fbpx

Tko poštuje NDH treba glasovati za HSP

Autor: Tvrtko Dolić / 7dnevno / 18. rujna 2015.

Nakon afere Lex Perković, uzletjeli SDP naglo je pao na aparate, ali se vratio u život zbog vrludanja HDZ-a u slučaju Franak. Dok se Mađari i mađaroni ograđuju bodljikavom žicom, HDZ velikodušno planira novu prugu Rijeka - Budimpešta. Projekt će financirati azilanti. U sljedećem životu želim biti Tomislav Karamarko .

Neka svatko glasuje za svoga! Pretvorimo izbore u referendum! Vrijeme je da HSP provede zgodan eksperiment, da zanemari svoje pravaško određenje, koliko i nametnute civilizacijske predrasude, i traži izbornu podršku svih onih koji se objektivnije postavljaju prema NDH i famoznom Ustaškom pokretu. Tko na bilo koji način poštuje Rakovičku bunu i Velebitski ustanak, neka glasuje za HSP. Osim što bi HSP tako osvojio veći broj zastupničkih mandata, Javnost bi konačno dobila odgovor koliko se tuga NDH i svih tih hrvatskih tragedija urezala u biće nacije.

Zar nije bolje da se naša scena posve polarizira na komuniste i ustaše, da nacionalni balans koalicijski nametnu SDP i HSP, nego da koalicijski vladaju HDZ i SDS? HDZ jednostavno ima problem struke, jer ne prepoznaje da su krediti kategorija potrošnje i da za socijalne probleme postoji zasebno ministarstvo. Možemo li takvoj stranci prepustiti državu, bez obzira koliko je SDP razočarao s podizanjem PDV-a na 25 posto?

Ovako, izbore će odlučiti već poslovični hrvatski jal. Slično se govori o izborima protiv. Komunizam se oslanjao na ljudsku zlobu i jal, a mi smo ipak još uvijek u tranziciji. Rigidni SDP-ovci glasovat će za HDZ samo zato da napakoste Zoranu Milanoviću. Demokršćani će glasovati za SDP jer ih iritira Tomislav Karamarko. Pravaši glasuju za HDZ ili SDP da im se ne raspu glasovi, a biraju ovisno o tome kome žele napakostiti.


A ostarjeli čelnici HDZ-a obožavaju westerne, u kojima ljudi željeznice protjeruju farmere, a Kinezi crnče gradeći prugu, pa se tako rodila genijalna mađaronska ideja o novoj pruzi Rijeka – Budimpešta, kao zamjeni za prugu Rijeka – Beograd. Ta je pruga, prije svega, interes MOL-a i neka je financira MOL. Uvjereni smo da su Riječani komunjare, a oni cijelo vrijeme slijede prugu, koja je danas simbol progresa samo u westernima i u HDZ-u. Tko bi rekao da će se toliko u svojim stavovima približiti rigidni barakaši i rigidni riječki komunisti.

Nove obmane Borisa Vujčića i dnevnog novinstva

Glede konverzije kredita CHF, pojavila se određena predizborna i ona pozitivna volja u SDP-u da se slučaj Franak riješi na zadovoljstvo dužnika banaka i Udruge Franak. Ključ je direktiva 2014/17/ЕU Europskog parlamenta i Vijeća EU-a od 4. veljače 2014., koja štiti potrošače i ruši koncepciju banaka o socijalnom pristupu kreditima s klauzulom CHF. EK je predložio mjere za vraćanje povjerenja potrošača i specificirao 12 poluga. Očekivao sam da će koncepcija HDZ-a glede slučaja Franak ići za činjenicom da 2011. nije postojala jasna direktiva Unije glede kredita i potrošača.

Usprkos jasnim inicijativama, u istinski sramotnom Jutarnjem listu od srijede, protuhrvatski lobi je preko cijele naslovnice po stoti put apelirao za rješavanje kredita s klauzulom CHF na socijalnoj osnovi, iako je svima jasno da su banke plasirale na tržište pokvaren proizvod i da moraju obeštetiti potrošače. Isti smo dan u Večernjaku dobili nove obmane Borisa Vujčića, u aranžmanu Ljubice Gatarić, koja je iz nekog razloga sinkrona Gojku Drljači iz Jutarnjeg lista. Vujčić poduzima sve da prenapuhane glavnice u kreditima s klauzulom CHF ostanu takve. Drži da će sa svojom povikom sakriti problem glavnice, pa kaže kako bi snižavanje kamate s 3,23 posto na 1 posto, dalo iste rate kao da se provede prihvaćena konverzija, a otpis banaka bio bi zanemariv!

U ponedjeljak je “pametni prognozer Vujčić” posve razotkriven, u rasponu od 20 godina, nakon što je viceguverner Vedran Šošić iznio stavove suprotne njegovim. Tako je Boris Vujčić kao viceguverner (vjerojatno dogovorno), nastupio u odnosu na guvernera Željka Rohatinskog, a danas svoje nabacivanje (viceguvernera) o mogućem rastu švicarca prodaje kao intervenciju HNB-a, koja je zapravo – izostala. Danas je guverner “nepogrešivi” Boris Vujčić, a promašaji Željka Rohatinskog pali su u zaborav. Jednog će nam dana Vedran Šošić, kao novi guverner HNB-a, podastrijeti snimku svog nastupa od ponedjeljka, koja će u budućnosti poslužiti kao dokaz da su se on i HNB ponijeli korektno.

Na tragu vraćanja povjerenja potrošača, u skladu s pozitivnim sugestijama Unije, SDP je povukao neke poteze i prije konverzije kredita s klauzulom CHF (kamata 3,23 posto, obračunski tečaj 6,39). Prema usvojenom prijedlogu Vlade, krediti s klauzulom CHF konvertirat će se u kredite s klauzulom EUR tako što se aplicira kredit blizanac u eurima, i time postavi nova manja glavnica, a razlika uplaćenog nadoknadi. Vlada je prihvatila prijedlog Udruge Franak da se obeštete i oni klijenti banaka koji su zatvorili svoje kredite s klauzulom CHF.
Naravno, opet je u igri hrvatski jal. Uobičajeni čovjekoljubac sretan je kada čuje da se dogodila neka nesreća, jer ju je izbjegao. SDP računa da je kasirao oko 200 tisuća glasova modernih frankovaca, na temelju konverzije švicaraca u eurovce – prirodno je da 200 tisuća birača u 70 tisuća obitelji frankovaca glasuju za SDP. S druge strane, SDP je s konverzijom švicaraca mnogim glasačima oduzeo njihov ugodan osjećaj da su izbjegli veliku katastrofu.

Tko nije uzeo nikakav kredit, proglašen je pametnom osobom, što nije isključeno. Tko je uzeo kredit s klauzulom u euru, sebe je opako nadrogirao da je pametan, i sada mu SDP uskraćuje njegov skriveni i slatki hedonizam. Svaki put kada je švicarac letio u nebo, eurka bi preplavio osjećaj neizmjernog zadovoljstva. Osvetnički će glasovati za HDZ.

Kolumnistica Jalka Lovrić i društvo
HDZ je dobio pomoć tamo gdje je nije očekivao. Dužnici banaka bili su i ostali žrtve bespoštednog rata Jutarnjeg lista protiv Zorana Milanovića. Ova je država prije svega vjerovnička, pa je Jutarnji list, diktatom poremećenog tržišta i otuđenih banaka došao u ruke Marijana Hanžekovića, koji slovi kao – kralj ovrha. Strani interes prepoznaje veću autonomnost Zorana Milanovića u usporedbi s Tomislavom Karamarkom. Nakon što je SDP iskorišten glede poreza, Jutarnji list okreće se stranci koja dolazi na vlast.

Kolumne Jalke Lovrić i ostali tekstovi Jutarnjeg lista toliko su okrenuti protiv Milanovića, da postaje vjerojatno kako samosvojni premijer nije ispunio očekivanja domaće i strane financijske oligarhije, odnosno financijskog inženjeringa najviše razine. Lovrićki je toliko stalo da u SDP-u sruši Milanovića, da direktno hvali Karamarka, a nezadovoljna je s njim samo koliko je u slučaju Franak nepotrebno otvorio politički prostor Milanoviću.

Iz dana u dan, u Jutarnjem se pojavljuju obmane u svezi slučaja Franak. Bilo je bljuvotina za kemijski toalet. Uoči zasjedanja Sabora u svezi SDP-ovog prijedloga konverzije kredita s klauzulom CHF, Jutarnji list krcat je zaista odurnim testovima. U srijedu je Gojko drljao na dvije stranice, a Marina Klepo u dva teksta, dok je Frenki Laušić imao dva naslova – zar je Jutarnji list tjednik?

Gojko Drljača dohvatio je svoj mobitel i na brzinu kalkulirao da će banke svakoj obitelji sjesti za vrat sa tisuću eura, u slučaju da dobiju tužbu protiv Vlade zbog konverzije kredita s klauzulom CHF. Po njemu, gubitak spora s bankama dovest će do deficita od 20 milijardi kuna. Da mi je znati na čemu je taj čovjek, pa da i ja uzmem malo toga! U svojoj je nemoći Drljača udarao i po svojima, pa upozorava na dva lica HNB-a, jedno otvoreno, ono za Javnost, i drugo skriveno, priklonjeno SDP-u.

I Marina Klepo ima mobitel – izračunala je da će banke izgubiti više od milijarde eura. Po njoj će banke 3 godine poslovati s gubitkom – Klepo ne razumije razliku realnog prometa i knjigovodstva, posebno onoga koje služi za prelijevanje dobiti “domaćih” banaka u inozemne centrale. Konverzija, zapravo, omogućava da se održi postojeća razina otplate kredita. Klepo upozorava da se u SAD-u rješava i tužba MOL-a protiv Hrvatske zbog plinskog biznisa i Ine.

Posebno je “duhovit” komentar Frenkija Laušića koji se pretvara u Milanku Opačić, pa kaže da Vladin model neće spasiti 8 tisuća najugroženijih dužnika.

Umjesto da za Jutarnji list problem objektivno analizira nepogrešivi Ratko Bošković, dobili smo niz samozvanih monetarista iz dnevnog novinstva. Komentari novinara Jutarnjeg lista i Večernjaka zvuče žestoko, pravaški, ali se bojim da među njima ima svega.

Autor:Tvrtko Dolić / 7dnevno / 18. rujna 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.