fbpx
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

OBILJEŽJA ZNANSTVENE FANTASTIKE: Nadolazeći lokalni izbori potvrđuju uspostavljeni obrazac izbora kandidata

Autor: dr.sc. Stjepan Šterc

Posebna težnja hrvatskih nasljednih političkih generacija europskom unijskom zagrljaju, u jednostavnoj zamjeni jednog prostornog okvira drugim, samo proširenim, ne sadrži nimalo obazrivosti prema Rezoluciji Vijeća Europe 1481 (2006. godine) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima. Naši bi europejci velike govorne širine i usiljenog dokazivanja primjerenog vladanja to izgovorili Resolution 1481 (2006.) Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes, dok se prema njezinu značenju i sadržaju odnose kao da Hrvatska nikad nije bila u čvrstim okvirima političke sveobuhvatnosti ili rezolucijski napisano totalitarnosti.

Rezolucija je proglašena 25. siječnja 2006. godine u Strasbourgu na parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe uz snažnu osudu komunističkih zločina. Posebno je zanimljivo kako su europski zastupnici osudili zločine, ali su istovremeno odbili dati preporuke vladama kako to konkretno učiniti. To su te europske vrijednosti u birokratiziranoj formi koje obvezuju sadržajnošću dokumenta, ali ne obvezuju postupanjem. Time je našoj hrvatskoj nasljednoj mladeži navikloj djelovati u svim političkim okvirima značenje dokumenta bez obaveze i načina provedbe nalik na dogmatske europske vrijednosti, po kojima je moguće zaobilaziti sva postupanja u vlastitoj zemlji, inače teškom ratnom mukom oslobođenoj iz čvrstog zagrljaja političke i teritorijalne sveobuhvatnosti.

Korištenje prilike

Prilika je to jednosmjernog postupanja po dohvatu vlasti i mogućnost za potrebu usmjeravanja uvijek sve krivnje na Hrvatsku, ali i vremenskog preskakanja politički sveobuhvatnih razdoblja. Razdoblja koja ne konveniraju nasljednim postupanjima pri uvođenju Hrvatske u europski vrijednosni okvir bez posebnih kriterija vladanja, odnošenja prema domicilnoj populaciji, a posebno prema hrvatskoj iseljeničkoj. Europski je milje trebalo iskoristiti kao priliku nasljednim veličinama zadržavanja Hrvatske na povijesnim krivnjama, a po novijim pokazateljima i na europskim dnu po razvojnim parametrima. Pritom je spomenuta rezolucija (odluka, zaključak), ponajmanji problem jer, eto, nema preporuka kako je provoditi i na koji način zaustaviti nasljedno djelovanje, kojim se, istina, odstupa od europskih vrijednosti, ali zato se stvara pretpostavka povijesne hrvatske krivnje i provedbe političke dominacije u svemu. Naravno, pozivanjem na europsku širinu, otvorenost granica, slobodu kretanja, ljudska prava, demokratski modernizam, tržište radne snage i cijeli niz sličnih nemjerljivih europskih vrednota.


Apsolutno je politička dominacija u svemu moguća jedino uz sljepilo stranačkih poslušnika i trgovinsku koaliciju po novom hrvatskom (europskom) modelu vladanja sa svakim protivnikom hrvatske samostalnosti, razvojne budućnosti i proizvoljnim tumačem hrvatske povijesne odgovornosti. Kao da rata nikad nije bilo ni velikih stradanja hrvatske populacije pri ratnom pohodu iz susjedstva na hrvatski državni i povijesni teritorij.

Uvijek se u pravilu za tumače prošlosti prijavljuju isti likovi koji preskaču povijesna razdoblja i Hrvatsku svode samo na jedno razdoblje i nikad u isti okvir europske rezolucijom definirane političke sveobuhvatnosti nisu u stanju postaviti jugoslavensku komunističku dugogodišnju političku sveobuhvatnost ili npr. ratnu agresiju na Hrvatsku početkom devedesetih prošlog stoljeća.

Brutalna terminologija

Likovi koje sa samog političkog vrha Hrvatske nazivaju jednostavno ništarijama, drukerima i sličnim atribucijama (Milanović opet u ofenzivi: Žarko Puhovski je propali političar i druker, zvali su ga ništarija, Večernji list, 5.10. 2020.). Malo duže objašnjenje sadržajno izgleda ovako: “Osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni” (Večernji list, 5.10.2020). Brutalna terminologija prema nedodirljivima nije ništa drugo nego glas običnih i nemoćnih s ulice te konačna promjena nasljedne nedodirljivosti barem na retoričkoj razini.

Ostali likovi sličnog postupanja prema zemlji, društvu i prostoru u kojem egzistiraju protiv svoje volje prošli su sa sličnim atribucijama: “Pupovčev kumrovečki podrep Dejan Jović, poznat po ‘znanstvenoj’ tezi da je referendum o hrvatskoj neovisnosti 1991. bio ‘nelegitiman’, na internetu me na engleskom prljavo denuncira da sam ‘lidera Srba u Hrvatskoj Pupovca nazvao ‘prljavim’ te još pokvareno insinuira da sam nešto slično (‘prvo sapun, onda parfem’) nedavno govorio za BiH.Lider hrvatskih Srba!? On je lider, Joviću, sitni doušniče, koliko i ti znanstvenik.Hajde nek’ neki vojvođanski Hrvat pomisli izvoditi ovakve svinjarije u Čaršiji! Da vidim”, zaključio je Milanović (dragovoljac.com, 3.4.2021.).

Tko bi ih drugi, uostalom, i mogao tako nazvati i konačno svrstati na mjesto koje im pripada, bez medijskog linča i usmjeravanja svih već dugo godina uigranih paljbi prema svakom na javnoj sceni neupitne hrvatske identitetske usmjerenosti. Kakva europska rezolucija i slična razmišljanja u Hrvatskoj kad europske vrijednosti nisu propisale postupanja prema njoj, a ideologijski jednosmjerni nasljednici nikad ne propuštaju prilike koje im benevolentno recentni vladari Hrvatske otvaraju političkom sveobuhvatnošću u svemu. Ublažavanje postupanja korištenjem hrvatskog nazivlja za apsolutnu političku dominaciju samo se potvrđuje početna faza političkog zatvaranja kruga anacionalnog djelovanja, a mnogi bi razumni i realni potvrdili, i protuhrvatskog djelovanja.

Politički ideologijski nasljedni osjećaji i namjere postupanja u utreniranoj maniri vladanja prevladavaju u Hrvatskoj u svemu uz potporu i dojam nacionalnih formi ponašanja, prikazivanja i retoričkog objašnjavanja. Usnula im stranačka vojska male zabrinutosti za hrvatsku budućnost i još manje misaone širine, intelektualne dubine i stvarne obrazovanosti pritom služi za potvrdu općeg dojma vladanja.
Znanost su im spoznaja, teorijsko-metodološka i empirijska primjena, projekcijske razvojne mogućnosti i modelska rješenja čisti limit prema zadovoljavanju političke obuhvatnosti i udivljenosti spram političkog vrha. Hrvatska je to naših dana s novim nasljednim obrascem vladanja nad hrvatskom identitetskom populacijom i novim-starim obrascem pokoravanja svake racionalnosti usmjerene prema hrvatskim razvojnim i demografskim potrebama.

Udarno nazivlje

Poseban su primjer dva nedavno hrvatskoj javnosti predočena dokumenta udarnog nazivlja: Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine i Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2023. Kakva samo udarna naslovna terminologija uz korištenje političko-diplomatskog metajezika, s primarnim ciljem ostavljanja dojma na stranačku neukost i poslušnost i podcjenjivanje znanstvenih zakonitosti i logike. Svaki iole ozbiljniji uvid u sadržajnost navedenih dokumenata potvrđuje poigravanje s političkim željama prema političkom osjećaju i potrebi bez konkretnih provedbenih postupaka. Razvojno oslanjanje na europska fondovska rješenja samo dodatno potvrđuje veliki otklon od znanstvenih zakonitosti i naročito potvrđuje tretiranje znanstvene spoznaje kao političke usputne djelatnosti. Vidljivo je to bilo i pri njihovoj prezentaciji u kojoj mogu s posebnom hrabrošću bez znanstvenog pokrića sudjelovati samo politički savjetnici, pozicijski lovci ili tek privremeni ili, kako se to novom političkom terminologijom s vrha kaže, slučajni politički namjesnici.

Ostali koji svojim znanstvenim iskustvom i priznatošću po puno objavljenih radova i održanih predavanja imaju bilo što primijetiti, savjetovati ili predložiti mogu biti svrstani samo u protivnike ili čak neprijatelje, ni manje ni više, nego čak Hrvatske. Naravno, njihove. Izostanak vodećih stručnjaka odnosne razvojne problematike pri izradi i prezentaciji dodatno potvrđuju hrvatski novi model političke sveobuhvatnosti, u kojem mogu sudjelovati samo i isključivo izabrani podobnici bez osobnosti i izražajne hrabrosti. Zanimljivo bi bilo u javnosti obznaniti imena znanstvenika koji su sudjelovali u izradi po nazivlju ovih prevažnih dokumenata, kao i onih koji će uslijediti iza njih u provedbenom slijedu. Znanstveni djelatnici kao najamni radnici političke sveobuhvatnosti novog hrvatskog nasljednog obrasca ili samo zamotani celofan oko buketa ruža kojim se daruje Hrvatska na europskom dnu.
Forma bez sadržaja

Nadolazeći lokalni izbori dodatno potvrđuju uspostavljeni obrazac izborom kandidata s formalnim znanstvenim dodacima uz misaonu sadržajnost infinitezimalne razine, vidljive već pri prvim izgovorenim porukama, obećanjima i najavljenim provedbama obilježja znanstvene fantastike. Nimalo se pritom ne ustručava udaljavati od realnosti i podizati na razinu isključivog političkog zamišljaja, koji konvenira samo njihovu selektoru i političkoj sljedbi bez vlastitog promišljanja i uopće mogućnosti promišljanja. Predstave koje se izvode u ovim nemirnim virusnim i predizbornim vremenima ponovno Hrvatsku uvode u izbore u kojima će prevladavati glasovi protiv, jer su ponuđene mogućnosti za vjerojatnost biranja “za” svedene na utopijsku varijantu.

Put koji su izabrali ideologijski nasljednici sveobuhvatnosti, proglašene s razine europskih vrijednosti totalitarnim komunističkim režimima kojima je potrebna snažna osuda, vodi političkoj dominaciji u svemu i podređivanju svake smislene, racionalne i identitetske djelatnosti političkim osjećajima i potrebama vladanja. Najveća je moguća cijena ovakvog novog hrvatsko-europskog modela pokoravanja misli i osobnosti demografski nestanak hrvatske populacije.

Obrazac se u svojim raznim oblicima ne zadržava samo na pozicijskom vladanju, nego on derivira u svoj pojavnosti, selektivnosti i sadržajnosti i u ostalim segmentima javnog djelovanja, od opozicijskog do novinarskog. I u svakom su postulati isti, pozicijsko je značenje neovisno o intelektualnim, radnim, iskustvenim i inim značenjima prevladavajuće i važnije od svake znanstvene spoznaje. Poruka je to svima ostalima, nemate vi što razmišljati i znati sve dok smo mi tu. Na vlasti, u vrhu ili u uredništvu.

Autor:dr.sc. Stjepan Šterc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.