Agrokor guta Mercator, fondovi gutaju Agrokor

Autor: Tvrtko Dolić

Mercatorova uskogrudna politika zapošljavanja menadžera, prodavača i zaštitara iz Slovenije u poslovnicama u Hrvatskoj pokazala se promašenom, preskupom. Bitno je da putuje roba. Konzorcij 12 vlasnika nad 53,12% udjela Mercatora skupo je platio slovensku nacionalnu zadrtost.

Da su iste dionice Mercatora prodane prije godinu dana 100 eura skuplje, kako je ponudio Agrokor, Konzorcij bi dobio značajno veću financijsku injekciju, godinu dana ranije. Ovako je Pivovarna Laško, vlasnik 23% posto Mercatora i dužna skoro 400 milijuna eura, nepotrebno proživjela još jednu godinu financijske agonije, i na kraju ne diše punim plućima. "Mala smo zemlja i moramo sačuvati nadzor nad svim tvrtkama koje su važne za našu ekonomiju" – izjavila je prije mjesec dana slovenska premijerka Alenka Bratušek i došla pod udar desetak slovenskih i četrdesetak neslovenskih banaka, koje su ultimativno zahtijevale prodaju Mercatora.

Preuzimanje Mercatora toliko je kompleksna operacija da boli glava. Oduljit će se godinu dana. Mercatorova labela ostaje u Sloveniji i Srbiji, a u Hrvatskoj i BiH ostaje Konzum. Slovenski mediji pišu o podjeli Agrokora na dvije tvrtke. Proizvodna supstanca Agrokor hrana (Jamnica, Ledo, PIK, …) bit će u 100% vlasništvu Ivice Todorića. U Adria Retailu (Konzum i Mercator) 49% vlasništva pripada EBRD i fondu One Equity Partenrs. Iako to izaziva određeni jal, to je jako dobra vijest, jer kvalitetni brandovi ostaju vezani na našu obitelj. Gdje će završiti Tisak i iNovine, nakon njihovog spajanja? Gdje se krije opasnost za Agrokor hranu? Pa, ako EBRD i One Equity Partners s vremenom preuzmu kontrolu nad Adria Retailom, smanjit će se propusnost za Adria hranu. Ovdje nagađam, jer je vjerojatno Ivica Todorić zaštitio svoje i naše obiteljsko srebro. Nego, zašto Slovenci toliko obožavaju američku narodnu glazbu i meksičke tužaljke?

Da sam ja netko … kako bi dobro bilo

Nekada davno danas pokojni Vinko Igrec znao je nas klince pokupiti u berbu grožđa. Gazili smo u bačvama te njegove sitne modre sunčeve kolektore, pa sam nekako dobio želju kupanja u vinu. A onda je jednog dana stigla tada subverzivna "Divlja horda" Sama Peckinpaha. Nakon pljačke banke, ostarjeli revolveraši sklanjaju se u meksičko-hrvatsko naselje Água Verde. Naime, neke sekvence filma snimljene su u našoj Istri. Warren Oates i Ben Johnson kupali su se u Igrecovom "teranu", kojeg je iskoristio njegov susjed Drago Vukalovič iz Jadran filma. Kada su ostarjeli desperadosi napuštali selo, Meksikanci su ih ispratili s tugaljivom pjesmom "La Golondrina", koju smo slušali i u izvedbi Nane Mouskouri. Meni danas nekako paše uz Alenku Bratušek. "Moja je postelja njeno gnijezdo… Oboje smo u izgubljenom 'regionu'. O sveta Nebesa, zašto ne možemo letjeti?" I završno: "Ave querida, amada peregrina, mi corazón al tuyo estrecharé, oiré tus cantos, bella golondrina, recordaré mi patria y lloraré." Život je znao biti predivna tugaljiva pjesma.

Budite jako oprezni. Milanovići se kupaju u kontaminiranoj vodi iz Save, a Todorići se kupaju u vinu i u izvorskoj vodi! Stoga su Todorići ostali izrazito heteroseksualni. Valjda je to razlog što je udarna vijest o Agrokorovom preuzimanju Mercatora, na kontaminiranoj HTV išla iza izvješća o zagrebačkoj gay-paradi. Europa javlja da su se spojili Agrokor i Mercator, poplava je ugrozila Osijek i Vukovar, a našim je medijima važan zagrebački LGBT-cirkus. Zato što se na paradi pojavila izvjesna Sanja Musić! A kada im crkne frižider, Sanja i Zoran Milanović-Musić danima dežuraju u Konzumu i Mercatoru, da ulove neku akcijsku rasprodaju bijele tehnike. Nakon spajanja Konzuma i Mercatora, njih dvoje mogu dežurati na smjenu. Navodno je na kućnu adresu Milanović-Musić stigla Konzumova kartica za bodove. Milanovići slave! Znate onaj song sarajevskih Indexa, "Da sam ja netko". Dakle, da nisam tamo neki Zoki administrator, niti profesionalni Ivo svjedok-potpisnik, nego da sam pravi protagonist, recimo Ivica Todorić, koji odlučuje tko će biti premijer RH, odnosno čija će supruga glumiti prvu damu.

Zaboravili smo ne tako davnu obavještajnu aferu – neki brojevi telefona u obitelji Todorić našli su se na listi prisluškivanih. Tko je naručio nadzor i jeli se dogodio u nekakvoj svezi sa preuzimanjem Mercatora? Slovenski umirovljeni obavještajci rade kao šefovi osiguranja u poslovnicama Mercatora. Suradnja hrvatskih i slovenskih partija ima svoju dugu povijest. Nadajmo se da glede toga Todorića ne čekaju iznenađenja. Prema izjavi ministra policije Ranka Ostojića, nadzor članova obitelji Todorić proveden je na zahtjev DORH-a!

Bolje je izgubiti ekonomski rat nego pobijediti u vojnom sukobu




Imamo novo pitanje za našu povijest. Koliko su za "zadnji građanski rat u regionu" bili presudni kontaminirani likovi "iz regiona"? Jeli Srbija napala RH i BiH zbog stvaranja Velike Srbije, ili zato da nam svijet rasturi proizvodnju, a Rusi uvaljaju svoje zastarjelo oružje. Hrvatsku su naoružali Rusi! Davor Ivanković u Večernjakovom Obzoru tvrdi da je Jeljcin odobrio 150 letova transportera, svaki sa stotinu tona oružja. Što je sve stiglo preko Mađarske, to nitko ne zna. Nakon deblokade vojarni 1991. godine, oružje je moralo napustiti RH da bismo kupovali drugo, na crno. Zar nije bilo jednostavnije kupiti oružje od JNA? Kada je Franjo Tuđman pregovarao s JNA i poslao direktnu zapovijed da se provede deblokada vojarni JNA, vjerojatno je platio oružje, ali to Antun Tus nije mogao pojmiti. Tko je prešao na našu stranu, a tko je sve glumio prelazak? Kada ćemo konačno razabrati sav taj kaos 90-tih?

Uvijek kada pokušavamo pronaći neku karakternu manu Ivice Todorića, moramo se zamisliti nad jednom činjenicom: Agrokor i Todorić trebaju mir! Političke provokacije poput ćirilice u Vukovaru i LGBT-parada, služe za odvraćanje naše pažnje od egzistencijalnih problema i očigledne nesposobnosti Vlade – važno je uočiti da takve inicijative ne odgovaraju poslovnim gigantima poput Agrokora. Ivica Todorić jednostavno će proizvesti Božić batu za svoje markete u Srbiji i to je to. Neke u srbijanskoj proizvodnji, a neke u hrvatskoj. Todorić je pravi gazda u Hrvatskoj. Praktično je postavio Željka Rohatinskog na čelo HNB, a Rohatinski je promovirao Borisa Vujčića. Odlučuje li Todorić tko će voditi HDZ i SDP? Jer samo tako može kontrolirati poziciju premijera RH.

Ina i HEP ne koriste svoje kapacitete, vlast je pokušala prodati naše vode, HPB, CO i slične sustave. Priča se da Vlada namjerava prodati koncesiju za naše ceste, na dulje razdoblje. Radimir Čačić uvjeravao nas je da je solarna energija najskuplja. Zar je ne jedemo u grožđu i ne pijemo u vinu? Možemo li izaći na sunce i besplatno se ogrijati? Zar postoji kvarcanje koje je jeftinije i zdravije od sunčanja? Netko sustavno guši proizvodnju u RH, za sada onu proizvodnju koja Todorića ne zanima, zapravo onu proizvodnju zbog koje Ivica Todorić ne pokreće svoje mehanizme zaštite. Todorića respektiraju i naši neprijatelji. Jasno je da nam nedostaju Todorići u energetici i bankarstvu i da će cijenu nebrige države u konačnici platiti i Ivica Todorić. U kojoj je fazi Konzum Benz? Hoće li Konzumovo bankovno poslovanje na blagajnama marketa biti shvaćeno kao prijetnja bankama? Velika je šteta za sve nas da Ivica Todorić nije uzeo veći kredit s deviznom klauzulom u švicarskom franku.




Autor:Tvrtko Dolić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.