Isto kao što je službeno Sarajevo prešutjelo početak srpske agresije, sada isto taji činjenicu da prosvjedi imaju međunacionalni karakter

Autor: Tihomir Dujmović

Zar netko misli da će se Hrvati iz BIH milom iseliti samo zato jer im susjedi iz istočnog dijela grada viču „odlazite"? I zar Bakir Izetbegović misli da neće biti i njegove krivnje u ovoj njegovoj šutnji, u slučaju da dođe do krvavih sukoba? Zar tzv. hrvatski kadar u Sarajevu, Komšić iz povijesti nije izvukao nikakvu pouku i zar doista zaboravlja da je Sejdo Bajramović bio drugo ime za izdaju?

Povijest se često ponavlja jer joj u politici dirigiraju geostrateški interesi, ali dok cijeli svijet ipak vuče neke pouke iz povijesti, naročito iz krvavih ratova, muslimanska komponenta u BIH povijest ponavlja pedantnošću kopiranja fotokopirnog stroja!

Službeno Sarajevo šuti na mostarske provokacije kao što je šutjelo kad je spaljeno selo ravno!

Jer, kao što je 1991. službeno Sarajevo prešutjelo paljenje sela Ravno i početak srpske agresije, uz diskretan Izetbegovićev komentar kako to nije njihov rat, tako je isto tako prešutjelo činjenicu da nemiri u Mostaru nisu imali samo socijalni nego i naglašeni međunacionalni karakter! Jer, ako je točna informacija koju prenose portali da je dvije tisuće Muslimana iz istočnog dijela Mostara došla u zapadni dio grada demolirajući ga uz usklike „Ovo je Bosna” i „odlazite” onda je jasno da neredi u Mostaru nemaju socijalni karakter. Pa pogledajte na portalu Poskok kako izgleda kad se razilazi „spontano” okupljeno mnoštvo prosvjednika! Sve i jedan odlaze u istočni Mostar! Osim toga, što je to socijalno u poklicima “odlazite, odlazite” i „ovo je Bosna”? Čak i u Tuzli kako svjedoče snimke na You tubeu, gdje su tobože prosvjedi isključivo socijalni, prosvjednici kliču „Allahu Ekber”! I nije dosta da je Sarajevo prešutjelo što se dogodilo u Mostaru nego su da stvar bude gora prozvali i premijera Milanovića da zbog čega je došao u Mostar, a ne u Sarajevo.

Čim se radi o Sarajevu i Beogradu nestaje Milanovićeva drskost i bahatost

Obzirom da Milanović kako vidimo uopće ne razumije BIH pa je tamo evidentno došao na nečiji nagovor, njegov odgovor na sarajevsku uvredu je bio diletantski. Rekao im je da nije došao u Sarajevo jer mu je Mostar – bliži?! Sve gore od goreg! Zar je bilo tako teško reći da je došao u Mostar zato jer svojom šutnjom na muslimanske političke provokacije Sarajevo zapravo govori da ih podržava? Zar je doista bilo nepristojno poručiti službenom Sarajevu da je i njima bilo mjesta u Mostaru dok Bošnjaci prosvjednici viču Hrvatima „odlazite” odavde i još u srcu Hercegovine urlaju „ovo je Bosna” urlajući zapravo da je i Mostar bosanski, dakle bošnjački grad? Zar je tako teško bilo reći Bakiru Izetbegoviću da mu je i otac fatalno pogriješio kada je odšutio paljenje hrvatskog sela Ravno na samom početku rata i da je tom šutnjom izgubio povjerenje najvećeg dijela Hrvata u BIH, te da Bošnjaci i nakon krvavog rata pokazuju da nikakve pouke iz tog rata nisu izvukli i da ovakvim držanjem guraju BIH u novi rat? Zar netko misli da će se Hrvati iz BIH milom iseliti samo zato jer im susjedi iz istočnog dijela grada viču „odlazite”? I zar Bakir Izetbegović misli da neće biti i njegove krivnje u ovoj njegovoj šutnji, u slučaju da dođe do krvavih sukoba? Zar tzv. hrvatski kadar u Sarajevu, Komšić iz povijesti nije izvukao nikakvu pouku i zar doista zaboravlja da je Sejdo Bajramović bio drugo ime za izdaju? U trenutku kada dvije tisuće Bošnjaka koji su stigli iz istočnog dijela divlja zapadnim dijelom Mostara, a službeno Sarajevo šuti i u Mostar ne stiže niti Izetbegović niti Komšić, Zoran Milanović sve i da neće mora otići najprije u Mostar. Ne najprije u Sarajevo! Jer, Sarajevo pokazuje da svojom šutnjom plješće usklicima „odlazite” i „ovo je Bosna”! Jer, niti u Tuzli, niti u Sarajevu niti, u Bihaću se nije nikome vikalo „odlazite”! Kad danas u BIH netko viče „ovo je Bosna” on zapravo poručuje tom teritoriju, da je to teritorij kojim vladaju Bošnjaci pa je tu uz usklik „Ovo je Bosna”, i onaj drugi usklik, „odlazite”, logičan. Jer u Bosni kojoj se kliče nema hrvatskih medija, u Bosni nema hrvatskog jezika! Zato usklik „ovo je Bosna” ne donosi nikakvu dilemu što se time poručuje. No, ni Izetbegović ni Komšić nisu imali potrebe doći u Mostar i poručiti Hrvatima, ne odlazite nigdje i ovo nije Bosna, ovo je Hercegovina! Došao im je Milanović, samo obzirom da on ništa ne razumije on im ništa i nije imao za poručiti nego je po funkciji koju obnaša ispalo da eto Zagreb nešto ima za poručiti. Ali, zanimljivo da nije bilo ni traga od one drčnosti, odlučnosti, bahatluka i bezobrazluka kojeg svakodnevno čujemo od premjera kad se radi o hrvatskoj oporbi!

Zašto Josipović šuti premda razumije što se u BiH događa?

Da pune i prave političke poruke i jasnog stava Zagreba zapravo nema, svjedoči činjenica da je predsjednik Josipović u svom starom neutralnom stilu poručio da nasilje ne vodi nikamo i da ga treba zaustaviti. Ma nemojte? Stvarno? Imate li vi štogod za poručiti Predsjedničke na temu da se Hrvatima pod prozorom zapadnog Mostara urla „odlazite”? Nemate očigledno, osim apaurina kojem je istekao rok trajanja na kojem piše „da nasilje nikamo ne vodi”. Kako je moguće da Predsjednik države koji po Ustavu zajedno sa cijelom republikom treba skrbiti za prava Hrvata u BIH niti jednu jedinu riječ nije sposoban prozborili u kontekstu nacionalnih prava naroda kojeg je dužan štititi?I nema što poručiti čak ni u trenutku dok se taj narod otvoreno tjera iz njegovih povijesnih prostora? Je li moguće da će i ovaj pogrom prešutjeti, kao što je prešutio Nikolićevu provokaciju da Bunjevci u Vojvodini nisu nikakvi Hrvati? Ali, da netko u Kninu ili Udbini urla Srbima pod prozorom „odlazite”, što mislite bi li Predsjednik sam još istu noć upalio helikopter i poletio u Udbinu da stane uz hrvatske Srbe? Naime, dok se ne zaoštrava vanjskopolitička situacija još se i ne vidi sva dramatičnost koju donosi ravnodušnost hrvatske političke ljevice na važna nacionalna pitanja. Naime, tek u ovakvim i sličnim situacijama vidimo s kim imamo posla! Kad Nikolić ističe da je Vukovar srpski grad, šuti i Pantovčak i Banski Dvori! Kad Bošnjaci iz istočnog dijela pale zapadni dio Mostara, opet šutnja! Ali, kada netko u Beogradu kihne, Josipović i Milanović su od straha pod stolom! A sada se pokazuje da jednako reagiraju i kada netko kihne u Sarajevu! To je to kad ne razumijete i ne osjećate što je to nacija, što su to nacionalni interesi i što je to nacionalni ponos! Zamislite ih u ratu! Zamislite da nismo u NATO paktu i da nas netko od susjeda napadne, a da su nam glavni vojskovođe Josipović i Milanović! Nema vojske koja ne bi došla do Poreča za dva sata!




Zašto je Amerika dopustila ovu Daytonsku nakazu?

Neriješena BIH situacija primarno je krivnja Amerike koja je koncipirala Dayton svjesna da će on vremenom iskristalizirati BIH na srpski i bošnjački dio. Tako da ispada da im je matematika bila sljedeća: Hrvati su dobili državu Hrvatsku, Srbi su umjesto velike Srbije dobili kako nas je još Šarinić poučavao „malu-veliku Srbiju” i sad Bošnjacima nešto treba kao najvećoj žrtvi dati, pa neka to bude na uštrb Hrvata, cijela Federacija BIH. I Bošnjaci taj plan ostvaruju jer im ga je svijet dopustio. Oni naravno ne vode računa o povijesti, niti o tome da će im jednog dana kada neki drugi vakat bude na snazi Hrvati pamtiti što su im majorizacijom radili u Federaciji. Ne vode računa jer u bosanskom političkom kanibalizmu o onome što će biti sutra ne vodi se računa! Ali, ako je Amerika imala svojih interesa i razloga za ovu nakazu od Daytonskog sporazuma, ako je Europa pak bila vođena svojom nezainteresiranošću, a Srbi i Bošnjaci su se rukovodili svojim interesima, kako je moguće da službeni Zagreb za dva duga mandata Mesića i za cijeli mandat Josipovića nisu razabrali da je njihovo držanje prema stvarnim hrvatskim nacionalnim interesima u podržavanju ovakve BIH nešto što je na samom rubu izdaje? Gledano samo iz ustavne perspektive da su Hrvati u BIH ravnopravni konstitutivni narod! Neredi u BIH uistinu su zadnji trenutak i za hrvatski politički angažman i za evropski politički angažman i za to da Amerika ispere svoju savjest. Jer, Dayton su oni izmislili i bez njih se ne može mjenjati. Ako se ne shvati da je ovo zadnji trenutak za politički dogovor sada je izgledno da BIH eksplodira. Pogleda li se tko vodi ove prosvjede, pogleda li se sa kojim usklicima se oni obavljaju, pogleda li se kakve političke poruke ti prosvjedi nose, čovjek stvarno mora biti do gluposti naivan da ih karakterizira kao” socijalne prosvjede gladnog naroda kojem je dosta svega” kako glasi službena mantra.




Autor:Tihomir Dujmović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.