fbpx
Zarko Basic/PIXSELL

Guverner Vujčić drži premijera Oreškovića na kratkoj uzici

Autor: Tvrtko Dolić / 7Dnevno / 31. prosinca 2015.

Božićno je veselje, na kredit uz visoku kamatu, i tablete opasne po zdravlje. Kako pomiriti velika očekivanja opake svjetske farmaceutske industrije s našim potrebama za jeftinijim i efikasnijim zdravstvom, odnosno ozdravljenjem kroz molitvu?

Nastojeći da se nakon izbornog poraza održi na čelu Partije, brzo zaboravljeni premijer u ostavci spletkario je na sve strane, i tako ubrzao vlastito političko upokojenje. Sav očajan, više se puta dodvoravao svjetskim centrima moći, ponavljajući onu Minimaksovu zgodu iz zagrebačke Gradske kavane: ustadoh ja, a svi oko mene ustaše! Oprostite mi što se ne mogu sjetiti imena tog beznačajnog premijera, poznatog po patološkom nadimku Rex ili Lex Perković, ali ne vidim ništa dobro po čemu bih ga trebao zapamtiti. Konverziju “švicaraca” dugujemo Borisu Lalovcu, koji će uskoro postati novi šef Partije i pokrenuti uvjerljiviju glumu lažnih socijaldemokrata.

Štakori, majmuni i ljudi

Besmrtna parola “Kud Ivo, tud i ja!” dobiva svoje nove aplikacije. Ivo Baldasar, gradonačelnik izvan Mosta, izjavio je da trebaju dati ostavku vodeća grla životinjske farme zvane Partija! Ne znam za vas, mene CK podsjeća na tranzicijsku Noinu arku. Preživjeli su glavni lopovi, a ostale će odnijeti voda. Za Partiju bi bilo bolje da je Baldasar tražio ostavku samo od Zaboravljenog, koji se nije trebao niti ukrcati, kojega su u Sinju i Kninu nepravedno prozivali da je majmun, a on je nešto daleko gore. Napadajući cijelu crvenu Noinu arku, Baldasar je proizveo konsolidiranje vrsta koje se inače ne podnose. Partiju trese teški specizam. Milanka Opačić, dobrodržeća koza Partije, preporučuje Baldasaru da prijeđe u HDZ. Postani konj! Učinilo mi se da sam za Milanku upisao z umjesto ž, ali ne idem u ispravke, jer se može reći kako vučem natrag. Lokalni (=svoj) patriot Vojko Obersnel, gradonačelnik izvan Mosta, ne prihvaća da se crvenoj brigadi Rijeke nametne splitska oligarhija, pa je glede izglednog potonuća Partije izjavio kako štakori prvi bježe! Umjesto da gradonačelnici Partije formiraju frakciju Crvenog mosta, oni napadaju jedan drugoga. Svi se zaklinju na vjernosti Titu, ali je svatko od njih privatno nabavio bocu kisika. Lučki varioci! Radništvo! Gledano objektivno, s novom nizinskom prugom od Rijeke do mađarske granice, Obersnel će za splitskog štakora Baldasara postati deseterostruko teži lučki pacov, kakvi su nam pristizali na lađama iz Varne.


Zašto je u Partiji obustavljena prihvatljiva doktrinarna podjela na majmune i ljude? Zato što moderna antropologija ne odbacuje samo rasizam, nego i opaki ljudski specizam, mržnju jedne vrste prema drugoj. Naši političari kažu da vole janjetinu, a iza toga se kriju najgore namjere. Gledano strogo znanstveno, majmuni u SDP-u čine njegovu bolju stranu. Možemo li slično tvrditi i za štakore u redovima Partije? Žrtvovat ću pola litre da dokažem kako je Nenad Stazić vukodlak. Za Partiju smo svi mi savršeni donatori i vreće krvi iz posljednjeg nastavka Mad Maxa. U Europi su se politički profili socijaldemokracije i liberalizma pojavili u fazi medicinskog eksperimentiranja na štakorima, što vam konkretnije može objasniti novi hrvatski premijer Tihomir Orešković, po profesiji farmaceut, koji se sprema u Hrvatskoj provesti opsežno eksperimentiranje za potrebe farmaceutske korporacije Teva. Kako su u HDZ-u uglavnom konji, ta je stranka dobila izbore, ali se za četiri godine može okrenuti raspoloženje onih koza i žrtvenih jaraca koji ne izlaze na izbore. Budite jako oprezni s otvorenim odbacivanjem partijske socijaldemokracije i liberalnog fašizma, jer će na kraju na Zemlji prevladati štakori.

Trebamo brzo pojeftinjenje države

U ovo vrijeme nove nade, razveselila me vijest da je Tihomir Orešković novi mandatar hrvatske vlade. Sve je legitimno. Tihomir se dobro držao u Gospiću, pa je u svojoj dragoj Hrvatskoj robijao, kao i njegov suborac Mirko Norac. Skoro da je prirodno da politički robijaš dođe na čelo države. Isto tako, bilo bi zgodno i pravedno da Mirko Norac postane predsjednik Hrvatskog državnog sabora, ali se uklapa i branitelj Željko Reiner. Kad tamo, novi premijer nije onaj Tihomir Orešković koji se vratio iz SAD-a braniti Hrvatsku. Dobro, ništa zato, ako je u ovoj zemlji gladnoj investicija novi premijer Damir Vanđelić iz narasle Adris Grupe, hrvatski domoljub koji je prošao zatočeništvo logora Manjače u plemenitoj Republici Srpskoj. Ne, na kraju nije to Vanđelić, nego je mandatar kanadski Tihomir Orešković. Svi se preko Bare vraćaju kao pitomi Tihomiri, osim Gojka. Komunjare su plasirale vijest da je djed Tihomira Oreškovića bio ponosni ustaša, valjda da podrže njegov legitimitet. Kad tamo, Orešković je zapravo kemičar i financijaš, kojega je u Domovinu dovela poslovna karijera u židovskoj farmaceutskoj grupaciji Teva. I to je nešto, ako je riječ o manufakturi u Jasenovcu. Ništa ni od toga, Teva je snažna izraelska korporacija! Na kraju se ipak nazire legitimitet – Orešković je preuzeo ustašku zadaću oporavka Hrvatske. Tu je razlika, napominje Davor Ivanković, državom mogu upravljati i neznalice, poduzećem pak ne. “Naši dosadašnji premijeri političari loše su vodili državu, jer nisu prethodno naučili kako se vodi poduzeće.” Opasnost dolazi baš od “legitimnih” članova nove vlade, koji će ugovarati poslove “s našim momcima i tvrtkama”.

Stara poslovica savjetuje: nadaj se dobru, a spremaj se za najgore. Problem donošenja i punjenja proračuna, rezanje javnog duga, reforma javne uprave u smislu rezanja mase plaća i ukidanja suvišnih agencija, kontrola monstruma zdravstva, sve to kreira konfliktnu situaciju za Tihomira Oreškovića. Hrvatska treba veći broj zaposlenih, a istovremeno i jeftiniju upravu i jeftinije resorne linije, što znači pad plaća i otpuštanja u državnoj administraciji i javnim poduzećima. Neće biti masovnih otpuštanja – uvjeravaju nas Most i HDZ. Ali, to znači pad plaća! Dakle, od nasušno potrebnog “revanšizma” neće biti ništa. Uhljebi SDP-a i HNS-a ostat će na visokim pozicijama u državnoj administraciji i javnim poduzećima. Najveće stranke interesno su uvezane. Glasači su prevareni i kada to Zaboravljeni tako nazove!

Nužno je provesti ukidanje i/ili reduciranje suvišnih agencija, kao i slijepih ulica u resornim linijama, bez preseljavanja uhljeba i parazitskih vrsta u segmente koji će preživjeti reforme. Već znamo da kod nas živi sustav ocjenjivanja kao način eliminiranja nepodobnih kadrova. Stradat će državni činovnici izvan stranaka i oni koji nemaju priključak na veliku zvjerku, a najveći ceh platit će oni koji zaista vide Oreškovića kao nadu i spas. Može se reći da je inzistiranje Bože Petrova na nestranačkom premijeru dobro došlo Tomislavu Karamarku, koji će prigovore u smislu socijalne neosjetljivosti preusmjeriti na Oreškovića. Kao, Orešković je hladni poslovni čovjek, praktično stranac, pa od njega nitko ne očekuje milost. Orešković će uživati ugodnu razinu odgovornosti – nitko mu neće zamjeriti neuspjeh, jer se neuspjeh očekuje, a od mnogih i priželjkuje.

Kao financijaš s velikim iskustvom na međunarodnom tržištu novca, Orešković se može dokazati u usporavanju zaduživanja zemlje. Orešković mora već početkom godine pridobiti Uniju i sve zainteresirane subjekte za gradnju LNG terminala Krk. Nizinska pruga Rijeka – Zagreb sve do mađarske granice ne smije obustaviti našu bitku za “Inu”, što je najavljeno kroz puštanje Ive Sanadera na slobodu. Već prije proljeća moramo pokrenuti reguliranje slijeva Save, kao uvod u projekt navodnjavanja Slavonije, gdje se pridodaje i poticanje proizvodnje zdrave hrane, kako zbog zdravlja nacije tako i za potrebe smanjenja uvoza i rasta izvoza. Hoćemo li spasiti zdravo hrvatsko selo, ili ga potpuno potopiti? Bez ozbiljnog pristupa demografskoj obnovi, sve je na svoj način neprovedivo i besmisleno. Mišljenja sam da jedna zadužena zemlja teško može povećati konkurentnost kroz skupe kredite, pa je nužno prihvatljivo tržišno uplitanje države. Ako naše tržište ostane potpuno slobodno, za dvije-tri godine uslijedit će bankrot Hrvatske.
U škarama medicinara

Premijer je farmaceut, a na čelo našeg nacionalnog parlamenta došao je Željko Reiner, profesor i akademik, bivši ministar zdravstva, “najcitiraniji liječnik u Hrvatskoj”, koji zaista ne izgleda kao konj. Koliko je taj tona lijekova propisao? U pravu je kada vraća naziv Hrvatskog državnog sabora, jer je svako okupljanje deset hrvatskih konja na neki način hrvatski sabor. Prirodno bolesnom vremenu u kojemu živimo nametnula se koalicija farmaceuta i liječnika. Braniteljica i liječnica Ines Strenja Linić tvrdi da neće doći do privatizacije zdravstva. Hoće li reforma zdravstva odvesti Oreškovića u sukob interesa? Ivan Sinčić vidi dolazak Oreškovića na čelo Vlade RH kao neprijateljsko preuzimanje. Orešković mora otvarati vrata stranim investicijama, a s obje strane hrvatske granice farmaceutska industrija postala je monstrum. A monstrum je i naše zdravstvo. Mnogi liječnici praktično su trgovački putnici farmaceutskih kuća, koje financiraju međunarodne sabore medicinara. Orešković može jednostavno zaskočiti prigovore glede sukoba interesa tako što u našem zdravstvu nametne normative koji daju prednost onim farmaceutskim tvrtkama koje imaju značajnu proizvodnju u Hrvatskoj. S kupnjom Plive, izraelska Teva dobila je kod nas pravo na protežiranje na razini našeg zdravstva. Ako šire nastupi izraelski i/ili židovski kapital, možemo prijeći preko one gnjavaže sa židovskim izbjeglicama u Jasenovcu.

Orešković treba hladno napraviti kvalitetnu analizu o korištenju enormno skupih lijekova u bolničkom liječenju. Koji proizvođači stoje iza ovakve tržišne “otvorenosti”, koja ponekad podsjeća na testiranje na balkanskim štakorima? Danas je pametno na nekom medicinskom pregledu sve poricati, kao da ste pod istragom DORH-a. Dojam je da se poplava lijekova kreira zbog visokih marži pri uvozu lijekova. Velik je profit, velika je provizija. Sve su injekcije postale konjske. Gledano poopćeno, država treba stimulirati tvrtke koje zapošljavaju veliki broj ljudi u Hrvatskoj, one koje stvaraju višak vrijednosti, a ne poticati prekupce koji imaju nekoliko zaposlenih i svu zaradu odnose inozemnim maticama. Dugoročno, sustav se mora operacionalizirati, učiniti efikasnijim. Kratkoročno, treba izmijeniti normative, primjerice pravilnik kojim se računaju cijene lijekova. Jako je važno potisnuti korupciju iz onih državnih struktura koje strateški određuju razvoj ljekarništva i našeg sveukupnog zdravstva.
Na pomolu je konflikt Orešković – Vujčić

HNB je čvrsta paradržava u labavoj državi RH. Neovisnost neke državne institucije u odnosu na ostale segmente države ne osigurava neovisnost u odnosu na paradržavu, kriminal i interesne skupine. Kakav je to suveren koji nema utjecaja na državnu riznicu i politiku tečaja kune, koji ne nadzire bankare i zelenaše? Koja je vrsta guverner Boris Vujčić, to nitko ne zna. Mišljenja sam da je izvanzemaljac, alien, ili tu negdje. U hrvatski krvotok ubacuje kiselinu. Nadajmo se da će Oreškovićeva desna ruka za financije postati neslomljivi Goran Marić, a treba razmisliti i o zadržavanju Borisa Lalovca na nekoj savjetničkoj poziciji. Tu je profesor Ivan Lovrinović da se pridoda Mariću u kontroli monetarne politike HNB-a, posebno u oživljavanju nadzora poslovnih banaka. Bilo bi dobro da Lovrinović i Marić dođu na osjetljive pozicije guvernera HNB-a i ministra financija, ne obvezno tim redom. Činjenica je da sadašnji guverner HNB-a Boris Vujčić za svoju monetarnu politiku ne odgovara nikome, i da je to neodrživo. “Tihomir Orešković i ja se uglavnom slažemo oko problema koje ima hrvatsko gospodarstvo” – navodno je to izjavio Vujčić. Premijer Orešković misli da je dobio podršku HNB-a, a zapravo mu guverner Vujčić nabacuje svoj povodac. Vujčić će pokušati držati Oreškovića na kratkoj uzici, za potrebe stranog interesa, odnosno uvoznog lobija. Ne treba se HNB prilagoditi Oreškoviću, nego najavljenim reformama, što treba poštivati i Orešković, bez obzira što misli o njima.

Borisu Vujčiću kao guverneru HNB-a istječe mandat u srpnju 2018. To ne znači da ga Hrvatski državni sabor ne može smijeniti već početkom 2016. Vjerovali ili ne, novinari naših dnevnih tiskovina naglašavaju da je funkcija šefa HNB-a izvan političkog utjecaja. Naglašava to i profesorica Marijana Ivanov, tvrdeći da je tako svuda u svijetu, što nije točno. Zakon o HNB-u nije trebalo usklađivati s normativima za ECB u Uniji, nego s odgovarajućim zakonima u demokratski sređenim članicama Unije. Plasira se laž da Europski sustav središnjih banaka okuplja jednako normirane središnje banke članica Unije, što je neprovedivo jer članice imaju različite monetarne sustave. To su opasna podmetanja, zbog kojih se na britanskim tržištima novca mogu fasovati batine. Upravo je HNB dopustio kredite s valutnom klauzulom, što je dovelo do čvrstog sidrenja kune na euro, što je monetarna hajdučija, ali su je Europska komisija i ECB ipak dopustili jer prilagođava RH uvoznom lobiju. Ako postojeći Ustav RH onemogućava smjenu guvernera HNB-a prije isteka njegovog mandata, promijenimo Ustav! Zastrašujuća je ta pomisao da cijela nacija kalendar strukturnih reformi treba prilagoditi osobnoj karijeri Borisa Vujčića.

“Tiskanje novca neće dozvoliti Europska komisija” – veli nam Slavko Linić, nekada opasna pojava u partijskom zvjerinjaku. Imamo mi svoje razloge da takvu mogućnost odgodimo. Koliko puta treba naglasiti da se domaće kvantitativno olakšanje ne može provesti bez konverzije svih kredita s valutnom klauzulom u čiste kunske? Kako to Hrvatska sa svojom sramotno malom proizvodnjom namjerava održati tečaj kune? Čak i nakon domaćeg kvantitativnog olakšanja! I, zašto je ECB sa svojim kvantitativnim olakšanjem zahvatio Italiju? Među ostalim i zbog toga što je šef ECB-a Talijan Mario Draghi! Da nije tako, kvantitativno olakšanje prva bi osjetila Španjolska. Najsnažnije članice Eurozone, stoka krupnog zuba, dobile su besplatan novac, a zadužene članice guše se u besparici, dodatno opterećene s visokim kamatama, i još se traži da povećaju svoju konkurentnost.

Autor:Tvrtko Dolić / 7Dnevno / 31. prosinca 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.