Strane poslovne banke požuruju prelazak na euro

Autor: Tvrtko Dolić

Posve je jasno da će ekonomski program HDZ-a kreirati Dalićka i Šuker, i da će RH s takvim programom potonuti dublje. Istina, SDP i HNS pokazali su se kao nesposobne opcije, ali to što HDZ zna obija nam se o glavu.

Zašto HDZ ne izbaci iz svojih redova Martinu Dalić i Ivana Šukera? Vodili su Ministarstvo financija i nisu ništa poduzeli da zaštite građane od lihvarskih kredita poslovnih banaka. HDZ je dozvolio da HNB oslobodi pričuvu poslovnih banaka za potrebe skupog zaduživanja države kod tih istih poslovnih banaka. Prije nego što je sišao sa vlasti na nacionalnom nivou, HDZ je doveo državu, javna poduzeća i građane u dužničku ovisnost o stranim poslovnim bankama. Prije tjedan dana imali smo priliku na Z1 vidjeti koliko Dalićka predano stoji uz poslovne banke. Iz jedne takve došla je na poziciju ministrice financija u vladi Jadranke Kosor. Dalićka je tek ovih dana skužila da su poslovne banke nametale kredite s deviznom klauzulom u švicarskim francima zbog kreditne sposobnosti klijenta. Ili se pravi blesava? Zar nije trebala biti pismenija? Posve je jasno da će ekonomski program HDZ-a kreirati Dalićka i Šuker, i da će RH s takvim programom potonuti dublje. Istina, SDP i HNS pokazali su se kao nesposobne opcije, ali to što HDZ zna obija nam se o glavu.

Pravednik predlaže svog prijatelja za šefa Vrhovnog suda!

Čudimo se zašto Vlada relativizira referendum kao instrument direktne demokracije, a ono vlast ismijava demokraciju u cjelini. Ivo Josipović, predsjednik RH, predložio je svog prijatelja Branka Hrvatina kao jedinog kandidata za čelno mjesto Vrhovnog suda, što će Hrvatinu biti treći mandat na toj značajnoj poziciji. Hrvatin je istovremeno predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Josipovićev mandat možemo gledati kao njegovo hrvanje s konkurentnim centrima moći u državnoj administraciji, kao stalnu bitku za što većim ovlastima i što više vlasti, neovisno o ovlastima. Nakon što se kompromitirao neopreznim odlaskom u Banja Luku, Josipović je shvatio da u njegovoj domeni još uvijek funkcionira konkurentan pogon Stipe Mesića, u određenoj mjeri oslonjen na ostarjelo Titovo obavještajno podzemlje. Nakon što je na vlast u SRH/RH po treći put došla Partija, Josipovićevi štićenici i Josipovićevi zaštitnici postali su politička konkurencija, neugodna koliko i Stipe Mesić. Josipović je počeo oponašati beogradsku politiku iz prve Jugoslavije. Kada bi komunisti ojačali, išli su u pržun, a kada bi osnažio HSS, komunisti su pomilovani. Ulogu komunista prve Jugoslavije u današnjoj Hrvatskoj ne obavlja SDP, nego HDZ, koji je nekakva partijsko-udbaška opcija, u određenoj mjeri fleksibilnija ponuda liberalnog fašizma, ako tako mogu reći, jer je kod nas sve primitivnije od onoga što svjetski prihvaćeni izrazi označavaju. Kako su svijet i EU uočili da je korupcija u RH sveprisutna, a pravosuđe najveći problem, jasno je da dominira određeni izborni inženjering. I da danas Branko Hrvatin ide u krug ljudi koji odlučuju tko će dobiti "zatvor". Nakon kontrole prebrojavanja nevažećih listića na desetak izbornih mjesta u "Josipovićevom" Splitu, saznali smo da je udbaška strana zakinuta za 40 glasova u korist partijske.

Skoro neprijateljski odnosi Premijera i Predsjednika postali su neizbježna konstanta u RH. Taj 'hrvatski' paradoks komplicira ionako poremećene odnose u državnoj administraciji. Nanosi nam ogromnu materijalnu i društvenu štetu. Vani se sramotno pojavljuju dvije vanjske politike RH – jedna Vlade RH i druga Ureda predsjednika RH. Dok se dvojica spore, treća Vesna Pusić uspinje se već deset godina, sve na liniji "hrvatske" vanjske politike, bez obzira koja stranka kontrolira izvršnu vlast. Ivo Josipović i Radimir Čačić pospremljeni su iza rešetaka uz pomoć određenih pravosudnih mehanizama, a lako je moguće da su protežirali hrvatski interes i da su zbog toga stradali. Naravno da svi oni namire sebe, a razlikuju se po tome dobace li nama mrvice ili nas puste da krepamo. Nakon odlaska Čačića, Pusićka se uspela više, odmah do premijera RH. I što smo dobili? Kaos je još veći. Tek kada su odstranili Čačića, pokazalo se da su Zoran Milanović i Vesna Pusić limitirani. Vesnu Pusić vratio je u politički život HDZ, kada ju je postavio na čelo Saborskog odbora za europske integracije. Svijet i EU ne žele u RH red, nego nered. Zanimljivo je da sve može pasti, ali Ministarstvo financija i HNB uživaju punu autonomiju u zaštiti stranog interesa. Slavko Linić hladno vuče poteze na našu štetu, prikazujući ih kao brigu za nas. Linić nije obilazio lokalne šerife da omoguće besplatnu legalizaciju bespravno sagrađenih ili bespravno proširivanih objekata, nego je zahtijevao novi porez na nekretnine. Balkanske zemlje, istočno od Hrvatske, provode legalizaciju gradnje o državnom trošku, a "naši" nas deru kao majmune i još nam izdaju samo jedno rješenje kada trebamo tri, samo zato da nam mogu naplatiti 40 kuna po stranici za kopiranje i ovjeru, u svakoj kopiji. Morate platiti velike iznose da bi vam natovarili veće komunalije i veće porezne obveze!

Naš spas nije deprecijacija nego aprecijacija kune

Crkva je spriječila prodaju naših voda, pa se aktualna Vlada dosjetila ponuditi naše ceste. To je pametno – sve će ionako stati. Namjesnička Vlada i strane poslovne banke ne pokazuju nikakvu volju da pomognu prezaduženim građanima. Mnoge su zemlje u Europi pomogle svojim prezaduženim građanima, a Vlada RH hladno gleda kako banke izbacuju obitelji na ulicu. Imamo još jedan hrvatski paradoks: strane poslovne banke ostvaruju visoku dobit na teret građana koji su se zadužili s deviznom klauzulom. Banke žele lagodno živjeti godinama, bez obzira koliko je kriza duboka, pa stoga požuruju prelazak RH na euro. Strani kapital ne želi da Hrvatska zadrži monetarne mehanizme kojima može poticati svoju proizvodnju. Sudstvo je manipuliralo postupcima kroz instrument zastare predmeta, a u slučaju tužbe Udruge Franka i Potrošača protiv najvećih poslovnih banaka u RH, ide se na slično razvlačenje priče. Lijek će stići kada pacijent odapne. Vjerovali ili ne, u stranim financijskim krugovima pojavio se strah od našeg ulaska u EU. Što ako ovakav izborni inženjering u RH omane, pa na čelo RH dođe neka osoba koja voli ovu zemlju i ovaj narod? Koja će shvatiti da strani interes neće dozvoliti jačanje proizvodnje u RH i da se nastavlja različito iscrpljivanje Hrvatske. Koja vražja deprecijacija kune za potrebe izvoza? Kada prave proizvodnje nema i neće je biti! Aprecijacija kune za 30% zaustavila bi divljanje stranih poslovnih banaka. I posve realno smanjila naš sveukupni dug. Interes EU je smanjenje plaća u RH, a interes građana RH je povećanje njihovih plaća. Banke ne smeta povećanje plaća, koje će prisiliti državu da uzme nove kredite, uz sjedanje "hipoteke" na naše prirodne resurse – poslovne banke boje se aprecijacije kune, koja bi deviznu klauzulu preokrenula u našu korist.

"Novi" HDZ dijeli se na obične lovce na ugodne dužnosničke fotelje i na još ambicioznije pozere koji znaju još manje. Svejedno je tko je pošteniji, Ivo Sanader, Jadranka Kosor ili Zoran Milanović – svi su oni pogrešno vodili zemlju. Stranke se zadovoljavaju s dolaskom na vlast i podjelom fotelja, a građani RH trebaju sposobne operativce koji će pokrenuti pozitivne projekte. Sanader, Kosorica i Milanović ispali su nepošteni najviše zato što su prihvatili funkciju kojoj nisu dorasli. Sanader je kontrolirao izborni inženjering kroz sustav oglašavanja, a Kosorica je dozvolila da se izborni inženjering otrgne, što bi možda bilo dobro da je posve autonoman, uz podnošljive primjese korupcije. Kada pogledate neki skup HDZ-a, jedni mašu zastavama, drugi pjevaju zornice, treći dobrohotno trepću očima, jer misle da tako ispadaju dobri ljudi, a ono neznanja i nekompetentnosti za izvoz – Partija 1 ili Partija 2? Znate, Franjo Tuđman je stvorio Hrvatsku! I? Što slijedi dalje? Jede li se to? Pa ništa, imamo Hrvatsku! Imamo tugu i jad! HDZ je tu da Partija preživi. Kreirali su Franju, a ne Hrvatsku. Fromalno samostalna SRH/RH bila je neizbježna. RH je dozvoljena da "svoji na svome" rasprodamo nacionalne resurse, za sva vremena. Ima li nešto gore od SDP-a i HNS-a? Ima – HDZ! HDZ se približio HSP-u da ga iskoristi i raskopa. Danas se pokušava približiti inicijativi "U ime obitelji", jer je ostvarila značajan politički uspjeh. Vjerojatno vidi kao političku konkurenciju obiteljsku alijansu: Hrast, GROZD i Obiteljska stranka – podržavaju ih mnoge udruge, uključujući neke braniteljske skupine, podržavaju ih i neke vjerske zajednice. HDZ je bahato birao partnere u opozicijskim redovima, ostavljajući kandidate na tihoj vatrici. Vrijeme je da osjeti kako je biti odbačen. Sveti Ante, spasi nas!




Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.