fbpx

Između Karamarka i Milanovića, biram Josipu Rimac

Autor: Tvrtko Dolić/ 7 Dnevno/ 30. listopada 2015.

Na djelu je opak politički inženjering, kojemu ništa nije sveto. Isti manipulatori pomažu lijeve i desne, a nakon izbora uvjerit će pobjedničku stranu da su bili presudni. Imamo hrvatski paradoks: tko potroši više naših novaca, dobije više naših glasova.

Jesu li u ovoj zemlji ustavna i ljudska prava prekršena samo u slučaju Branimira Glavaša? Puštanje šefa HDSSB-a na slobodu godinu dana prije izbora, razotkriva moć političkog inženjeringa u Hrvatskoj. Ustavni sud je nakon skoro 5 godina od podnošenja ustavne tužbe ukinuo drugostupanjsku pravomoćnu presudu Branimiru Glavašu, pod obrazloženjem da su u pravosudnom postupku prekršena njegova ustavna i ljudska prava. Predmet je vraćen Vrhovnom sudu, koji ponovno razmatra žalbe Glavaša i suoptuženika na prvostupanjsku presudu.

I tako Glavaš ovih dana drži plamene političke govore, a SDP i HNS najedanput su veseli zbog prisutnosti SS – slavonskih sokolaša u crnim odorama. Da se igra kanalizirana u korist SDP-a i HNS-a, uključio se i Milorad Pupovac, nazvavši HDSSB profašističkim. Desnu poziciju HDSSB-a potvrdila je i Vesna Pusić sa svojom najavom da njena i Milanovićeva koalicija “neće nakon izbora koalirati s crnom gardom”. A kada je višestoljetni Glavaš ustavno pretvoren u nevino dijete, mladi formalni predsjednik stranke Dragan Vulin nabacivao je izjave unutar svjetonazora Vesne Pusić.

Savez za Hrvatsku? Ne, pa nisu oni više nekakvi desničari! Kada je to odgovaralo manipulatorima i pravaši su se pojavljivali u crnim odorama, da preotmu HDZ-u dio njegovog biračkog tijela. Računica SDP-a je da će Glavaš i HDSSB uzeti glasove HDZ-u. Manipulatori žele neizvjesne izbore, kakvi dižu cijenu njihovih usluga. Ako HDZ ipak dobije izbore, tajni vlasnici Hrvatske plasirat će opravdanje da je žešći desni HDSSB pomaknuo HDZ u sredinu.


Tko može voditi državu?

Rečeno ispeglanim jezikom izbornih manipulatora, birači trebaju hladno sagledati činjenice. Izuzimajući HDZ, stranke nemaju dovoljnu bazu za preuzeti državu. Prije tri i pol godine 70-godišnja razgranata i ukorijenjena hobotnica zvana SDP, pola ministarstava prepustila je HNS-u. Podjela plijena i raspodjela odgovornosti za nesposobnost i neuspjeh u vođenju države. SDP je ipak glavni krivac za katastrofalno stanje u zemlji, a HNS je u ovoj lažnoj demokraciji politički profitirao, navikavajući Javnost na prisutnost svojih nesposobnih uhljeba na najvišoj državnoj razini, pa i u Europskom parlamentu. Slično će proći HDZ u odnosu na HSLS i ostale satelite, koji će ući u Sabor na temelju zanemarivog stranačkog i biračkog tijela. Velika koalicija uvijek je najava novog zaduživanja zemlje.

Ne vidim zašto je nastala velika panika zbog nekoliko posljednjih tekstova o Tomislavu Karamarku u 7Dnevno, koji mogu poslužiti kao provokativna osnova za objektivnu biografiju iste osobe. Prije nego što je 7Dnevno naglasio nekakve prijepore u Karamarkovom životopisu, vjerovao sam da je taj čovjek totalni bezveznjak, jedan od svih tih bezbrojnih parazita i uhljeba na proračunu i na našoj grbači. Kad tamo, riječ je o operativcu koji je četvrt stoljeća u skoro svim važnijim političkim događajima i sukobima u ovoj zemlji.

Slično sam jedanput pisao o Aleksandru Perkoviću, koji je u Uredu predsjednika RH prošao solidan trening, vidio svega i svačega. Pimjerice, godine 2008. imali smo travanjske svečanosti, koje su započele posjetom Georga Busha našem predsjedničkom uredu na Pantovčaku. Znate, nije Saša Perković snimao svoj razgovor s Vladimirom Zagorcem u Austriji, nego je Zagorac snimio mlađeg Perkovića. Tko je kome bio udbaš?

I, kada je Saša postao upotrebljiv, mi smo ga se odrekli, ne toliko zbog njegovog udbaškog oca, koliko zbog Sašine vezanosti za petokolonaške mreže u Uredu predsjednika RH, prije nego što je zasjela Kolinda Grabar Kitarović – tamo je neke svoje simpatije Ivo Josipović odbacio, u pokušaju da dobije izbore, a nogu je Josipoviću dao samo Vlado Marić, autonomni i autentični hrvatski branitelj, koji je u Domovinskom ratu preživio teško ranjavanje. Nije mi poznato da se Saša bilo kada ogradio od protuhrvatski iskazanih osoba.

Ostaje činjenica da se Saša neće odreći svog oca, pa niti Stipe Mesića i Ive Josipovića, a za Tomislava Karamarka možemo konstatirati da se razišao s trojicom opakih Josipa: Perković, Manolić i Boljkovac. Na kraju se Karamarko razišao i sa Stipom Mesićem, pa i s Ivom Josipovićem. Možemo reći da je Karamarko nadrastao svoje opasne zaštitnike.
Osobno me ne brine mogućnost da je Karamarko udbaš. Više se bojim mogućnosti da Karamarko ne kontrolira Udbu i da će odgovarajuća dobro organizirana peta kolona slijedeće 4 godine nastaviti rasturati Hrvatsku i svima nama raditi o glavi.

U našem izokretanju svega, Karamarkova iskazana velika sposobnost preživljavanja u vrhu države gleda se kao mana. Već dugih 25 godina oni su se smjenjivali, a on je trajao. Karamarkove sljedeće 4 godine na čelu Hrvatske zapravo su dobro došao kontinuitet jedne nevjerojatne političke karijere. Karamarko je preživio udbaško glumatanje Barake i sve te turbulentne godine Domovinskog rata.

Kada su Josip Manolić i Stipe Mesić pokušali u Saboru srušiti HDZ, Karamarko je osjetio tko će izgubiti, a distancirao se od svega prilično umješno, tako da se održao na visokoj državnoj razini i nakon povratka Ivice Račana i komunista na vlast, uglavnom tako što se priklonio Stipi Mesiću. Stekao je veliko iskustvo u domaćoj obavještajnoj zajednici i u različitim drugim kontrolnim mehanizama države. Možemo reći da je Karamarko sukob Zagorac-Petrač pratio uživo, kao i uplitanje Mesića, i da dobro poznaje strukturu hrvatskog podzemlja. Ako Tomislava Karamarka gledamo kao ustašu, onda je on ustaša starog kova – ovo je poruka nekolicini Hrvata koji će to razumjeti.
Mišljenja sam da je odlasku Ive Sanadera pridonio i Tomislav Karamarko, koji je tada djelovao pod okriljem predsjedničkih ovlaštenja Stipe Mesića i Mesićevog privatnog rata protiv onih Sanaderovih ministara koji su Mesića prozvali ili se javno suprotstavili Mesićevim konstrukcijama. Znamo da je Stipe Mesić preko Tomislava Dragičevića i sličnih kadrova u određenoj mjeri kontrolirao Inu, i da je preko privatiziranih veza s Gaddafijem i Assadom imao veliki utjecaj na domaće i regionalno tržište nafte. Tu je i mogućnost da je Mesić putovao u Tripoli i Damask u sklopu obavještajnih zadaća velikih sila.

Ivo Sanader bio je toliko siguran u svoju poziciju da se počeo osobno preko stola dopisivati s predstavnikom mađarskog MOL-a, odnosno sa Zoltom Henrnadyjem, pa je dobio vruću pusu s Pantovčaka, gdje je morala nakon Sanaderovog pada doći i “Jadranka iz paštete”, potpisati kapitulaciju. Znati toliko o prljavom vešu svih garnitura koje su vladale Hrvatskom i šutjeti o tome, to je ipak vrlina. Ovo vrijeme ne treba šuplje ideologe, nego sposobne operativce, i tu je šansa da buduća vlada HDZ-a nešto učini za boljitak ove nacije.

Dio nagodbe Mesić-Kosorica bio je i dolazak dvojca Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović na ključne ministarske pozicije. Među ostalim, zbog potpore sudskom i policijskom progonu svih onih koji su se Mesiću zamjerili. Rušenje Sanadera bilo je nemoguće bez asistiranja Stipe Mesića, a progon i podizanje optužnice tražili su pomoć ministra policije, ministra pravosuđa i državnog odvjetnika.

Ovih smo dana dobili potvrdu da je ključnom sastanku Jadranke Kosor i Mladena Bajića nazočio Tomislav Karamarko! Ivo Sanader završio je u zatvoru, kao i Damir Polančec, Sanaderova desna ruka za gospodarstvo, da bi na udar pravosuđa došao i Berislav Rončević, koji nije shvatio da nabavku vojne opreme i preuzimanje provizije za bilo koga amenuje Stipe Mesić, kao tadašnji maršal HV-a. Riječ je o moćnom kanalu, u kojemu djeluje i Budimir Lončar.

Tko je pomogao Šimonoviću da se uspne na važnu funkciju u UN-u? Nakon što se njegova reforma našeg pravosuđa svela na preuređenje zatvora. Neki pržuni uveli su tenisačku rekreaciju za specijalne goste. Igre moći bile su raspodijeljene na razini iznad Karamarka, koji na njih nije mogao utjecati, ali možemo zaključiti da je kroz sve to Karamarko dobio uvid u funkcioniranje naše države i naše paradržave.

Tomislav Karamarko sudjelovao je u lovu na Antu Gotovinu, onoliko koliko je sudjelovala Hrvatska, njene tajne službe i njena diplomacija. Kao i Sanader, Gotovina je upozoren baš zato da bi bježao, čime je u očima javnosti priznao nekakvu grdu krivnju. Prisjetimo se, u to je vrijeme do Gotovine mogao doći samo Ivo Pukanić, navodno preko Ureda predsjednika RH, odnosno preko Stipe Mesića. Je li Ivo Pukanić likvidiran zato što je znao čija strana služba pokriva “bijeg” Gotovine, koji zapravo nije bježao, nego se sklonio?

Navodno su bijeg Gotovine tajno pokrivali Britanci, za potrebe pritisaka haaškog Tribunala na Hrvatsku – otvorila se mogućnost ucjenjivanja i blaćenja Hrvatske kroz izmišljenu krivnju Gotovine. Za skrivanje Gotovine optužena je i Crkva u Hrvata. Još uvijek pamtimo zahtjev Vladimira Šeksa: “Locirati, identificirati, uhititi i transferirati!”

Nego, zašto je takav Šeks još uvijek u HDZ-u? Zašto je savjetnik predsjednice Kolinde? Kada bijeg Gotovine više nije mogao naštetiti Hrvatskoj, kada je za nas suđenje Gotovini postalo veći teret od njegovog turističkog putovanja po svijetu, upravo u tom trenutku je Gotovina uhićen.

U ime obitelji i nacije

HDZ je učinio veliki propust. Na njegovim listama nema niti jednog branitelja Vukovara! Dali su mogućnost SDP-u da maše s jednim Predragom Matićem, zbog kojega branitelji prosvjeduju već 117 godina. Kontroverzni Fred pojavio se 1991. u Srbiji u izbjegličkoj koloni iz Hrvatske. Prihvaćen je u izbjegličkom hotspotu u Stajićevu. Riječ je o snalažljivom čovjeku. Dok su drugi migranti učili srpski uz fizičko kažnjavanje lošijih učenika, Fred je uspio pronaći životnu družicu! Vjerojatno je pokušao tako dobiti srbijansko državljanstvo, ali je ipak vraćen u Hrvatsku, gdje je dogurao do ministra!

Zbog svega toga, svi iskreni domoljubi u 6. izbornoj jedinici trebaju glasovati za koaliciju Spremni, odnosno za Branka Borkovića, zapovjednika obrane Vukovara. Na istoj su listi poznati branitelji Vukovara Željko Soldo i Damir Markuš, obojica iz legendarnog HOS-a. Riječ je o autentičnim herojima Domovinskog rata. Željko Soldo je teško ranjen i spašen u konvoju Liječnika bez granica. Damir Markuš zvan Kutina također je ranjavan, a Vukovar je napustio u Proboju. Na kraju su samo HSP, Hrvatska konzervativna stranka i Obiteljska stranka otvoreno stali iza spasonosnog pozdrava “Za dom i obitelj!”

Na ovogodišnjem zasjedanju biskupske sinode, papa Franjo stavio je u prvi plan obitelj. Nama se globalno i unutar vjere nude inicijative koje nam pašu. Najveći problem ove zemlje je onaj demografski. Imamo zabrinjavajuće starenje nacije. Migrante nismo trebali prosljeđivati u Mađarsku i Sloveniju, nego ih prisilno zadržati u Hrvatskoj na nekih stotinjak godina, uključujući islamske ekstremiste. Stanje je toliko zabrinjavajuće da trebamo davati utočište najgorim bjeguncima od zakona.

A glede demografskih problema potvrdila se samo stranka U ime obitelji. Možemo na neki način reći da je i Živi zid okrenut zaštiti obitelji, a potrebu za demografskom obnovom jasno specificiraju i pravaši. Konkretno, suprotstavljanje deložacijama najbolja je podrška obitelji i najveća javna pljuska sramotnoj SDP-ovoj i HNS-ovoj državi ovrha. “Pravnici” su glede toga strukovno suzdržani, ali ne trebaju biti jer svakoj deložaciji prethodi izigravanje zakona i Ustava RH.

Živi zid stoji lijevo od HDZ-a i treba pokriti odgovarajuće izborno tijelo, kao konkurencija SDP-u i njegovim satelitima. Pravaštvo zove na zakonski uređenu državu, u pozitivnom smislu, ali je starčevićanstvo originalno lijeva opcija. Ustaški pokret bio je izrazito revolucionaran, okrenut rušenju segregacijske prve Jugoslavije. U koaliciji Spremni oko HSP-a, nalazimo i Obiteljsku stranku! U istoj koaliciji Spremni je i Hrvatska konzervativna stranka Ruže Tomašić.

Unutar HDZ-a, obitelj i probleme obitelji gura u prvi plan naš poznati demograf Stjepan Šterc. Tražio je izdvajanje 5 do 10 tisuća eura za svaku rođenu bebu. Dakle, birači ovaj put trebaju shvatiti da se društvo atomarno sastoji od osoba, a molekularno od obitelji, i glasovati za sljedeće koalicije: desno i tradicionalno za HDZ i U ime obitelji, lijevo i buntovno za Živi zid i HSP. Sve ostale izborne opcije su na tragu održavanja ovakvog totalnog kaosa u našem društvu.

Stranka U ime obitelji na ovim je izborima žrtva svojih pozitivnih namjera. Pokrenula je inicijativu za promjenom izbornog sustava, u smislu da se zabrane predizborne koalicije, a smanji izborni prag, čime bi se u Saboru pojavio veći broj autonomnih zastupnika, pa bi se Hrvatska na ovim izborima pretvorila u pravu parlamentarnu demokraciju. Ta spasonosna inicijativa praktično je onemogućena kroz paradržavu i podzemlje, pa se nadam da će već sljedeća vlada sve odgovorne osobe, uključujući involvirane ministre, poslati sa one strane brave, jer su ovoj naciji i ovoj zemlji nanijeli veću štetu nego Račan, Sanader, Milanović i Mesić zajedno.

Tako je stranka U ime obitelji došla u situaciju da ne može koalirati s drugim strankama jer bi ispala nedosljedna. Stoga se pojavila nekakva personalna unija Željke Markić, kao koalicija stranke U ime obitelji i stranke Hrast – Hrvatski rast. Zašto je SDP-u dopušteno da svoju koaliciju nazove Hrvatska raste? Zanimljivo, Ladislav Ilčić prijavio je za koaliciju HDZ-a stranku Hrast – Hrvatski rast umjesto svoje stranke Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku. Prvi Hrast osnovao je naš povjesničar Josip Jurčević. Bivši bliski aktivisti Željka Markić i Ladislav Ilčić, prekaljeni u mnogim zajedničkim inicijativama za spas obitelji, završili su kao politički suparnici. Tipično hrvatski!

Kome će uzeti glasove Koalicija nezavisnih lista? Nakon što se kompromitirao sa svojim nepoznavanjem slučaja Franak, Božo Petrov napravio je još jedan neprihvatljiv gaf, kada mu je u Splitu prišao Damir Krstičević, da ga pozdravi. Krstičević je naglasio kako svi imaju cilj poboljšati život građana, a Petrov mu je odgovorio: “To što govorite je u raskoraku s politikom koju ste vodili proteklih 20 godina”. Zar takav odgovor Petrova nije prilično neukusan? Krstičević je samo tražio način da pristojno pozdravi, da Petrovu pokaže da ga ne podcjenjuje, niti njega niti njegovu mladost. Bilo bi prihvatljivo da je to Petrov izgovorio u nekakvom medijski pokrivenom sučeljavanju.

U svezi Krstičevića, prašinu je digao i Gordan Maras sa svojom izjavom da je Kotromanović učio od Gotovine, a Krstičević od JNA. Malo je neobično da SDP-ovce smeta JNA samo u slučaju Damira Krstičevića.

Zoran Milanović jednostavno se pozvao na Franju Tuđmana i tako domoljubno presvukao. Milanović ne može postati veći od Račana zato što slavi Tuđmana. Zašto Milanović ne slavi kralja Tomislava? Neka se SDP poziva na Tita i Račana, kako je navikao.

I još su u čekaonici hrvatskih velikana Manolić, Račan, Mesić, Josipović, Sanader, Kosorica, a za dva tjedna u istu prostoriju ući će i Milanović – svi su oni bili hrvatski premijeri ili predsjednici, na najvišim funkcijama u “samostalnoj” Hrvatskoj. Zar to nije zastrašujuće? Zar nije bolje da smo ostali okupirani, nego da takve likove prihvatimo kao svoje nacionalne veličine? Što se to događa s Hrvatima? Kakav je to pakleni protuhrvatski dizajn? Zar je tako teško osloniti samosvijest nacije na Domagoja i Tomislava, na vrijeme Doseljenja i slavnog Hrvatskog kraljevstva, pridodati naš Križni put i Vukovar, a sve ostalo preseliti u literaturu?

Što u koaliciji demokršćana radi jedan HSS? Stjepan Radić okreće se u grobu. Njegov HSS ubijen je u takozvanom Hrvatskom saboru s većom protuhrvatskom strašću nego što je Stjepan Radić ubijen u beogradskom parlamentu. Radićevština je sustavno i namjerno rasuta poput pravaštva. Što u koaliciji demokršćana radi jedan naslovno liberalni HSLS? Stranka koja na prošlim izborima nije ušla u Sabor prezentira se kao glavna u koaliciji HDZ-a, važnija od HDZ-a! Tako se nametnuo marginalni HNS u odnosu na SDP. U HSLS-u se hvale da će oni voditi gospodarstvo i ključne reforme!

Što radi originalno protuhadezeovski HSP AS u koaliciji s HDZ-om? Ako bude pameti u njemu, HDZ nakon dolaska na vlast treba ozbiljno poraditi na objedinjavanju hrvatskih povijesnih stranačkih opcija, u smislu da se okupe pravaši i da se okupe radićevci, kao snažne i emancipirane opcije, koje će na izbore 2019. izaći samostalno.

HDZ treba provesti referendum koji će zabraniti predizborne koalicije, za koji je stranka U ime obitelji već prikupila potpise. U protivnom, na vlast će se ponovno vratiti Partija, zajedno sa svojim protuhrvatskim provokatorima.

Autor:Tvrtko Dolić/ 7 Dnevno/ 30. listopada 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.