fbpx

Šef Partije ne odlazi niti kada umre

Autor: Tvrtko Dolić

Evo je prošlo dvadeset godina od zaboravljene smjene zaboravljenog Slavka Linića. Aleja hrvatskih dužnosnika je najprometnije šetalište na kugli zemaljskoj. Stipe Mesić, Ivo Josipović, Slavko Linić, Vesna Pusić, Željko Jovanović, Josip Perković i slični likovi iz naše mračne prošlosti. Mirogoj konačno zaslužuje svoje ime. Više ne odlazite na to groblje da posjetite drage pokojnike, nego sa zadovoljstvom da ste neke ljude nadživjeli. Ispunjeni ste neobjašnjivom ugodom da su tu i da se svakodnevno možete uvjeriti da je njihovo vrijeme prošlo. Ako vas iznenadna uhvati panika da je netko od njih živ, poberete se do Mirogoja i brzo dođete k sebi. Jedini smisao hrvatskog dužnosnika je njegova smrt. Mesijanski Zoran Milanović ušao je u svoju 68. Bože, kako ponekad vrijeme sporo teče. Bilo bi veselije da sam vam se javio kasnije, sa ukupnim odmakom od tridesetak godina. Ako dobijete ovu poruku u 2014. to vam konkretno znači da će se kriza oduljiti. Mogu vam to garantirati.

Milanovićevo uzašašće kasni

U posljednjih dvadeset godina pale su mnoge predrasude, pa i neki sveti biblijski zapisi. Navodno je Juda više puta prodao Isusa, koji je svaki put uskrsnuo, i tako su napunili apostolsku kasu. Tko je mogao pomisliti da će film “Dobar, loš, zao” Sergia Leonea postati biblijski klasik. Činilo se da Milanović i Linić glumataju sukob i da tajno surađuju, ali to nije ispalo tako idilično. Jeli Zoran Milanović Mesija ili Zombi. Tko je Juda? Slavko Linić ili Boris Lalovator? Račan je prije dvadeset godina ugrizao Linića i od onda Linić grize okolo. I Lalović mi izgleda prilično izgriženo za svoje godine. Vjerojatno nema pojma o financijama. Državna administracija je “Zora živih mrtvaca”. Linić se pokušao izvući i uzviknuo: “Tko je bez grijeha, neka prvi digne kamen!”. Milanović se samo nasmijao i podigao cijelu stijenu. Kamenovanje Slavka Linića nahranilo je naciju.

Prije dvadeset godina postojalo je prilično pakosno partijsko glasilo Jutarnji list, što je vama poznato. Ugašeno je zbog poreznih dugova, nakon što je Linić smijenjen. Vjerovali ili ne, glasilo Partije razapelo je šefa Partije, a on se tri dana kasnije živ, zdrav i malo poremećen pojavio u Jasenovcu, gdje je održao crnu misu i dao neke izjave koje sa kršćanstvom, praštanjem i stradanjem kršćana i Židova nemaju blage veze. Istovremeno je Milanovićev rizničar Linić poput Jude optužen za uzimanje krvarine – trideset srebrnjaka/miliončeka zamračeno je u slučaju zemljišta u Slavoniji, koje simbolički zovemo Krvava njiva (Matej 27:8). Drugi dan, nakon njegovog nesretnog proboja iz Jasenovca, Milanović je smijenio Slavka Linića i na njegovo mjesto imenovao Linićevog štitonošu Borisa Lalovca. Sve je dobilo biblijske razmjere, al’ ne’š ti seljačine! Milanović ne prihvaća svoju mesijansku misiju u cijelosti. Nikako da ode na Nebo! Da moralno i vjerski podigne naciju! Zašto nije ostao u Jasenovcu, gdje imamo milijune praznih grobova? Zvuči zastrašujuće, ali se morate spremiti da će mene, vas i našu djecu, Zoran Milanović daviti svojom prisutnošću daljnjih 40-50 godina, gledano iz vaše perspektive.


Pitate me kako Zoran Milanović izgleda u mome vremenu, dvadeset godina kasnije? Njegov podvoljak znatno se opustio, obrazi su se napuhali za nekoliko centimetara, buškica se proširila i razlila, kosa pobjegla, kralježnica se skratila, moždina stisnula, a pamet je ubrzano hlapila i u vaše vrijeme. Milanović fizički, psihički i politički sve više sliči na Slavka Linića. Zanimljivo, svaki put kada uskrsne, Milanović vrijedi manje.

Gušti su gušti

Naciju objedinjava “tuga”. U Aleji dužnosnika najviše uživa raja iz Saveza za Hrvatsku. Kao da se želi uvjeriti da su neki likovi mrtvi. Navrati i Branko Borković, naš dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu. Pokušava prepoznati krivce glede aktualnog referenduma za odcjepljenje Vukovara. Ako se Vukovar pripoji Srbiji, prirodno je da zapovjednik obrane Vukovara prijeđe u klub zastupnika Srbije, koji u Europskom parlamentu dnevno radi pravu pometnju. Polako spoznaje da su krivci svi dužnosnici RH. Kod Perkovićeva groba najčešće slavodobitno guštaju Vice Vukojević i Bože Vukušić, pa neupućeni prolaznik može pomisliti da su počasna straža. Dugovječni Josip Manolić često navrati na grob posljednjeg predsjednika Jugoslavije i pretposljednjeg predsjednika Hrvatske. Kao iskazani ljevičar obično zapalim svijeće na grobovima naših nacionalnih revolucionara Mire Barešića i Zvonka Bušića, i nakon toga, u “pravilu slučajno”, sjednem na klupu nasuprot neoznačene grobnice, odmah do urne Vesne Pusić. Golim je okom vidljivo da je kamen pomaknut. Desno od mene sjedne Leko, a do Leke sjedne Suton, imena im nećemo spominjati. Guštamo zajedno nekih desetak minuta.

– Zašto tražiš živoga među mrtvima?

Redovno se pojavi On, Mileni! Za svaki slučaj, napravim brzu sigurnosnu provjeru.

– Ime oca?
– Ante.

– Ime sina?

– Ante.
– Ime Doktora? – uključi se i Toni.

– Ante!

– Sjedi, 5!

Možete li zamisliti to bdijenje? Leko, Suton i Milanović! U grobu se okreću i Doktor i Bravar. Leko i Suton su malo zbunjeni. Drže da je Milanović zombi, a opet ime oca je Ante i ime sina je Ante! Biblijski Josip, Mojsije i Isus došli su iz Egipta. Tko nam je uvaljao Zorana Milanovića?

– Potjeraj džukelu! – tražio je jedanput Toni.

Pa sad, ne mogu se miješati u planove viših sila.

– Uh, što je ovdje dobro! – guštam i otpuhujem.

– Milina! – doda Leko.

– Baš su mrtvi! – zadovoljno konstatira Suton.

– Tko je ovaj Linić?

Nova istina o Jasenovcu

Razgovaramo o svemu i svačemu. Zoran Milanović na hebrejskom znači Miljenik Božji. Ima neugodan kompleks lažnog Mesije. Boji se da je pogrešno najavljen i da tek nakon njega konačno dolazi pravi Mesija, koji će sve zombije protjerati u Aleju dužnosnika. Kao što ste razumjeli, jednom prilikom sjedimo ispred famozne Grobnice, a Mileni me priupita tko je bio taj Slavko Linić, pokopan desno od Grobnice. Nevjerojatno je kako hrvatski dužnosnici brzo padaju u zaborav.

– Znaš, Linić je bio tvoj rizničar prije dva desetljeća. Smijenio si ga 2014. nakon snoviđenja u Jasenovcu, gdje si redovno nazočan kao nekakav narodni kralj židovski, tada i premijer židovski. Na tvoje rame sletio je Duh sveti i izrekao znakovitu riječ “pupoljak”.

– A da! Slavek koji nije Slaven! Sve sam mu oprostio! Jeli postojao čovjek na ovome svijetu koji je ubrao veće poreze i ostao švorc? Jesam li i njega trebao skuriti?

Milanović je prestravljen mogućnošću da Linić uskrsne. Koga Partija pokopa, nema šanse da uskrsne. Dok je ispuštao “dušu”, i Linić je zagonetno izgovorio riječ “pupoljak”. Vesnu Pusić tajno su spalili Isusovci na zagrebačkom Krematoriju. Na grobovima Josipovića i Mesića nađe se više pacijenata, više nego na grobu Franje Tuđmana, u vaše vrijeme. Ako mene pitate, Slavek je kamenovan tridesetak godina prekasno. Neki ljudi sporo odlaze. Šteta je da Titove ostatke nismo prenijeli na Mirogoj.

– Znate, teško je sa ljudima – kukao je Milanović – Dođe mulac gladan u Partiju, najede se, naloče, i drugi dan ruši rukovodstvo. Pogledajte te riječke komuniste, prijatelje sirotinje! Natječu se u kilaži, a narod gladuje. Koje demokratsko jedinstvo? Treba obnoviti Goli otok! Tko pisne, ide na robiju! Ovako, nikad reda u državi.

– Pa, sad, Goli otok treba obnoviti, ali za druge potrebe – prigovorio je Suton.

– Što ti bi čovječe da se onako isprovaljuješ u Jasenovcu? – zanimalo je Leku.

– Da, malo je ispalo nezgodno. Skoknem sinoć na Nebo i zamolim da se oglase oni koji su umrli u Jasenovcu? Javilo se 17 duša.

– To znači da je smaknuto samo 17 katolika?

– Ne, na Nebu su svi narodi i sve vjere.

Morao sam se uključiti, prije nego što Toni fizički nasrne na Zokija.

– Eto, vidiš! Trebao si prije sagledati neke činjenice. Ubijanje je krenulo prije osnivanja NDH. Židove je prva Jugoslavija diskriminirala i progonila, a neke od njih i ubila.

– Znam, čuo sam o tome.

– U Jasenovcu je močvara isušivana tek u proljeće 1942. Kaznionica za kriminalce puštena je u pogon polovicom te godine, a radni logor i pripadne manufakture pokrenuti su krajem 1942. U nekim pogonima radilo je domaće stanovništvo. Već slijedeće godine pala je Italija i bio je kraj priče. Nisu se iz logora probili logoraši, nego ustaše.

– Sve je to istina, umrlo je samo 17 osoba, ali istina nije važna, nego samo to da se jasno distanciram od NDH. Kako drugačije zadobiti podršku unutar Partije i nekih vanjskih centara moći? Kako drugačije dobiti izbore? Kako da stavim na znanje gazdama da kužim svoju zadaću ako ne lažem? Vjerovali ili ne, moje je odnose sa Angelom Merkelicom izgladila moja “istina” o Jasenovcu i NDH.

– Hoćeš li ove godine s nama na Bleiburg? – pitao je Leko.

– Nemam ja ništa s Bleiburgom. Tko je tamo ubijao, neka tamo ide.

– A rodbina žrtava?

– Koja rodbina? – bunio se Milanović – Tito je pobio i rodbinu!

Naravno da sam samo cimao Milenog, Leku i Sutona. U posljednjih dvadeset godina dosta smo uložili u istraživanje Jasenovca. Zadužili smo se preko svake mjere. Rezultati su nikakvi, pa troškove krijemo. Možda vam iz vaše ustaške perspektive to izgleda nepojmljivo (bliži ste NDH za dvadeset godina), ali Dachau i Auschwitz bili su dječji vrtići za Jasenovac, u kojemu je stradalo oko milijun djece do deset godina starosti. Sve sama nejač! Najnovija genetska istraživanja pronašla su kod Hrvata veliku koncentraciju mutirajućeg zombi gena zvanog Pitekantrop, koji pojedince tjera na masovne zločine i druga zlodjela. Razvio se u vrijeme kanibalstva i ojačao za NDH, što Leko i Suton ne žele priznati. Na većini poznatih stratišta u povijesti, Hrvati su ili vodili logore/smaknuća, ili su bili “čuvari”. Hrvatski komunisti krvoločniji su od drugih. Konačno je raspetljana velika misterija ljudskog zastranjivanja. “To govori da zlo nije nestalo, da je tu i da vreba, ne dajmo mu priliku!” – davno je podvukao naš pravedni Ivo Josipović Antin, baš u Jasenovcu, svjestan toga koliko je gen zločina prisutan i u hrvatskim dužnosnicima. Vrijeme je da konačno prihvatimo punu istinu o hrvatskim dužnosnicima.

Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.