Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kako je korona postala gola politika? Sve su opcije u igri i sve su karte na stolu!

Autor: Tihomir Dujmović

Sjećam se da nas Jelko Kacin, današnji glasnogovornik slovenske Vlade, a nekadašnji ratni ministar informiranja slovenske države, nikada nije volio. Njegove zadjevice i alpska arogancija u ratu 90-tih, za koji je znao da je dogovoren i da će ga Slovenija izbjeći, a da će Hrvatska platiti krvavu, a BIH najkrvaviju cijenu, iz čega je crpio aroganciju, ostale su mi u sjećanju još početkom 90-tih. Kada je pak ovih dana rekao da će se Hrvatska zbog velikog broja zaraženih vrlo lako naći na tzv. slovenskoj “crvenoj listi”, listi zemalja u kojima je koronavirus, drugim riječima do te razine nekontrolirani stampedo, da se svojim građanima diskretno predlaže da je napuste što prije, to je na prvu loptu djelovalo kao briga za zdravlje svojih građana.

Ali, kad sam vidio vijest da je doslovno idući dan Kacin sam otišao na Krk gdje ima svoju rezidenciju i kad sam pogledao slovensko “Delo” koje široko piše o ovoj temi, ali prešućuje da je dvolični Kacin idući dan osvanuo na Krku, bezbrižno odmarajući u svojoj hacijendi, u srcu krčkog otoka, bilo je jasno da je koronavirus ušao u ralje politike. Da je korona postala gola politika!

Nominalno, dolazak na tzv. crvenu listu znači da kad se vraćate u zemlju koja je Hrvatsku tako označila ili morate odmah u karantenu, ili na granici pokazati test ne stariji od 48 sati koji pokazuje da niste zaraženi ili otići u samoizolaciju. U riječ, imate ozbiljnih problema. Recimo, Nizozemska nas je stavila na svoju crvenu listu još u posljednjem tjednu srpnja i to je bio znak za stampedo Nizozemaca iz Hrvatske. Tada ih je kod nas bilo oko 25.000.

Ta odluka nizozemske Vlade, inače posve neutemeljena tih dana, odluka koja nije počivala, ali baš ni na kakvim studijama ili analizama, izbila nam je milijune eura prihoda, tvrde upućeni. Kako je ta odluka bila uistinu netransparentna i diskriminatorna, po hrvatskim državnim uredima kolaju informacije da Zagreb razmatra načine pravne zaštite u Bruxellesu, protiv te odluke Nizozemske. Naime, polovica od 25 tisuća tada u Hrvatskoj nazočnih Nizozemaca odmah je napustilo Hrvatsku nakon te odluke. Nizozemska nas nikada nije voljela. Upućeni tvrde da se njihova vanjska politika odavno vodi u Londonu, što smo se imali prilike uvjeriti u priči o Haškom tribunalu. U svakom slučaju, Nizozemska nas je prva “napala” moćnim koronaalibijem i to je oružje sada postalo jedno od moćnijih mehanizama napada i paralelne obrane vlastitih fiskalnih prihoda. Jer, o tome je ovdje riječ. O novcu.

Gore, više i neargumentiranije, napala nas je jedino Austrija. Naizgled, prilično neočekivano, Kurz je od prvog ljetnog dana problematizirao upravo Hrvatsku. Njegovi mediji davali su enormnu pozornost teniskom turniru u Zadru, permanentno preuveličavajući situaciju s koronavirusom kod nas. Kurz je od prvog dana isticao Hrvatsku kao problematičnu, za ljetovanje posve nesigurnu zemlju, neskriveno Austrijancima sugerirajući da im Hrvatska ne može biti u ovim danima poželjna destinacija. I sve to Kurz i Austrija rade, iako su brojke o zaraženosti u Hrvatskoj i Austriji vrlo slične!

RUSKI RULET ANDREJA PLENKOVIĆA: Beograd i srpska Pravoslavna crkva do raspada kugle zemaljske neće prestati sanjati o Velikoj Srbiji




Orban je bio nešto kultiviraniji pa je Mađarima diskretno poručio da bi bilo patriotskije da ljetuju na Balatonu, negoli na Jadranu. Usput govoreći, Mađari u ovom dijelu Unije bilježe najniže brojke širenja virusa. Angela Merkel je, ako se ne varam, ponudila vaučere od 800 eura za svaku njemačku obitelj koja odluči ljetovati u Njemačkoj. S čekom, odnosno donacijom od 800 eura, svako ljetovanje unutar Njemačke pretvara se bar za nezahtjevni dio srednje klase, gotovo u bagatelu. Češka je na početku turističke sezone odbila more hrvatskih ponuda na temu kako što prije, lakše i jednostavnije prebaciti Čehe na njihovo tradicionalno omiljeno ljetno odredište – Jadran. Naravno, jer je svaka češka obitelj na Jadranu, umjesto u Pragu ili nekom češkom ljetovalištu, novo opterećenje odnosno pražnjenje češke državne blagajne koja je korona krizom ranjena kao i sve druge državne blagajne.

Korona je dakle postala politika. Korona je postala matematika. Korona je to od prvog dana, samo smo zaboravili da je na početku krize, negdje u veljači, u Hong Hongu pod nikad objašnjenim detaljima zrakoplov pun tada najmodernijih zaštitnih maski umjesto u Francuskoj, u jednoj spektakularnoj akciji završio u SAD-u. Dakle, sve su opcije u igri i sve su karte na stolu! Ni Europska Unija se nije držala humanih uzusa. Tako da se respiratori, kojih je Njemačka imala najviše na početku krize nisu dijelili po hitnosti oboljelih, nego je upravo Njemačka zabranila svaki izvor respiratora, čuvajući Nijemce od najgorih scenarija. Sve je to razumljivo, samo ne pričajmo bajke o Europskoj Uniji. Tamo će i onda i sada, a sutra još i više, svatko gledati samo svoje interese, ali nakon corona partya to postaje posve legalna pozicija svake vanjske politike i zemlje će se, da ne bi bilo iznenađenja, nastaviti tako ponašati.

Tako da taman kad se činilo da bi nam ova turistička sezona mogla ispasti senzacionalna bolja, javili su se naši bajni susjedi, da nam pokvare veselje. Naravno da se tome pridružila i Srbija čiji su medicinski stručnjaci na početku krize tvrdili “što može jedan mali virus narodu koji je prošao tolike ratove”. No, vidjevši da je krenula hajka, nisu previše čekali da joj se pridruže. Vučić je i inače znao prigovoriti nekim svojim ministrima da “previše letuju u Hrvatskoj”.




TALIJANSKI STOŽER UPOZORAVA: Na intezivnoj završio otac Talijana koji se zarazio u Hrvatskoj

Molim, briga za zdravlje je legitimna, nitko ne želi da mu se u zemlju vraćaju tisuće građana koji su ljetovali u problematičnoj zemlji. No, u Hrvatskoj samo nekoliko županija, Splitsko-dalmatinska, Vukovarsko-srijemska i Grad Zagreb, trenutačno imaju problema s obuzdavanjem koronavirusa. Ljetovati u Opatiji, ako hoćete i na Visu, u Rovinju ili u zadarskom Falkensteineru, manje je opasno u kontekstu širenja virusa od ulaska u bečku podzemnu, autobuse u Parizu i Münchenu ili javni prijevoz Milanom. Naime, Italija je zadnja koja nas je prokazala kao koronaproblematičnu zemlju, no za razliku od Austrije, Italija traži samo da napravite test na covid-19 ne stariji od 48 sati i ako je on negativan, nemate nikakvih daljnjih neugodnosti. Na hrvatskoj obali dakako da ima razuzdanih zabava u kojima nitko ne kontrolira koronu. Ali, nekidan je talijanski tisak objavio reportaže o talijanskim noćnim klubovima, koji tjedan ranije su se pojavili njemački optužujući tekstovi gdje ste mogli pročitati o noćnim zabavama u Barceloni, ali to nije ovako diglo na noge stranu diplomaciju.

Doduše Njemačka sada prijeti Španjolskoj, ali tome je prethodila gotovo trotjedna žestoka kampanja upozoravanja i to na najvišoj razini. Nijemci će izostaviti Kanarske otoke s crvene liste, ali će uz kompletnu Španjolsku na tu listu staviti i Nijemcima posebno omiljenu Mallorcu. Ni Španjolska ni Italija pa dakako ni Hrvatska, ne mogu u ljetnom turističkom životu osigurati savršene mjere borbe protiv korone. To je jednostavno nemoguće. Ali u svakoj zemlji je to nemoguće. U čemu je razlika između prenapučenog diskokluba u Beču, Berlinu, Zadru ili Puli? Samo u prihodu od PDV-a, zar ne?

Hoću reći, ekspanzija širenja korone i u Hrvatskoj, ali i u ostatku Europe, u prvom redu se ogleda kroz enormno i do sada nezabilježeno širenje korone kod mladih. No, tvrditi da je opasnije izađi navečer u Hvar, Zadar ili Poreč, negoli u Beč, Pariz ili München, gola je politika. Hrvatska se napada zbog toga jer “nije osigurala socijalnu distancu na Zrću i sličnim mjestima”. Volio bih vidjeti zemlju u kojoj klinci od 20 godina poštuju distancu i sjede i pričaju na striktnoj udaljenosti od metar i pol! Kaj god! Naravno da to ne treba poticati, naravno da na tu treba ukazivati, hoću samo reći da napadi na Hrvatsku zbog takvih stvari nisu ništa drugo negoli politika i da ih ne vodi nitko drugi negoli ministarstva financija drugih država, kojima je kristalno jasno da je svaki Talijan, Nijemac, Austrijanac ili Slovenac kod kuće barem PDV dobitak za iste te državne proračune.

Nazovimo stvari pravim imenom, hodajmo dakle po zemlji, umjesto po oblacima, biti će nam sutra lakše!

ČESI SE PRIPREMAJU ZA TEŠKU JESEN: Uvode nove strože mjere! Evo gdje će sve od sada maske biti obvezne!

Autor:Tihomir Dujmović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.