fbpx

Sjećaš li se Raze Babić?

Autor: Tvrtko Dolić

Život je roman Zorana Ferića. Angelina Jolie zaista nema sreće. Nakon svih tih muka i životnih poteškoća, u Sarajevu je naletjela na Predraga Matića, X-mana iz Vukovara, koji je sa svojom prorijeđenom kosom zaustavljao tenkovske granate. Invalid je nesretnici korektno priznao da su ga u Stajićevu "često udarali u genitalije", pa je predložio da uskoči ostarjeli Rade Šerbedžija. Angelina Jolie je posvećena humanitarka, ali što je previše, previše je.

Ministar hrvatskih branitelja nazočio je u Sarajevu međunarodnoj konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja. Za vrijeme agresije Srbije na Hrvatsku i BiH počinjeni su zločini svih vrsta. Količina seksualnog nasilja nad Hrvatim i muslimanima prelazi okvire bolesne mašte i bolesne politike. Usprkos tome, žrtve su izložene novom obliku zlostavljanja, kroz reinterpretaciju povijesnih činjenica. Iako su silovani i mnogi muškarci, govori se uglavnom o silovanju žena, što otvara mogućnost da se silovatelji gledaju anacionalno, kao muškarci. Strašno je da hrvatska strana sudjeluje u takvim jeftinim obmanama.

Negativne uloge zahtijevaju dobre glumce

Navodno je Predrag Matić predložio “hrvatskog glumca i svog prijatelja Radu Šerbedžiju” kao domaćina Angelini Jolie u njenoj planiranoj posjeti Vukovaru. Matić je formalno ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pa smo očekivali da će umjesto vremešnog Radeta kao domaćina Angelini Jolie preporučiti nekog izvornog branitelja, sa profesijom iz kazališne ili filmske branše. Matić slovi i kao branitelj Vukovara, a Šerbedžija je u vrijeme agresije na Vukovar žurno napustio Hrvatsku i u razorenom Vukovaru snimio film znakovitog naziva “Dezerter”, u srbijanskoj, odnosno okupacijskoj produkciji, u vrijeme kada je Predrag Matić uspješno glumio Srbina u srbijanskom logoru. Kako je Matić uhićen? Veli da se to dogodilo prilikom gašenja požara u tvornici Borovo Commerce! Vizionar Matić ostao je u Vukovaru vjerujući da će iz hrvatskog pepela izrasti podunavski Hong Kong!


“Insinuira li Matić da su Hrvati počeli rat?” – pita se Tomislav Josić, čelna osoba Stožera za Vukovar. Za Jugoslavije je JNA znala priskočiti u pomoć filmadžijama, dajući opremu, statiste i vatrenu podršku, a nešto slično događa se danas glede Rade Šerbedžije, koji se raskomotio na Brijunima, uz podršku HV-a, MORH-a, maršala RH, Ministarstva boraca i Ministarstva nekulture. Dam ruku u vatru da su HV i MORH više iskorišteni u servisiranju Šerbedžije i ekipe, nego u obrani Vukovara. “Kada će Predrag Matić predložiti da se novac koji se svake godine u srpnju na Brijunima potroši za druženje i uživanje političke i umjetničke elite (sve za 7 kuna) iskoristi za izgradnju bolnice te centra za liječenje i rehabilitaciju teško bolesnih branitelja?” – pitaju u Stožeru za Vukovar.

Kontroverzni ratni kaskader Fred

Vjerovali ili ne, Predrag Matić je napao Stožer za Vukovar zbog “čistog hrvatskog gena od stoljeća sedmog”. Pokazalo se da multietnički Stožer za Vukovar čine Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Rusini i Mađari. Znači li to da Predrag Matić zahtjeva etničko čišćenje Stožera, u smislu da ga napuste samo Hrvati? Onako kako je to provedeno u državnoj upravi!

Mirna reintegracija Vukovara u Hrvatsku nije uspješno provedena, jer je prije tog procesa krenula razgradnja hrvatske nacije. “Čist hrvatski gen od stoljeća sedmog” postavlja zahtjev da se hrvatska nacija reducira na desetak obitelji. Suprotan identitet postupno dobiva izrazito etničke značajke, ali je pomalo bedasto pretvarati Radu Šerbedžiju u zapadnog Bunjevca. Čovjek je otvoreno i pošteno priznao da je u Hrvatskoj/SRH i u Jugoslaviji bio protežiran kao Srbin. Ako je Rade Šerbedžija zaista hrvatski glumac, kako tvrdi Matić, kako to da nije gladan kruha?

Osim želje da pretvori Vukovar u Hong Kong, što je još moglo motivirati Predraga Matića da ostane u okupiranom Vukovaru? U vrijeme kada su oni suzdržaniji četnici pjevali i provodili u djelo jezovite stihove “Mila majko šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate!” Više autentičnih vukovarskih branitelja tvrde da se “dragovoljac Predrag Matić” opirao mobilizaciji. Nikada nije suvislo objasnio kako je ostao u komunikaciji sa svojom djevojkom, koja se iz napadnutog Vukovara sklonila u Srbiju. Koja ga je u logoru posjetila! Osim što je to obavještajno jako zanimljivo, postavlja se pitanje sveukupne provjere Predraga Matića, koji se kao jako kontroverzna osoba probio najprije u Ured predsjednika RH, pa u Vladu RH, gdje je proveo objavljivanje Popisa branitelja kao nekakve crne liste. Da bi sa osvojene visoke pozicije pokrenuo niz nepotrebnih provokacija, poput ove sa “hrvatskim glumcem” koji je za okupacije Vukovara postao Beograđanin. U okupirani Vukovar je tih dana ušao i današnji Beograđanin Boris Dežulović. Možete li zamisliti na što će sličiti film Angeline Jolie o Vukovaru i Ovčari, ako će joj suflirati Predrag Matić i Rade Šerbedžija?

Kako je Brangelina postala Breangelina
Sve je počelo “u lijepom starom gradu Višegradu, gdje duboka Drina vjekovima teče”. Angelina je na Uskrs 2010. posjetila Razu Babić u izbjegličkom kampu Splavište kod Goražda. Na žalost svih nas, na ovome prostoru ostalo je jako malo čistih gena od stoljeća sedmog, koje Predrag Matić “vidi” na sve strane. Nesretnica je godinama životinjski silovana u srpsko-srbijanskom logoru. Djeca su joj oduzeta i posrbljena, u stoljeću prošlom. Angelina je zamolila Razu da ostane tajna o čemu su razgovarale.

Svijet je očekivao odgovarajući antiratni film Angeline Jolie, njen redateljski prvijenac, a onda su se umiješali veliki “hrvatski” glumci i regionalni filmaši. Malo pomalo i Angelina je dobila nakaznu vizuru Slavenke Drakulić, Riječanke iz prošlog stoljeća, koja se čudi da je Istra hrvatska. U Drakulićkinom romanu “Kao da me nema”, srbijanska agresija na Hrvatsku i BiH jednostavno je preskočena, a umjesto nje pojavilo se vojno organizirano anacionalno nasilje muškaraca protiv žena. Slično je prepravljena i očekivana tragedija o Razi Babić. Brada je skraćena, njegovana, kosa oprana i fenirana, vojska je disciplinirana, rasa je arijevska. Film “U zemlji krvi i meda” Angeline Jolie razočarao je u svakom smislu. Možemo zaključiti da je u sjeni svega toga došlo do promocije putujućeg kazališta novosadskog autora Ljubiše Ristića u aplikaciji obitelji Šerbedžija.
Na reinterpretaciji Domovinskog rata jako je angažiran travnički Bunjevac Oliver Frljić. U Rijeci je prikazao svoju opako prepravljenu verziju ubojstva nesretne Aleksandre Zec. Zovu to umjetničkom slobodom. Dobro, a gdje je tu umjetnik? Bez obzira što zija Frljić, Hrvati su se suočili sa ubojstvom Aleksandre Zec, koja je trajno urezana u naše sjećanje, a ovdje izražavam nadu da će ovaj prostor pamtiti i ono što se događalo Razi Babić. I brojno drugo nasilje nad ženama, bez obzira na nacionalnost. Kako odnosi danas stoje, mučenica Raza ostala je u dolini Drine, zaboravljena od svih, na granici ludila, u nemogućim uvjetima za život. Reče da su je oteta djeca jedanput posjetila, ali da je se srame. Pa, ako mi ostali iskažemo ponos na našu Razu, možda će i njena djeca i “naši” ministri shvatiti što se dogodilo, od Vukovara do Srebrenice.

Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.