fbpx

Odlazak Andree Feldman početak je pada ORaH-a i Mirele Holy

Autor: Tvrtko Dolić

Orah sporo raste i pušta dugo korijenje. Nasuprot tome, inicijativa Mirele Holy i njene urbane skupine zelenih i šarenih više djeluje kao kratkotrajno kućno cvijeće u suhom hrvatskom kamenjaru. Stranka ORaH brzo se prilagodila uobičajenom demokratskom centralizmu. Sa odlaskom povjesničarke Andree Feldman, ORaH gubi intelektualni glanc.

Baš zbog toga što ORaH nije stranački profiliran, nadao sam se da bi ta stranka mogla postati “treći put”, koji Hrvatskoj nasušno treba, za potrebe dokidanja dvostranačja i pripadne lažne demokracije. ORaH je najvjerojatnije posljedica političkog dizajna, koji navodno uživa punu potporu prezidencijalne linije u državi. Zbog značajnog pada rejtinga SDP-a, domaći i strani politički inženjering, uključujući glavne domaće medije i domaće izborne ankete, dao je veliki prostor Mirely Holy i njenoj inicijativi, ali me to nije smetalo, jer Hrvatska životno treba novi treći put. Bojim se da od svega toga nema ništa, jer je ORaH startao s kultom ličnosti Mirele Holy, koja je svjesno ili nesvjesno u svojoj stranci uvela demokratski centralizam. Sa odlaskom hrvatske povjesničarke Andree Feldman, ORaH ne gubi svoju zelenu crtu, ali se prilično urušava intelektualni dojam te stranke. Kako se ono veli, rođene Zagrepčanke su simpa. Posjeduju određen urbani šarm. Simpatična je Mirela Holy, ali je simpatična i Andrea Feldman. A nesimpatično je to užurbano, skoro panično, prepravljanje internetskih stranica ORaH-a, na kojima je već izbrisano ime Andree Feldman kao člana predsjedništva stranke.

Glavni konflikt

Malo je neobično da ORaH nije doradio svoju unutarnju politiku, a podijelio se u komplementarnom dijelu. Andrea Feldman kao povjesničarka i zamjenica Mirele Holy nije konzultirana u svezi stranačkog programa u inozemstvu i vanjske politike Hrvatske! Pogledajmo koliko je to apsurdno. Feldmanica je završila klasičnu gimnaziju, što znači da je u studij povijesti ušla pozvano, kao već formirana intelektualka s poznavanjem grčkog i latinskog jezika, što se uzima kao osnova za bili kakav znanstveni pristup povijesti. Njena doktorska disertacija “Imbro I. Tkalec and Liberalism in Croatia” pokazuje njenu kompetentnost glede modernog liberalnog društva, pa je smiješno da je glede toga ignorira deset godina mlađa i za stoljeća neiskusnija Mirela Holy, koja je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. diplomirala etnologiju i komparativnu književnost, i stekla doktorat iz područja književnosti.


Nije sve u titulama – Andrea Feldman bila je uključena u brojna značajna znanstvena istraživanja u svijetu. Napisala je nekoliko značajnih knjiga. U vrijeme kada je Mirela Holy završavala studij, Andrea Feldman radila je kao prevoditeljica za Sterling Memorial Library, glavnu knjižnicu Sveučilišta Yale i u Arhivu Holokausta katalogizirala sjećanja preživjelih iz Hrvatske, Srbije, BIH. Transkribirala je i prevodila njihova svjedočanstva.

Regionalne aplikacije

Andrea Feldman na Sveučilištu u Zadru predaje kolegij Ljudska prava: Koncept, povijest, razvoj. Društveno je aktivna članica upravnog odbora Hrvatskog centra PEN i Hrvatskog društva pisaca. Radila je kao asistent na Odsjeku za povijest Yale-a, za kolegije Ruska kultura, Povijest međunarodnog komunizma, Formiranje američke kulture i Povijest radničke klase u Americi. Godinu dana na Yale-u, na Odsjeku za slavistiku, predavala je početni stupanj hrvatskog, srpskog i bosanskog jezika i kolegij BiH – Evolucija multikulturnog društva.

Predavala je na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, BiH i Velikoj Britaniji. Školske godine 2002/3. predavala je predmet Povijest srpskog naroda, na Učiteljskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, za polaznike posebnog programa srpskog jezika, povijesti i kulture. Na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci predavala je kolegije Povijest i kultura Zapada i Političke i kulturne formacije južnoslavenskih naroda. Godine 2010. predavala je na Sarajevo School of Science and Technology predmet Comparative Politics, na engleskom jeziku. Kao vanjska suradnica Hrvatskih studija predavala je kolegij Ženska/rodna povijest u 19. i 20. stoljeću. Nakon cijelog svog znanstvenog, stručnog i životnog iskustva, Andrei Feldman prestalo je samo da napusti ORaH, bez velike polemike sa članovima koji joj nisu dorasli.

Konkurencija

Mirela Holy snažno podržava Ivu Josipovića, koji ju je uključio u SDP i u politiku, a Andrea Feldman htjela je da ORaH ima svog predsjedničkog kandidata. Objektivno gledano, Andrea Feldman najozbiljnije bi ugrozila i Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović, koji su u odnosu na nju znanstveno i humanistički inferiorni. Ivo Josipović je kao profesor kaznenog prava i kroz svoju funkciju maršala HV-a, praktično postao desničar, a možemo reći da niti Kolinda ne vuče u lijevo sa svojom visokom funkcijom u vojnoj asocijaciji NATO. Sadašnja funkcija Kolinde Grabar Kitarović, kao pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, po značaju i utjecaju je daleko iznad fikusa zvanog predsjednik RH.
ORaH se mora naciji očitovati i glede svojih financijskih mogućnosti. Svaki “treći put” u RH padao je zbog problema financiranja. Mirela Holy za sada može financijski podnijeti samo svoju redovnu tjednu kavicu sa Ivom Josipovićem, a nije zgorega pripaziti koliko često šuruju, u kafićima i preko telefona, jer to može financijski ugroziti ORaH i Ured predsjednika RH. Malo je glupo zahtijevati transparentnost u financiranju prikupljanja potpisa za referendum(!), a dozvoliti da se “izvanstranački” predsjednik RH, formalno bivši član SDP-a, druži sa formalno bivšim članicama SDP-a, i da financira takvo druženje kao da je direktno član vojne službe, pa onda može operativno djelovati na konto operativnih troškova. Mirela Holy ulazi u opasnost da je konkurencija u stranci i izvan nje proglasi denuncijantom.

Oprez: plodove oraha morate zgaziti

Što znamo o ORaH-u? To je do nedavno bila sandučić-stranka, koju je osnovala Mirela Holy, nakon izbacivanja ili izlaska iz SDP-a. Koja Holy? Ona simpatična i atipična članica SDP-a, koja se drugačije farba i nosi, koja se zakačila s uvijek namrgođenim Radimirom Čačićem! Koji je praktično bio desna ruka u vladi namrgođenog Zorana Milanovića. Ali, s Radimirom Čačićem zakačila se i Vesna Pusić zvana Joker! Jeli bilo kome zbog toga simpatičnija? Osim zaštite okoliša, kao SDP-ovske iskaznice Mirele Holy, poznajemo li bilo koje drugo određenje ORaH-a? Holy će se bez Andree Feldman posve izgubiti u opasnim relacijama od Bleiburga do Jasenovca, a prilikom izjašnjavanja o Jasenovcu, Holy ne može zaobići Feldman. To bi svaki stav Holy glede toga učinilo nevjerodostojnim. Holy je pogriješila sa svjetonazorskim profiliranjem ORaH-a, jer ga to ne čini novim, “trećim putem”, nego samo još jednom varijacijom već ponuđenih opcija.
“Pozicionirali smo se kao treća politička opcija”, uvjerava nas Mirela Holy, u svome kratkom intervjuu Večernjaku od 27. kolovoza. To su snovi. To su ankete, a one su najčešće naručene. Ne kažem da je otraga veliki kombinator Mirela Holy, ali je sve to nečiji proizvod, pokušaj da se gubitak SDP-a kompenzira sa ORaH-om. Ruku na srce, ORaH za sada ima svog europarlamentarca i to je sve. Usprkos bombastičnim najavama, lako je moguće da će ORaH na tome ostati. Mirela Holy nije ukazala niti na jedno konkretno razmimoilaženje s Andreom Feldman, što sliči na kontroliran partijski razlaz, kakav je Holy proživjela u SDP-u.

Kada dođe trenutak izjašnjavanja Mirele Holy glede liberalnog društva i liberalnog fašizma, ponovno je Andrea Feldman nezaobilazna. Istina, zaštita našeg okoliša je važna već i zbog otpora prema vanjskim i nutarnjim pritiscima snažnijih zemalja da kod nas presele svoju prljavu proizvodnju, kao i zbog sveukupne promjene naše kulture stanovanja i života, ali o ekonomiji, monetarnoj politici i formacijskim prilagodbama zemlje, Mirela Holy ima tek blagu literarnu i svakodnevnu životnu predodžbu. Okružit će se kvalitetnim savjetnicima? Ali, prvi kvalitetni savjetnik morao je odstupiti u korist demokratskog centralizma.

Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.