fbpx

Lako za ministre, kako osvježiti poziciju PREMIJERA?

Autor: Tvrtko Dolić/ 7Dnevno

Osvježavanje vlade nastavlja se na Jadranu. Naš opstanak oslanja se na tanku nadu da će premijera Andreja Plenkovića uloviti grč dok pliva dalje od obale, ili da će postati plijen nekog manje izbirljivog morskog psa. Malo vitra i Plenković i njegova jahta mogu nestati na dulje vrijeme, što bi za nas bio spas. Nama je najbolje kada je vlada na godišnjem odmoru ili u razdoblju konstituiranja, kada ne donosi nikakve odluke.

Imajući u vidu značaj našeg Jadrana i naše Dalmacije u Lijepoj našoj, možemo konstatirati da je u vladi premalo Dalmoša. Ovih dana, dok svi ti kontinentalci iz vlade sele na jug, muči me neobičan dalmoški šum u ušima. Stalno čujem kako se vrti pjesma Mirka Krstičevića i splitske klape Metak. “Da mi je biti morski pas bar jedan dan, jedan sat, jedan tren, biti morski pas! Imao bih lijepe ralje, plivao bih dalje, dalje, pratio bih ledolomce, i vrebao ministre ka brodolomce.” A sinoć sam sanjao da sam morski cucak. Nedaleko jedne državne vile upecao sam ministre Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića. Potrgao sam im noge, i prepustio ih nižem hranidbenom lancu. Imamo i one koji pucaju više. Primjerice, Andrej Plenković umišlja da je morski kit. A svi znamo da je naš komšija Milorad Dodik istinska regionska ajkula. Dok Plenković radi na tome da potonemo, hrvatske interese brani Dodik. Nije Franjo bio lud kada je potpisao Republiku Srpsku. Promašaj je Republika Hrvatska. Naziv ajkula stigao je u naš komšiluk iz Rusije, a tamo iz Norveške. Dalmoši su ga imenovali kao kućnog ljubimca.

Formacija: kitovi i psi


Ispada da se Hrvatska nije osamostalila, nego poremećeni Hrvati bježe od kuće. Imamo presvlačenje glavnih predatora. U prošlom mileniju dominirao je predsjednik RH, a u ovome je glavni premijer, odnosno predsjednik Vlade RH, koji dolazi na vlast kroz lažna obećanja i kroz obmanjivanje izborne baze, a onda grabi veće ovlasti nego što ih je imao “diktator Franjo Tuđman“. Nakon uvođenja parlamentarnog sustava 2000. godine, predatori konvertiraju iz jedne vrste u drugu. Predsjednik je postao kit, a premijer je opaka ajkula. Glavna psina! Nered je proizveo Stipe Mesić, kada je kao potvrđena psina postao kit s kitom na poziciji predsjednika RH. Mesić i Josipović su nam kao fikusi napravili veći nered i štetu nego da su bili na poziciji glavnog psine. Prije nego što je nedavno Uniji obećao nastavak privatizacijske pljačke, Plenković je gutao sve što je zatekao u našim vodama. Hrvatska bi daleko bolje stajala da je pokorena, da su je vodile srpske ajkule. Srpski namjesnik na čelu Srpske Banovine nešto bi prepustio i hrvatskom narodu, ako ništa zbog toga da se ne prepozna okupacija. Andrej Plenković i ekipa glume Hrvate, a skidaju nam i mudante. Nema tata do Hrvata. Da mi je biti morski pas, bar jedan dan, jedan sat. Gutao bih sve od reda.

Osvježenje prođe, jara ostade

U državi kapilarno prožetoj s korupcijom zasigurno ne postoji resor u koji kriminal nije ušao. Naši neprijatelji podmetnuli su nam kukavičje jaje ujedinjenja suverenističke desnice, da bi se na kraju te iluzije kao psi dohvatili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Baš u trenutku kada se domoljubi trebaju očitovati protiv manjinske represije u Vukovaru i u Borovu Selu. Nije uspjela Ruža Tomašić, kako se naveliko trubi, nego je HDZ-ova izborna baza poslala poruku vrhu stranke. Ništa u ovoj državi nema legitimitet. Nema ga niti Andrej Plenković. Rezultati nečijeg upravljanja trebaju podržati ili srušiti njegov “legitimitet”. Po svemu sudeći, imali smo najlošiju vladu u tri desetljeća RH. Farmaceutski trgovački lanci upozorili su Europsku komisiju na enormnu zaduženost našeg zdravstva. Dražen Bošnjaković, otac fašističkog Ovršnog zakona ostaje ministar. Marko Pavić unakazio je naš mirovinski sustav i hladno preuzeo drugo ministarstvo. Oleg Butković ostao je na poziciji ministra mora, prometa i infrastrukture, a njegove organizacijske sposobnosti prezentira dramatično kašnjenje s pristupnim cestama za Pelješki most, koji će zaživjeti kao turistički eksponat europskih fondova. Ta sramotna situacija najzornije oslikava nesposobnost vlade za sinkrono podešavanje cjeline sustava. U tri godine, Plenković i ekipa nisu niti pomislili na proglašavanje našeg gospodarskog pojasa na Jadranu. Plenkoviću je poljoprivreda tamo nešto blatno i prljavo, neprihvatljivo, a ekonomija izmišljotina prznica koji žele srušiti vladu. Dugovi? Reprogramiraj to kume, odgodi, prevali na slijedeće generacije uz nešto nižu kamatu. , neka se netko manje inteligentan bakće s našim obvezama. Smisao “europske” Hrvatske nije boljitak svih nas, nego europska karijera nekolicine domaćih psina.

Gdje su nestala imena koja su dovela Plenkovića na vlast?

Prisjetimo se kako je Plenković dobio parlamentarne izbore. U prvom planu njegove kampanje i na njegovim izbornim listama bili su Stier, Esih, Hasenbegović, Goran Marić, Dodig, Culej, Jelić, i niz drugih osoba domoljubnog profila. Nakon izbora, Plenković je svu tu braću i prinčeve jednostavno protjerao, kao potencijalne uzurpatore. Za ministre je postavljao anonimne srdelice, koje u jednom mandatu ne mogu izrasti do njegove zamjene. Popularni Goran Marić shvatio je što se događa, pa se praktično nasilno zgurao u Plenkovićevu vladu, u vrijeme kada Plenković nije imao pouzdanu saborsku većinu. U stvarnim demokracijama zbog takvog distanciranja novog mandatora od predizborne ekipe, predizborne paltforme i glasača, uslijedili bi novi izbori. Mnogi su dali svoj glas Plenkoviću kao svoje očitovanje protiv SDP-a i HNS-a. Uskoro će Plenković besramno koalirati s SDP-om i glede toga pozvati se na narodnu volju i naručene ankete. Princip je ovaj: početno prihvati bilo koga tko donosi glasove, a kada preuzmeš vlast ne trebaš nikoga od njih, jer u zemlji korupcije sve je na prodaju, pa tako i saborski zastupnici. Da mi je biti morski pas, bar jedan dan.

Afera Borg
Andrej Plenković bio je alfa i omega parazitske afere Borg. Naravno da je zbog toga trebao podnijeti ostavku, na sve svoje dužnosti u državi i u HDZ-u. Lažni SMS-ovi realno ne postoje, a krivotvoreni izlistaji u svakom su slučaju (ne)djelo podzemlja, koje je tako relativiziralo one SMS poruke koje su kompromitirale Martinu Dalić i Andreja Plenkovića. Sve je to gurnuto pod tepih, a Plenković nam u kameru servira svoju facu osobe bez zrna empatije, i prijeteći pita: zar sam ja lopov? Ne, nisi lopov! Ti otvoreno grabiš! Za svoje tekuće poslovanje Agrokor je trebao financijsku injekciju na razini stotinjak milijuna eura, da bi ga Plenković i ekipa rasturili, kvalitetnu supstancu poklonili strancima, a ostatak “domaćeg” Agrokora opteretili s preskupim lihvarskim roll up kreditom, koji je omogućio jednom strvinarskom fondu da jeftino preuzme dugove Agrokora i da ih naplati, odnosno skupo reprogramira u svoju korist. Možete li vjerovati, ekipa se hvali da su kamate korigirane na ispod 10%. Gazda Todorić je pao da bi gazda postao Plenković. Najprije su nepravedno zanemareni Rusi, pa je odstranjen Ante Ramljak, pa su u igru vraćeni Rusi i ekipa s vezama u susjednoj Sloveniji, koja je tajno posve oslonjena na Rusiju, a Plenkovićev otac slučajno živi i radi u Sloveniji. Sve nepodopštine afere Borg prevaljene su na Martinu Dalić, koja je morala otići prije “osvježenja vlade”. To vam je ona situacija kada je Mussolini zauzdao mafiju. A ono, svijet bi se spasio da je mafija zuzdala Mussolinija. Što će biti od nas kada poumiru udbaši?

Smjene nepoželjnih

Eto smo osvježili vladu, a premijer će sebe osvježiti u nekoj skrovitoj uvali na našem Jadranu. Nadajmo se da će se nasukati na neki greben ili hrbat. Autonomni Nino Raspudić slikovito je podsjetio na Branka Bačića, šefa kluba zastupnika HDZ-a. Nevjerojatna je pojava – šaran iz bazena Dubrovnika! Mjesecima je čuvao torbu Mladena Barišića, s 4 milijuna kuna, prije nego što ju je predao Dorhu. Plenković glumi da za to nije čuo. Zbog toga se javlja sumnja da je Plenković osobno označio ministre za odstrel, a onda ih smijenio kroz “rekonstrukciju” vlade, koju ne zna objasniti. Gabrijela Žalac davno je skrivila saobraćajnu nesreću bez vozačke dozvole, to se nadovezalo na neobične vozne parkove u njenoj obitelji, ali je njena ostavka pridržana do “rekonstrukcije”. Smjena Nade Murganić može se gledati kao Plenkovićev bezobrazan nasrtaj na normalnu i dostojanstvenu ljudsku osobu. Znate, jedna jedina poštena i dostojanstvena osoba može potkopati sistem korupcije. Pokazalo se da su ministri Mosta smjenjivi u sekundi, a ministri HNS-a ostaju nedodirljivi. A Plenković je pokušao ući u klijentelistički HNS još dok su “liberalni narodnjaci” (!) bili pod okriljem SDP-a. Podzemlje nam priprema novog “dobrog momka”. “Opterećujuća slika” posljedica je Plenkovićevih osobnih promašaja.
Zapovjedna odgovornost

Plenkovićeva je vlada na svoj način izbjeglička. Najvjerojatnije je formirana u Londonu. Posebno je znakovita smjena Gorana Marića, zbog toga što njegova obitelj ima stan, kuću i vilu uz more, što smo svi znali i prije nego što se to “otkrilo”. Veselili smo se ulasku u vladu takvog situiranog Marića, koji neće grabiti državne nekretnine, ali se pokazalo da glede Plenkovića i ekipe nije ispunio očekivanja. Tko se nije namirio? Plenković osobno, ili možda Vladimir Šeks? Netko od njihove rodbine ili neka druga faca iz jugoslavenskog podzemlja? Zanimljivo je kako gazda Plenković hladno odbacuje svoju zapovjednu odgovornost, i ne bježi u London. Bježite vi ostali, na sve strane svijeta! Plenković je smijenio 9 (!) ministara svoje vlade, ali odbija preuzeti barem političku odgovornost za njihove i svoje promašaje. Takva smo država. Šef kriznih štabova / stožera bio je Josip Manolić, šef kriznih stožera za istok Slavonije bio je Vladimir Šeks, a na toj razini imamo suđenje Juri Šimiću, koji uopće nije bio u bjelovarskoj vojarni kada je zauzeta od strane osvetnika za stradale bjelovarske domoljube u skladištu koje je minirala JNA. Plenkovića nije zanimalo što se događa u pojedinim resorima.

Tolušićevo poučak

Takve sumnje potvrdio je Tomislav Tolušić. Pripada interesnoj skupini na koju Plenković ne može računati na slijedećim unutarstranačkim izborima. Smijenjeni ministar poljoprivrede jedne ratarske i ribarske nacije reče da se u tri godine nije uspio sastati s Plenkovićem u svezi poljoprivrede i ribarstva. Kafarnaum je zaprepašten. Da je to Plenković dopustio, morao bi danas politički odgovarati za promašaje i nečinjenje u europskom strukturnom i investicijskom projektu Slavonija, Baranja i Srijem. Neka, Plenkovićev hatamoto Marko Pavić legao je na uvezano ministarstvo, pa će Plenković ispasti čist. Prekasno smo spoznali da Plenković o ekonomiji nema blage veze. Da ga ona niti ne zanima. Već sa preotimanjem Agrokora premijer je napravio veliku štetu našoj poljoprivrednoj proizvodnji, i u svim drugim sustavima koji se na takvu proizvodnju oslanjaju. Plenković se bavio nekakvim konvencijama i dogovorima u smislu jačanja rodne ideologije i zaštite imigranata, čime je kupovao podršku određenih interesnih skupina u svijetu i doma, a kod ostalih izazivao podsmijeh. Rušeći referendume, Plenković ruši izravnu demokraciju, a to je u svim zemljama dokaz da ne postoji niti ona parlamentarna demokracija, da je na djelu bezobrazna diktatura kroz prividno demokratske mehanizme. Lovro Kuščević poslužio je kao Pedro u zamjeranju Crkvi. A bez podrške Crkve u Hrvata Plenković i HDZ ne mogu dobiti izbore. Obveze u našem predsjedanju Unijom bit će za Plenkovića izgovor da glede naše posrnule ekonomije ne poduzima baš ništa.

Mirovinska i druge pljačke

S pomjeranjem dobne granice za umirovljenje na 67 godina, mirovina je praktično ukinuta. Reduciraju prava radnika i prava osiguranika, i nastavljaju uplate u mirovinske fondove, pa tako i u one pod kontrolom stranih banaka i njihovih osiguravajućih društava. Drugi mirovinski stup kao privatan i obvezan potvrdio se kao tranzicijski konflikt i promašaj, ali ipak ostaje. Kako je to Plenković proveo. Uveden je proračunski mirovinski dodatak 22,5% za sve korisnike Drugog mirovinskog stupa, pa su se zbog toga mnogi odlučili ostati u takvom mirovinskom modelu. Čini se da je Plenković perfidno izigrao naciju, a odnosi stoje još lošije – potvrdio se kao neznalica. Šef HZZMO-a Josip Aladrović kupljen je s ministarskom foteljom resora rada i mirovinskog sustava. U pismu namjere za naš ulazak u ERM2 i Eurozonu, Plenković obećaje nastavak privatizacijske pljačke. Između ostalog, do travnja 2020. raspisat će javne natječaje za prodaju 90 poduzeća u kojima država ima do 2,25% vlasništva. A njemačka država tiho provodi nacionalizaciju. Članicama Eurozone obećano je da će vlada do kraja godine donijeti dva zakona za smanjivanje postotka politički imenovanih državnih dužnosnika u javnoj upravi. Bit će posla za psine bez empatije.

Autor:Tvrtko Dolić/ 7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.