Stranački nametnici u Hrvatskoj lutriji

Autor: Tvrtko Dolić

Svaki put kada se Partija vrati na vlast, odem ispred Hrvatske lutrije u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici i guštam. Lete dugogodišnji profesionalci tog biznisa. Na djelu je tradicionalno partijsko ignoriranje demokratskih običaja.

Nego, što je uopće dobitna kombinacija u krizi? Ne uplatiti loto! Sve znam, sve se to potvrdilo u mojoj životnoj praksi, ali loše navike ostaju. Ovih dana najviše brinem hoće li Hrvatska lutrija imati dovoljno novaca da mi isplati jackpot. Uplatim listić, sjednem na kavu, otvorim novine i još slušam vijesti iz društvene baze:

(1) Novi lijevo-liberalni muftija u Hrvatskoj lutriji je Danijel Ferić iz SDP Pula. Predsjednik je Uprave HL. Vidim ga u Jutarnjem listu – lagodno je uvaljen u fotelju od 28.000 tisuća kuna. Projekti u HL s kojima se hvali (Eurojackpot, internet casino, live klađenje …) načinjeni su prije nego što je koalicija Kukuriku preuzela državnu administraciju i javna poduzeća.

(2) Ferić ne govori o kadrovskoj sječi, nego o velikim otpremninama Vesne Bakran i njenih "savjetnika" – šefovi linija rada u HL otpušteni su uz sveukupnu naknadu od milijun i 274 tisuće kuna. Da crveni nisu odlučili zaposliti svoje stranačke kolege i prijatelje, otpremnine bi izostale. "Ne treba mi savjetnički tim" – veli Ferić. Djelatnica Lutrije dodaje "ne treba mu niti tročlana kukuriku uprava". Bivša tromjesečna SDP-ova predsjednica dala je ostavku, treći član uprave također, i još naprasno odlazi iz Hrvatske lutrije. "Pitala bih ja njega odlazi li zbog toga što su podbacili aparati nabavljeni po 'preporuci' konzalting tvrtke Željke Antunović? Ili je uhvaćen s prstima u pekmezu?" Evo ljudi, Ferić veli da će sam spasiti Hrvatsku lutriju – malo sam podgrijao atmosferu. "Kak ne! U srijedu i četvrtak. U petak sjeda u auto Lutrije, odlazi u Pulu i strančari do utorka!" Lutrijaš u kutu spominje opasno visok leasing, a bilo je smijeha kada su se spomenute boje presvlake.

(3) "Iz administracije će morati otići 20 posto zaposlenih. Lutrija nema novaca. Morali smo otkazati naš kolektivni ugovor." Zašto su onda kukurikavci u administraciju Lutrije zaposlili novih dvadesetak ljudi? Predsjednik NO dobio je svog novog tajnika, zaposlenog na neodređeno! A tko je uopće predsjednik NO? Onako se mislim, to bi mogao biti neki uglađen gospodin, stručan, obrazovan i finih manira – ipak smo mi Europa!

(4) Imam dojam da Ferić novinarima prezentira namještaj Vesne Bakran da prikrije loše upravljanje Hrvatskom lutrijom za mandata SDP-a. Konferencijski stol koštao je 20.000 kuna! Strašno! A meni neugodno – došlo mi da se ispričam šljakerima iz Lutrije. Toliko osobno uplatim kada je jackpot visok! "Daj ga nazovi i pitaj koliko je koštalo uređenje ureda za nove članove Uprave i predsjednika NO. Koliko je Ferićev stranački kolega na mjestu direktora Lutrije potrošio na talijanski namještaj?"

(5) Znate, ipak smo mi klijenti Lutrije gospoda u odnosu na Upravu. U poslovnom svijetu nije uobičajeno licitirati s financijskim rezultatom prije završnog računa, posebno ne putem medija. Otkud gubitak u 2012. u iznosu 7,9 milijuna kuna – donedavno je Ferić govorio o dobrom poslovanju u prošloj godini – po svim pokazateljima godina je trebala završiti s dobiti u visini gubitka – imamo razliku od čak 15 milijuna kuna. Kriza je, najam pada, a kukurikavci se hvale da su smanjili troškove najma u Vlaškoj ulici. Navodno, najam u Vukovarskoj ostaje isti! Zašto? Tko je najmodavac?

Zapravo, nije problem lijevo-liberalna koalicija, koja je kontradikcija! Nema tu nikakvih stranačkih profila – Hrvatskom vladaju nehrvatske interesne skupine i njihov klijentelizam. Vesna Pusić izjavila je da ne treba dizati veliku frku što koalicija Kukuriku na sve bolje pozicije postavlja svoje ljude, jer bi se to svakako dogodilo i da su provedeni "valjani" natječaji! Što bi to trebalo značiti? "Lijeve" stranke imaju samo jednu brigu: kako potjerati što više "njihovih" i tako otvoriti prostor svojima. "Liberalni" HNS svojim članovima/klijentima šalje cirkularni mail sa popisom "slobodnih" mjesta u državnoj upravi i javnim poduzećima! Bio bih iznenađen da u Hrvatskoj lutriji SDP-ovci nisu zamijenili profesionalce – isto se dogodilo i 2000/2001. Pitam se kome pomažem, kada uplatim loto? Možda sam uplatio svoj posljednji listić. Svako zlo za neko dobro.




Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.