Zašto nas je Predsjednik varao?

Autor: Tihomir Dujmović

Mi pak danas imamo pred sobom izjavu Josipa Perkovića u sklopu intervjua u Večernjem listu, koji eksplicitno tvrdi da je prve kontakte sa Tuđmanom imao još 1986 godine i objašnjava kako mu je osobno sredio povratak putovnice 1987!

Nakon svega što smo čuli i vidjeli u aferi lex Perković jedva da još postoji kakva dilema pred jednoznačnim zaključkom da živimo ne tolilo u samostalnoj i suverenoj koliko u udbaškoj Hrvatskoj! Tako je napravljena, tako su je Oni organizirali, tako su je Oni organizacijski, kadrovski i politički ustrojili, tim kriterijima su i najveći dio privatizacije posložili, narod ju je krvavo branio i obranio i danas, četvrt stoljeća nakon prve iskre iza hrvatskog proljeća, koja je frcnula u Ledićevoj vikendici 89′-te, iz koje se krenulo u višestranačje, mi imamo pred sobom hrvatsku državu, ali prevarenu i opljačkanu i još uz to Udbom i dalje temeljito premreženu Hrvatsku!

Udba je nadigrala Tuđmana

A tobože smo krenuli rasčistiti sa prošlošću zar ne? Ne diram u procjenu jer vjerojatno i danas stoji temeljna Tuđmanova procjena da bez Udbe na našoj strani državu nije bilo moguće stvoriti, samo sada se ispostavlja da je cijena “tog i (baš) takvog projekta” zastrašujuća, sada se razabire da početni posve različiti zazori jednog dijela iseljeništva koji se hvatao za pištolj na svaki spomen Udbe i najvećeg dijela hrvatske inteligencije koja je listom bila protiv baš takvog projekta Hrvatske nije svoje razloge imao samo u paranoji s jedne strane i isključivosti povijesnih lijevih korijena s druge strane. Desna inteligencija? To je likvidirano i protjerano 1945 i Hrvatska je i danas očajnika treba! I zbog tog ultimativnog, smišljenog etničkog čiščenja hrvatske desne inteligencije ljevica je i danas u trajnoj prednosti! Mi pak danas imamo pred sobom izjavu Josipa Perkovića u sklopu intervjua u Večernjem listu, koji eksplicitno tvrdi da je prve kontakte sa Tuđmanom imao još 1986 godine i objašnjava kako mu je osobno sredio povratak putovnice 1987! Obzirom da Perković tada nije svima vratio putovnicu, obzirom da on govoreći i o tim danima iznimno biranim riječima govori o Tuđmanu, biti će prije da je Udba odabrala Tuđmana, a ne Tuđman Udbu! Jer, Udba je procijenila da se prvom putovnica mora vratiti Tuđmanu da baš on prvi krene, a nije tada vratila putovnicu ni Budiši, ni Gotovcu, ni Marku Veselici! Tuđmanu prije svih i iznad svih! Zašto? Koji god razlog tome bio, ceh koji nam je takva povijest ispostavila donesavši nam i Tuđmanu zahvaljujući državu, danas je dramatičan: lustracija nikad nije provedena, svu ključnu gospodarsku, političku i medijsku politiku godinama kroje, a odluke o tome kome će se što u privatizaciji dodjeliti opet su Oni određivali, u riječ, nema puno dvojbe da je Udba nadigrala Tuđmana. Ona je dopustila pa i pomogla da se formira hrvatska država, ali u nastavku igre zgrabili su faktički kompletnu vlast.

Postali smo njihovi taoci

Tako da danas kad su njihove glave u pitanju, a Perković je tezom da je osobno rekonstruirao udbinu mrežu u Hrvatskoj jasno dao do znanja što sve zna i ima u ladici, danas su Oni kao živi štit stavili ispred sebe Hrvatsku i kao kolektivnog taoca trguju sa sudbinom ove zemlje u aktualnom sporu sa Njemačkom. Ako Vrhovni sud do kraja tjedna ne pronađe snage i ne preokrene kotač povijesti na način da zatraži izručenje Perkovića to će značiti da je i Vrhovni sud izvagao gdje je pobjednička sila. Za sada uz Perkovića je stala kompletna ljevica, Vlada, Predsjednik republike, čak i DORH unatoč tome što njihov stav znači neviđeni skandal za ovu zemlju i mi smo se zapravo svim tim događajima zadnjih tjedana vratili duboko u prošlosti, jer su nas Oni tamo vratili. Naime, činjenica da je Odvjetnička komora ovih dana morala upozoriti Vladu da ne smije komentirati odluke suda, kao što je komentirala odluka Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Perkovića, govori da realno živimo u sredini 50-tih jer je ova retorika primjerena tom vremenu. To je trebalo upozoravati Zogovića i Rankovića,ali da to slušamo 2014, to je tragično.To da jedna Vlada u srcu Evrope ne zna da ne smije komentirati odluke suda 2014 godine, to je tragedija svoje vrste. To pak da su i Vlada i Sabor “zaboravili” obilježiti godišnjicu međunarodnog priznanja zemlje govori da se oni iz Juguslavije mentalno nisu maknuli. To je ceh udbaške Hrvatske, ceh kojem tek kamate otplaćujemo.

Kako mediji navijaju za neizručenje

Uzmu li se u obzir razmjeri sveobuhvatnosti “udbaške Hrvatske” zapravo i ne čudi činjenica da o ovim povijesnim danima, danima u kojima se određuje dugoročno naša budućnost, mediji šute i na skandaloznu odluku DORH-a i na brutalne manipulacije pravosuđem i na Vladino neskriveno uplitanje u prostor koji joj je zakonom zabranjen. Ne čudi ni činjenica da nema specijalnih tv emisija, ni specijalnih istraživačkih analiza, nema ničega u medijima na tu temu čemu politika u ovoj akciji nije dala izričit blagoslov! Jer, upravo mediji uglavnom šutnjom ili doziranom i vjerojatno dogovorenom “kritikom” daju savršeni medijski alibi akciji neizručenja. Sad nema onih pustih plahti tekstova što su pratili progon Gotovine i Markača, sada nema moraliziranja da se ne može budućnost cijele nacije staviti na kocku zbog jednog čovjeka, sada nema onog svakodnevnog sadizma koji su mediji pokazivali primjerice prema Budiši kada mu je Račan otimao stranku. Naređena je Omerta i pogledajte kako je mediji poslušno odrađuju! Mreža je dakle očito sva u pogonu, Oni su zaključili da je ovo njihova ključna bitka i mobilizirali su sve od 7 do 77! U nizu afera koje prate naš život u ovom medijskom logoru nužno je istaknuti sve konotacije vezane uz jedan drugi presedan: operaciju i lječenje predsjednika Josipovića, jer tu su mediji “pokrivajući” šutnjom sva kršenja zakona, dobrih običaja i uzusa elementarne parlamentarne demokracije prešli sve granice.




Kako nam je dr. Ninković otkrio tajnu Josipovićeve bolesti

Žurim reći da imamo sreću da je operacija oka predsjednika države uspjela, nema indicija da ima nekih komplikacija, sada bar znamo da je izlječen i Bogu hvala da je tako. No, da je bio bolestan nacija zapravo nije znala, a tu laž nismo zaslužili. O zdravstvenom stanju predsjednika države, o razlozima operacije, o njegovom stanju prije operacije mi ni danas ne bismo ništa znali da nije zacijelo neoprezno, progovorio sam liječnik koji ga je operirao, dr. Milomir Ninković koji nam je između ostaloga otkrio ono što prvi puta čujemo: “…Bila je riječ o složenoj rekonstrukciji. Došlo je do pucanja veze između mišića podizača kapka i ruba kapka, a rezultat je bio potpuno smanjenje vidnog polja na tom oku…”. Dakle, prije operacije predsjednik države je na jednom oku imao “potpuno smanjenje vidnog polja”, što sugerira da na to oko praktički nije vidio. Smije li predsjednik države prešutjeti naciji da na jednom oku ima “potpuno smanjenje vidnog polja”? Znate li još nekog predsjednika države koji naciju nije izvijestio da „ima potpuno smanjenje vidnog polja „ na jednom oku? Znate li medijsku scenu u bilo kojoj državi koja u silnim mjesecima te činjenice, a pune dvije godine se registrira Predsjedniku problem sa okom, nikad nigdje nije javno pitala: Predsjedničke, jeste li posve zdravi? Možete li zamisliti da Franjo Tuđman ima “potpuno smanjenje vidnog polja” na jednom oku, a da mu Kuljiš, Pleše, Novi list, Slobodna Dalmacija, mladi Latin,Stanković, i kompletni Feral Tribune u glas ne postave isto pitanje: Predsjedničke što je sa Vašim okom? I da nam nevladine udruge koje nas educiraju o demokraciji ne upute o zastrašujućem kršenju zakonskih i moralnih, napose demokratskih pravila koja je listom prekršio taj tobožnji autotarni monstrum? Nezamislivo zar ne?

Što su sve mediji skrivali o Josipovićevoj bolesti?




Ali, kad se radi o Josipoviću, ponovo Omerta, skladni medijski orkestar svira po taktovima Predsjednika koji ga kako vidimo može podići na bis kao i skinuti sa pozornice kad god to poželi. Oni će svaku njegovu odluku dočekati sa smiješkom! Nitko nema takvu moć u hrvatskim medijima kao Predsjednik države i o tome sada kraljevski svjedoči medijski tretman njegove bolesti! Da, Predsjednik države ima pravo i na privatnost i na intimnost, ali iznad toga stoji pravo nacije da zna punu istinu o zdravstvenom stanju svog Predsjednika! Jer, cijela nacija je vidjela njegov zdravstveni problem jer ga nije bilo moguće ne vidjeti, ali mediji su o njemu šutjeli mjesecima! Što ti je poslušnost! Šutite o Josipovićevoj bolesti, ali kopajte kao bjesni psi o Tuđmanovom zdravstvenom stanju, a razderite Hebranga kad odlazi na operaciju u Austriju bez obzira što je na press konferenciji objasnio da ga ovdje praktički nema tko operirati i da samo zato ide van. Ta šutnja o činjenici koja je bila golim okom vidljiva pokazuje, taj raster u tretmanu Josipovićeve i Hebrangove bolesti dokazuje klasičnu totalitarnu kontrolu medija! Bilo je par narihtanih tekstova o Predsjednikovom oku, za koje se vidi da ih je brifirao „izvor sa Pantovčaka” ali u tim tekstovima nikad nismo čuli da Predsjednik ima “potpuno smanjenje vidnog polja na tom oku” kako precizira dr.Ninković. Da se je zapravo radilo o dramatičnim problemima, o čemu javnost nikad nije upoznata, svjedoči nam u nastavku intervjua Večernjem listu, dr. Ninković koji nam po prvi puta pokazuje punu istinu o Predsjednikovoj zatajenoj bolesti:” …Oko se potpuno zatvaralo, pogotovo pri kraju radnog dana, predsjednik Josipović primjerice, tad uopće nije mogao čitati jer kad čitate oborite glavu pa kapak ionako padne”. Dakle, nije se radilo o nikakvom estetskom zahvatu kako je nacija varana čak i priopćenjem nakon operacije, nego se radilo o tome da se Predsjedniku „oko potpuno zatvaralo, pogotovo pri kraju radnog dana”! Smije li predsjednik države zatajiti da „mu se jedno oko potpuno zatvaralo pri kraju radnog dana” i tako mjesecima, jer dok se nije znalo o čemu se radi, taj defekt je mogao biti iz niza razloga. Medicina dopušta da se radi o trivijalnoj stvari, ali dopušta i da se radi o tumoru! Ima li pravo nacija znati zbog čega Predsjednik države pri kraju radnog dana zbog zdravstvenih poteškoća uopće ne može čitati, smije li znati da ima takvih problema sa zdravljem da navečer nije sposoban čitati, dakle niti raditi bilo koji ozbiljniji napor glavom? Je li vam zamislivo da se tako nešto događa predsjednicima Italije, Francuske ili Njemačke, a da javnost o tome nema pojma?Tamo bi ili sami predsjednici izvjestili o onome što vidi cijela nacija, da dakle Predsjednik ima problema sa okom, jer se to jednostavno ne može sakriti ili bi mediji privrženi svetoj dužnosti da javnost izvješćuju o svemu što političari zataje, osvanuli na naslovnim stranicama sa pričom o Predsjednikovom “oku koje se potpuno zatvaralo pogotovo pri kraju dana”.Pa francuski mediji otkrivaju svom predsjedniku ljubavnicu i točan mjesec njene trudnoće, da ne bi prozborili nešto o vidljivom zdravstvenom problemu svog Predsjednika! Ali, hrvatski mediji, mediji čija poslušnost prelazi granice dresiranog pit bulla, prešutjeli su naciji činjenicu da joj predjednik države kako padne noć nije više u stanju niti čitati! Niti tu nije kraj varanja nacije!

Je li dr. Ninković na ovaj način uopće smio operirati predsjednika?

Naime, po hrvatskom zakonu o zdravstvenom osiguranju u hrvatskim bolnicama nije dopušteno da inozemni liječnici, osim iznimno i to u točno određenoj proceduri, dolaze operirati. Oni mogu dolaziti ovamo na operacije u sklopu edukativnih programa, pribavivši pri tom hrvatsku licencu, no postavlja se pitanje misli li netko doista da bi strani lječnici trebali dolaziti ovamo educirati hrvatske kolege radeći složene operacije na oku predsjednika države? Naime, druge zakonske mogućnosti, osim da u sklopu edukacije strani liječnik dolazi operirati u hrvatske bolnice-nema! Drugim riječima, ipso facto, dr. Ninković je zajedno sa sa predsjednikom države na određeni način prekršio zakon jer promišljajući mjesecima o operaciji zacijelo nije planirao da se ona održi u sklopu edukativnog seminara! Uistinu sam siguran da je netko upozorio Predsjednika države da bi on o ovom detalju vodio računa jer je pedantan i detaljan i prezire gluposti što se najbolje vidi u njegovom tretmanu Milanovićevih infantilnosti. Ali, tko da ga u zemlji u kojoj se iz same Vlade otvoreno kritizira rad Ustavnog suda, tko da u zemlji u kojoj se iz Vlade napada odluka županijskog suda, tko da u državi u kojoj Vlada zaboravlja nacionalne praznike,tko da u zemlji gdje ministar financija zaboravi izvjestiti ministra gospodarstva o novim zakonima, tko da u se u takvoj državi uopće sjeti da treba i ovdje poštivati trivijalnu zakonsku proceduru? Zakon osim toga nalaže da inozemni liječnik kada dolazi ovamo operirati to dakle može raditi samo u sklopu edukacije, ali i tada mora ishoditi hrvatsku licencu. Je li netko vidio hrvatsku licencu dr. Ninkovića uoči operacije predsjednika države?

Što nam je sve skrivao predsjednik?

Predsjednik države je dakle najprije prikrivao da “ima potpuno smanjeno vidno polje na jednom oku” kako precizira dr. Ninković jer o tome javnost ništa nije znala. Predsjednik države je pristajući na operaciji inozemnog liječnik u hrvatskoj bolnici na određeni način prekršio zakon jer je to nedozvoljeno osim u slučaju edukacije, a ja prvi ne želim da se strani kirurzi dolaze ovamo učiti na predsjednik moje zemlje! Pogotovo ne na oku predsjednika države! Predsjednik države je osim toga sakrio podatak koliko će ga ta operacija koštati, jer tek nakon što se progovorilo o sukobu interesa i činjenici da po zakonu Predsjednik ne može dobiti poklon skuplji od 500 kuna, tek tada je i to dr. Ninković, a ne Predsjednik države otkrio da imaju “sporazum o troškovima” što god to značilo! Osim toga o njegovom zdravstvenom stanju govori inozemni liječnik, a ne sam Predsjednik ili njegov ured što je isto tako nespojivo sa boljim diplomatskim običajima.

Sjećate li se što su mediji radili Hebrangu i Tuđmanu kad su oboljeli?

Za razliku od Josipovića kojeg mediji šutnjom pokrivaju do granice degutantnosti premda su svima dostupne ove informacije, ti su isti mediji rasčetvorili dr. Hebranga kada je svojedobno išao na operaciju u Austriju. Dok operacije poput Josipovićeve danas u Hrvatskoj radi niz bolnica, zahvat koji je imao dr. Hebrang ovdje se nije izvodio. Dok je dr. Hebrang na javnoj press konferenciji kao potpredsjednik Vlade izvijestio javnost da idući tjedan odlazi na operaciju preciziravši o čemu se radi, Josipović je naciji faktički minutu prije operacije rekao da ide na operaciju koja je tretirana kao estetski zahvat! Prije toga mjesecima javnosti nije rekao slova o činjenici da “pri kraju radnog dana uopće nije mogao čitati”! Dok je dr. Hebrang pokazao i cijenu operacije i izvor iz kojeg će je platiti, Josipović i to krije pa dr. Ninković kao njegov trbuhozborac govori da oni imaju “sporazum o troškovima” koji je tajan dakako. A dr.Hebrang je osim toga prije operacije još i najavio ostavku čim se vrati sa operacije! Unatoč Hebrangovoj potpunoj transparentnosti i Josipovićevoj potpunoj netransparentnosti i ignoriranju javnosti, mediji iz najstrasnijih ideoloških razloga jednog pribijaju na križ, dok drugom zapravo pripremaju prostor za još jedan mandat. Postavlja se pitanje ako je Predsjednik zatajio istinu o svom zdravstvenom stanju, koliko nas je još puta u ovom mandatu prevario i u kojim sve drugim pitanjima?Ako su mediji sakrili istinu o “potpunom smanjenju vidnog polja na tom oku” i da “pri kraju radnog dana predsjednik uopće nije mogao čitati”, što su nam tek mediji sakrili kad se radi o Josipoviću i njegovoj politici?

Autor:Tihomir Dujmović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.