Engleska napušta Uniju, ali ne izlazi iz nas

Autor: Tvrtko Dolić

Brexit će se oduljiti. Englezi će ostati još godinama u njedrima Unije, i bez nadzora kuhati nove ratove. Burze su u crvenom, a psi rata trljaju ruke. Imamo li što oružja u skladištima? Čak i u slučaju da Englezi zaista napuste Uniju, ostat će nam taj nesretni engleski jezik

Posve prirodno, veliki Otok sastoji se od poluotoka. Jednog ćemo dana čitati kako je moćni Island s lakoćom s Eura 2016. izbacio malenu Englesku. Jeste li se ikada zapitali zašto Engleze ne zanima košarka, pa niti rukomet? Teško je pobrojiti sve engleske otrove, a u njih možemo ubrojiti i nogomet, koji se kod nas pogrešno interpretira kao izvozni proizvod. Dvadesetak idiota trči za jednom loptom, kao da je u pitanju najzgodnija cura. Onaj bolji najčešće gubi, jer odlučuje samo jedna lopta ili samo jedna sudačka „pogreška“. Famozni nogometni talent Matko Rajič čudi se što su nogometaši plaćeni da se igraju! Sve je u šoldima, direktno i indirektno. Koliko znam, naši ljubitelji Vatrenih troše okolo pristojne novce, jačajući prekograničnu potrošnju, a naši su stadioni prazni. U Hrvatsku stignu samo strani navijači pušteni iz mentalnih institucija, da se oporave na slobodi i o našem trošku. Da na Poljudu nacrtaju svastiku. To je smisao domaćeg nogometa. Kao „nogometne navijače“ i „pjevače“ popisivali su nas i za Jugoslavije. Tko je nezadrživ nogometni napadač? Onaj čije se ime printa na milijunima dresova iz kineskih i turskih pogona. Ali, Messi na bilo kojem američkom minimundijalu ne može proći baš nikoga, a promašuje i penale. Zamislite te glupe južnoameričke golmane, koji se pomiču kada puca Messi! Recesija je neizbježna! U Britaniji muku muče kako nam ponovno prodati Davida Beckama.

Dočekao sam Vatrene nakon njihovog časnog Euroexita

Vidite, u antičkoj su Sparti djecu poput Luke Modrića i Lionela Messija odnosili već kao bebe na planinu, i tamo ostavljali, da ih nebeske ptice zakljuju, u posve prirodnom hranidbenom lancu. U ta vremena znalo se tko je atletski građen i tko se može pojaviti na bilo kojim igrama. U rimskoj bi Areni s likovima poput Modrića i Messija nahranili lavove, za doručak, prije nego što zvijeri puste među prave gladijatore. Dugi niz godina nogometaši su bili visoki i snažni muškarci, a onda su zahvaljujući Božjoj milosti Dinamovi kepeci osvojili prvenstvo Jugoslavije, i tako se rodila Guardiolina škola tika-taka, za nogometne Hobite, koje štite suci, da ih jači drugovi ne pometu. Hrvati su zagrizli namještaljku zvanu nogomet, pa roditelji plaćaju silne novce da njihovi obiteljski delikventi postanu nogometaši. U Hrvatsku su stigle i škole nogometa Barcelone, u stilu putujućeg kazališta. „Znate, nije meni do novca i slave, samo želim da mi se dijete normalno razvija“ – reći će vam svaki „dobronamjerni“ roditelj u Hrvatskoj, koji na crno zasipa džepove nekog nogometnog trenera, koji se pravi Englez. Dobro, ubaci malca u neku atletsku disciplinu! E, to ne može, taj je sport za istinske talente i disciplinirane radnike. Ako je od Engleza, još je dobro ispalo. Što se tu može, otišao sam na „zagrebački“ aerodrom, dočekati naše Vatrene, nakon njihovog časnog Euroexita. Vjerovali ili ne, u njihovoj pratnji pojavila se agentura iz Yu666, ona ista koju su instalirala braća Vrhovec i pobratimi. Tko zna bolje od delegata Komiteta kako se prodaju i namještaju utakmice?

Početkom ove godine BBC je prikazao napetu miniseriju „The Night Manager“ danske redateljke Susanne Bier. Snimljena je prema istoimenoj noveli Johna le Carréa, koji je imao solidno obavještajno iskustvo, jer je dugi niz godina radio za britanski MI6. Taj je tekst njegovo prvo posthladnoratovsko štivo. Cijelu istinu pokriva raspon izvornog teksta i prepravljenog scenarija, prilagođenog aktualnim odnosima snaga. Original se bavi latinoameričkim tržištem opijata i karipskim bankarskim oazama, a nova radnja u prvi plan stavlja trgovinu oružjem i arapske režime koji financiraju i naoružavaju islamske teroriste. Nekada je sophia bila rezervirana za bolje ljude i veliku mudrost, a u novoj priči imamo sofisticirano naoružanje i smartphone. Gdje bi bio kraj famoznom Carlosu da je mogao djelovati u ovakvom komunikacijskom vremenu? Danas je svatko u vašem okruženju tehnološki opremljeni James Bond. Dođe vam dobro umrežena maserka, a vaša sofisticirana supruga „slučajno“ zaboravi mobitel s uključenim snimačem.

Gospodari crnog tržišta i pokretači ratova

U spomenutoj seriji „Noćobdija“ ima zapadnjačke samokritike: gospodari crnog tržišta zapravo su britanski MI6 i američka CIA. Židovka Bier iz nekog razloga, pogodite kojeg, zaobilazi nezaobilazni Mossad. Slavne slobodarske centrale Washington i London kontroliraju prestižna tržišta oružja i narkotika, kao i sve te financijske oaze. Koliko je Brexit uvjetovan potrebom Britanije da pokreće nove ratove, bez suglasnosti Unije? Teško je izaći iz Unije, ali je onda lako zakuhati novi rat između Unije i Rusije. Navodno je Britanija proizvela rat u Ukrajini, ali upravo zbog zaštitnih mehanizama Unije i ovaj put pametnih Poljaka nije došlo do svjetskog sukoba, da bi Putin izvrijeđao Engleze i otvoreno im rekao kako je njihovo vrijeme prošlo. I hladno se ušetao na Krim, a Britanci nemoćno grizu nokte, potiču turski nacionalizam, tajno pomažu Kalifat, i na kraju napuštaju Uniju, nakon što su proizveli imigrante. Englezima je postao problem i njihov „čisti engleski“, koji je razotkrio jednog zakrabuljenog džihadista i egzekutora kao Engleza. Njihova agentura u islamističkim redovima razara konkurenciju, odnosno sve skulpture koje nisu prebačene u British Museum. Povijest se piše i redizajnira u Londonu, pa treba razoriti sve što Englezima i Židovima ne paše. To što izraelsku agenturu ne primjećujete, znači da je kvalitetno infiltrirana. Gospođo Bier, svaka čast što ste razotkrili Engleze i Amere, ali nekako imam dojam da se u igru ubacuju prodorni napadači Mossada. Hoće li nas Britanija gurnuti u Treći svjetski rat? Samo zato da Putinu dokaže suprotno?

Izvoz engleske civilizacije i pripadnog smeća




Zašto Putin nije u pravu? Pa, istina je da se topi britanska vojna moć, ali je prije toga Britanija osigurala neprekidan izvoz engleske civilizacije i pripadnog civilizacijskog smeća, u sve članice Unije i šire. Britanija je svima nama podarila velike fizičare, sociologe i književnike, ali je istovremeno inficirala sve nas toliko da smo ovisni o engleskim fikcijama, koje se recikliraju kao serijali, u više prolaza. Ako je zaista postojao, James Bond kuhao je ratove i ubijao dobre ljude, ali je u svijetu kreirana glad za novim filmskim nastavkom o “moralno neslomljivom britanskom agentu koji spašava svijet”. Nevjerojatno je koliko riječ glumac paše uz ulogu Jamesa Bonda. S druge strane, Britanci nam prodaju cijelu lepezu realno prihvatljivih žanrova, pa publika pretovarena glupim modnim guskama i operiranim erotskim modelima uživa u britanskim raskupusanim policajkama, koje kao da su ispale iz romana Zorana Ferića. Zar ne osjećate glad za novom sezonom Mr. Beana? Uistinu je genijalan. Ako uskoro ne stignu nove Mućke, mnogi će Hrvati dignuti ruku na sebe. Stiže nova britanska povijesna serija? Glumi Cate Blanchet! Zgrabite to, nema šanse da serija nije kvalitetna. Da, ali to treba platiti! Sve je u tome. Zovu to tržište, a zapravo su sve nas navukli da gladni i žedni gutamo njihove instant proizvode. Znamo sve o bilo kojem kuharu nekog niže rangiranog engleskog plemića, a svoje hrvatske kraljeve nismo u stanju nabrojiti.

Britanija proizvodi knjiške i realne tragedije. Prisjetimo se kako su nas krasno nasanjkali. Jugoslavija je ušla u pakt s Hitlerom, sve se pozitivno razvijalo, u smislu da bi četiri godine kasnije ista fašistička Jugoslavija bila pometena kao kolaboracionistička, a onda su se, kako je to priznao drug Vladimir Bakarić, umiješali Englezi i njihova trgovačka mreža (=obavještajci). Britanci su 27. ožujka 1941. u Beogradu organizirali demonstracije i državni udar, nakon čega Hitler dolazi obraniti ono što je legitimno uglavljeno, pa se tadašnje jugoslavenske „republike“ svaka zasebno pridružuju Trećem Reichu, i tako je zacrtani jugoslavenski Jasenovac postao hrvatski. Znamo da je takav Jasenovac imao manje žrtava nego da je formiran kao jugoslavenski, ali takvu vizuru nisu dozvolili upravo Britanci, koji su u poslijeratnom filmskom žurnalu o Jasenovcu podigli brojku žrtava na nevjerojatnih dvadeset tisuća i tako otvorili licitiranje koje je za potrebe četnika završilo na dva milijuna. Britanci su u sovjetski Glavni štab za Jugoslaviju poslali svoje savjetnike, koji su dali korisne savjete banditima kako spaliti sela, kako uznemiriti teritorije, sve na štetu stanovništva. Ima neke simbolike u tome da je britanski savjetnik Cristopher Lee kasnije glumio krvopiju Drakulu i opakog Sarumana iz Gospodara prstenova. Na kraju rata, Britanci su banditima isporučili oko 40 tisuća mitraljeza. Rokaj Hrvate! Stotine tisuća izbjeglica iz NDH Britanci su vratili orjunašima i četnicima na klanje. Tko je njemačkom Gestapou cinkao urotnike Antu Vokića i Mladena Lorkovića, koji su pregovarali sa Saveznicima da NDH prijeđe na njihovu stranu? Zar nisu Britanci pripremali drugu opciju? Zar nisu uvijek imali u pričuvi nekakvu „jugoslavensku vladu u izgnanstvu“? Nije isključeno da je i danas imaju. Novo zasjedanja AVNOJ-a vjerojatno je već snimljeno, u 4K rezoluciji. Napuštaju li Britanci Uniju da bi Hrvatima skuhali novi genocid? Lov Britanaca na Antu Gotovinu trajno će prezentirati dobre namjere Engleza glede Hrvata i Hrvatske. Imali su obraza doći u Hrvatsku i progoniti hrvatskog branitelja iz obrambenog Domovinskog rata, u Hrvatskoj i svuda po svijetu, odgađajući tako naše pristupanje Uniji, koju su napustili! Koje nismo dostojni, a ona nije dostojna njih! Da se Brexit dogodio na vrijeme, Britanci bi optužili Uniju za skrivanje Gotovine. Britance smeta suspenzija državne granice, a oni su zapravo Otok. Otok u glavi!

Robin Hood – engleski srednjevjekovni partizan




Neku sam noć izbezumljeno upalio televizor. Zamalo mi je promakao film o Robinu Hoodu. To vama je engleski srednjevjekovni partizan, koji je otimao sirotinji i pomagao bogate, slično našim komunjarama, iz obje glavne partije. Na zadovoljstvo dilera Tihomira Oreškovića, uzeo sam jednu tabletu za smirenje. Odmah iza trgovine oružjem vlada tržište opijata, koje uključuje i farmaceutsku industriju. Koja je ono europska velesile vodila opijumske ratove protiv Kine? Uznemirio sam se baš bez veze, jer će isti film o partizanu Robinu na „našim“ TV kanalima imati stotinu repriza. Zanimljivo, prethodna verzija distribuirala se pod naslovom „Kralj lopova“, baš za razaranja Vukovara – Englezi nam sve više pokazuju svoje pravo lice. Ipak, i ova verzija iz 2010. genijalnog Ridleyja Scotta ima svoju vrijednost – ulogu Marion prezentirala je spomenuta Cate Blanchet, za koju bih prodao pola Hrvatske ili barem Istru. Isuse, uskoro će Cate stići na Brijune, na noge gedži koji nam prodaje Shakespearea i Krležu u istoj predstavi. Riječ je o svjetskoj stilizaciji na bazi dvostrane kostimografije, novom izumu „Putujućeg pozorišta Ljubiše Ristića“. Na Brijunima, desna publika gleda katolika Shakespearea, a lijeva komunjaru Krležu. Rade na desnoj nozi ima opravu engleskog plemića, a na lijevoj šumadijske čakšire, koje bi trebale prezentirati Austrougarsku. Samo publika u prvom redu vidi kako se maskirani Rade onako bez veze baca po daskama, u nekakvom Ibsenovom transu, koji je teško pripisati Shakespeareu a Krleži je bio dijagnoza.

A William Shakespeare je ostao prihvatljiv i nakon engleskog napuštanja Unije. Kao i svi pametni ljudi rodio se 23. travnja. Godine 1564. Kao naš, katolik i homoseksualac, baš u vrijeme prvog Brexita, za sifilitičara Henrika VIII, jednog od Shakespearovih poremećenih likova. Veliki dramaturg zapravo je bio grobar, koji je pisao blistavo sumorne tragedije. Romeo i Julija umiru u ljubavi! Kada Rade balkanski krene u lagodan život u svojoj verziji „Kralja Leara“ unutar „Plovećeg pozorišta u Hrvatskoj“, vodite računa o tome da se u originalnom tekstu događa suprotno – svi likovi umiru.

Uskoro nam stiže 1117. sezona Sherlocka Holmesa

Problem tih kazališnih tragedija je što glumci prežive. Nakon Shakespeareove smrti, sve njegove sadističke tragedije ili su posve izmijenjene ili su dramatično ublažene. I u Hamletu svi umiru. Shakespeareova (ne)djela završavaju posmrtnim koračnicama. Kome treba taj katolički otrov? Pa, anglikanci su nam prepakirali našu katoličku robu za potrebe britanskog izvoza. Koliko ste filmova vidjeli na temu odurnog londonskog Trbuhosjeka? Uskoro nam stiže 1117. sezona Sherlocka Holmesa, a ako je nekome to malo, tu je novi filmski serijal s Ironmanom Robertom Downeyem u ulozi slavnog engleskog detektiva. Autor Arthur Conan Doyle napisao je tih 60-ak priča krajem 19. i na početku 20. stoljeća, pa glavni negativac nije nacistički obojen, nego je „Napoleon zločina“. Čemu veličati europsku veličanstvenu povijest, ako Europi možete prodati bajku Gospodar prstena? Tko nije pročitao ili pogledao barem jedan nastavak Harryja Pottera, proglašen je fašistom i homofobom. Tko nije čitao te beskrajne „memoare“ Winstona Churchila ispao je nepismen. Hoće li nam Stipe Mesić jednog dana predočiti originalne transkripte Winstona Churchila? Neka samo na to pomisli, pa da vidimo tko će onda ubrati proviziju u slijedećoj trgovini oružjem ili u nekoj novoj domaćoj privatizacijskoj pljački. Kada će konačno stići engleske realne serije u svim žanrovima umjetnosti i života?

Pogledajte što su Britanci načinili od glazbe. Nakon infekcije poznate kao Beatlesi i Rolling Stonesi, nitko više ne sluša Mozarta, ali se zato vrte cajke. Izvoz glazbe koja to nije pratio je izvoz „pop“ (ne)kulture i (ne)ljudskih prava, odnosno zapadnjačkog načina porobljavanja. Na binu izađe kreten i drži se za svoja zmazana jajca, mlati guzovima na sve strane, bubri svoje izbušene gubice, razvlači svoju odurnu slinu po licu, a drogirane glupače i muške cure vrište. Prodaji svoju prljavu i pokvarenu kobasicu doma, svome ocu i svojoj kraljici, budalo! Vidite, naše mudonje korektno su se nazvale Prljavcima. Dobro, Micku Jaggeru dugujem zahvalnost, jer je izliječio moje osobne komplekse – postalo je bjelodano da drogirana i/ili ambiciozna žena akceptira ružne muškarce. Nemojte smetnuti s uma činjenicu da su Britanci pokrovitelji raznoraznih „liberalnih“ pokreta za razaranje obitelji i svakog sustava vrijednosti. Nove „civilizirane inicijative“ za uvažavanjem pedofilije kao prihvatljive seksualne usmjerenosti pokrenute su iz Britanije. Sve napredno nailazi na otpor. Europu ne trese vijest da Britanija napušta Uniju, nego strah da će ipak u Uniji ostati.

Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.