Tko su dobitnici i gubitnici izbora u I. izbornoj jedinici?

Autor: Josip Hren

Pravi pobjednici su Laburisti i njima čestitam. Oni su me jedini iznenadili. Vrijednim i smišljenim predizbornim akcijama, s relativno malo sredstava, ostvarili su jedan saborski mandat što je mnogo imajući u vidu da su mnogo starije i renomiranije stranke u našoj bipolarnoj političkoj sceni (HSP, HSLS, HSS) pometene ispod izbornog praga.

Nakon što sam vas savjetovao za koga glasati u prvoj (najzagrebačkijoj) izbornoj jedinci, sada ću proanalizirati rezultate. Prije nego krenem, ipak se moram osvrnuti na sučeljavanja mnogobrojnih kandidata na javnoj televiziji. Nakon tih sučeljavanja shvatio sam da su SDP i HDZ „mila majka“ u odnosu na pretendente na njihove pozicije i odmah mi se život čini ljepšim.

Krenimo s pobjednicima – Kukurikavcima. Devet mandata od mogućih četrnaest znači premoćnu pobjedu. Ipak, u odnosu na izbore prije četiri godine rezultat je isti, usprkos pojačanju u vidu „nezavisnog“ Josipa Kregara čiji angažman u SDP-ovoj kvoti ipak nije donio niti jedan mandat više u odnosu na 2007. godinu.

HDZ je pao za jedan saborski mandat, ali osvojena četiri mandata ipak su lijep uspjeh s obzirom na prognoze i ankete prije izbora. U HDZ-u mogu biti zadovoljni.

Pravi pobjednici su Laburisti i njima čestitam. Oni su me jedini iznenadili. Vrijednim i smišljenim predizbornim akcijama, s relativno malo sredstava, ostvarili su jedan saborski mandat što je mnogo imajući u vidu da su mnogo starije i renomiranije stranke u našoj bipolarnoj političkoj sceni (HSP, HSLS, HSS) pometene ispod izbornog praga. Laburisti će biti prava prijetnja na predstojećim lokalnim izborima. Jedno vrijeme će uživati u oporbenoj neodgovornosti i velikom kritičarskom potencijalu.

HSLS je bio vrlo blizu, no zakrčenost i zagušenost mnogim kandidacijskim listama i listicama odnijela mu je toliko vrijedne izborne promile. Možda su ipak trebali koalirati, ali na vidiku nije bilo podobnog partnera. Njihov moderniji pristup i jasna najava rezova nije naišla na plodno tlo. Obraćajući se poduzetnicima HSLS-ovci su zaboravili da je takvih u Hrvatskoj premalo.

Don Grubišić se pokazao kao regionalni igrač i Zagrepčani ga nisu prepoznali kao ozbiljnu političku figuru.

HSP-ovci (Srbovi i Ružini) teško će do mandata u Zagrebu čak i kada se „jednog lijepog dana“ ujedine.




Gubitnik ovih izbora je Milan Bandić koji, da je dobio i duplo više glasova, ne bi osvojio saborski mandat. Bandić je učinio nekoliko početničkih taktičkih grešaka. Kao prvo, nije osnovao stranku. Zatim nije koalirao s HSS-om, a u samoj završnici predizborne utrke niti s HDZ-om koji je tada bio široke ruke i zasigurno spreman ponuditi Bandiću najmanje dva saborska mandata, jedan u dijaspori i jedan u Zagrebu. Na kraju su i marketinški propusti učinili svoje, iako nisu presudili. Armagedonovski poklič „vaš čovjek“ očito je većinu ostavio ravnodušnima.

Stradalnik izbora je i Tatjana Holjevac. Ona se sa 6,4 posto na lokalnim izborima 2009. skotrljala na mizernih 0,59 posto, čak jedanaest puta manje. Koštalo ju je dugogodišnje nekritično koaliranje sa SDP-om u zagrebačkoj gradskoj skupštini i previsoke političke plaće i naknade.




Autor:Josip Hren
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.