajmljuje. Već 30 godina vladajuća oligarhija brani to s mantrom poticanja investicijske klime. Država garantira stranom kapitalu da će ostvariti visoku dobit, ako ništa na teret našeg proračuna, a stranci ipak ne dolaze!

Opća stopa PDV-a past će na 24%

Imamo globalno potvrđenu istinu da PDV ne treba povećavati već zbog toga što povratak na nižu stopu proizvodi fiskalni potres. U posrnulim ekonomijama poput naše, smanjenje poreza ne smanjuje cijene nego donosi akceleraciju grabeža. Kako PDV bezbolno smanjiti? U zemljama poput naše, svako smanjenje PDV-a mora pratiti jeftinija država, što znači smanjenje administracije u državi i u javnim poduzećima. Opcija je i smanjenje plaća u administraciji, pa i odstranjivanje uhljeba politike. Vlada se u tome smislu obvezala u njenom pismu namjere za ulazak u ERM2 i Eurozonu, ali tu dolazimo do paradoksa – bez širenja administracije vlada ne može računati na pozitivan pokazatelj rasta zaposlenih. Prevaranti su se dosjetili na jasle proračuna dovesti što više raznoraznih udruga i svih tih prodavača magle. Besmisleni projekti poput Istanbulske konvencije i Marakeškog ugovora proizvest će svu silu zaposlenika politike koji se tako ne računaju, i eto nam porasta zaposlenosti. Kada promatramo smanjenje opće stope PDV-a s 25% na 24%, trebamo imati na umu činjenicu da je to Plenković obećao i da pokušava ispasti vjerodostojan, za potrebe slijedećih parlamanetarnih izbora. Smanjenje opće stope PDV-a za 1% ugrozit će proračun, a neće dovesti do pada cijena, ili bilo kakve dobrobiti za građane. U svezi toga trebamo razjasniti tri prethodne Marićeve porezne mjere. (1) Omogućen je odbitak 50% pretporeza na kupnju ili najam osobnih automobila. Čemu to – kupnja automobila je pala! Možda je u tome kvaka? (2) Marić je prethodno na 5% smanjio porez na lijekove. Slično prodaji automobila, farmaceutska industrija i posrednici zarade jednako na istom prometu lijekova. (3) Od početka ove godine imamo porez smanjen na 13% za sirovine u poljoprivrednoj proizvodnji, za isporuku živih životinja, za isporuku mesa, ribe, voća i povrća. Jesmo li prepoznali pozitivne efekte?

Udar na ovisnike

Vlada se odlučila povećati određene trošarine. Ovisnost o šećeru snažna je koliko i ovisnost o alkoholu i cigaretama. Vlada je u pravu kada nabacuje uzde potrošnji energetskih napitaka i obojene pošećerene vode iz Save. Imamo oko pola milijuna alkoholičara, za neke od njih financiramo presađivanje jetre, što je u medicini umjetnost koja afirmira naše liječnike. Ovisnici o nikotinu preusmjereni su u nešto skuplju navadu elektroničkih pomagala, s kojima se navikavaju na manju dozu nikotina. Pripadne nešto manje cigarete zapravo ne gore nego se griju na relativno nižim temperaturama, koje ne oslobađaju katran i druge negativne ostatke sagorijevanja duhana. Znate, Plenković i Marić zapravo nisu HDZ-ovci, pa s porezom na ovisnost hladno gaze HDZ-ovu izbornu bazu. Plenković ne treba pobjedu na izborima, nego pobjedničku koaliciju poslije izbora. Marić ima svoju računicu. Porast će punjenje proračuna, povećat će se promet “zabranjene” robe crnog tržišta, a procjena tog prometa ulazit će u izračun BDP-a. Malo to napušete i eto nam još jednog pokazatelja da naš BDP raste brže od inflacije, i da naša ekonomija ubrzava. Ministar Milan Kujundžić i vlada zapeli su na jednom ozbiljnom propustu. Najgore šećere konzumiramo u keksima, čokoladnim proizvodima, pekmezima, miksevima raznoraznih orašastih plodova, i sličnim proizvodima. Uskoro će se na našim ekranima svako malo vrtjeti reklame za Zero Coca-Colu. Koja mi se nekako čini slađa od uobičajene Coca-Cole.

Priprema hrane
U pripremi hrane opća stopa pada na 13%. Naravno da je ta mjera okrenuta većoj konkurentnosti našeg turizma, kao i sveukupnom jačanju našeg ugostiteljstva. U svemu tome vidim priliku da se naša home made ishrana svede na manju mjeru. Umjesto da uključujemo svoja skupa trošila i trošimo svoje slobodno vrijeme na kuhanje, prošećimo do najbližeg restorana, kako to rade kulturniji Europejci. Problem je u tomeda stranci preuzimaju naše turističke resurse. A strancima vlada garantira dobit, pa je drastično smanjenje poreza na pripremu hrane na zacrtanom planu da sve rasprodamo, svoj na svome, za sva vremena. Radi uvida u cjelokupan set fiskalnih mjera, podsjetit ću vas na neke druge porezne mjere, koje je Marić prethodno aplicirao. Na 13% smanjio je porez na isporuku električne energije i odvoz smeća. Nismo to prepoznali u svojim računima. Na 13% smanjen je porez na dječje pelene i sjedalice. Poduzećima do 3 milijuna kuna prometa godišnje smanjen je porez na dobit s 20% na 12%. U novom setu poreznih mjera ta granica godišnjeg prometa povisuje se na 7,5 milijuna kuna. Ta mjera neće poremetiti punjenje proračuna, jer poslodavac ima računicu prijaviti dobit – to povećava njegov kreditni bonitet. Od 1. siječnja 2020. mladi do 25 godina neće plaćati porez na dohodak, a onima do 30 godina prepolovit će se osnovica. Ta mjera neće zaustaviti iseljavanje naših mladih, anjamanje onih obrazovanih. Odlazit će nakon što steknu određeno radno iskustvo. Skupo školujemo svoju djecu za druge zemlje, za one u kojima se visoko školstvo visoko plaća. Činjenica je da će ista osoba nakon napunjenih 25 godina imati manju plaću na istom radnom mjestu. Poslodavac dobija mogućnost da na troškove obroka i/ili smještaja radnika potroši do 12 tisuća kuna godišnje ili mu za iste potrebe dati 5 tisuća kuna u gotovini. Sve u svemu, Marić zabrinjavajuće komplicira porezni sustav, a jednostavnost poreznog sustava je mjera njegove efikasnosti.
Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.