: Patrik Macek/PIXSELL

Najvažnija problematika današnje Hrvatske u rukama – političara!?

Autor: dr. sc. Stjepan ŠTERC / 7Dnevno / 13. travnja 2018.

Uspoređujući dokument nove koalicije i dio priloženog teksta iz njega sa svim prethodnim dokumentima vezanim za istu problematiku, odmah je vidljivo po osnovnoj terminologiji kako autori ovog teksta nisu demografi (stručnjaci, znanstvenici…), već političari u službi javne komunikacije, ranije vrlo malo vezani za demografski razvoj, zakonitosti u njemu i osnovne uvjetovanosti stanovništva u društvu i prostoru

Program HDZ-a iz 2016. godine i Deklaraciju o demografskom opstanku Hrvatske i hrvatskog naroda HDZ-a i MOSTA iz iste godine, naveli smo na kraju prošloga teksta, samo kao dokaz programskog i postizbornog izazova i dogovora bez ikakve provedbe i kao prethodnicu političke platforme nove koalicije, u kojoj se ponovo sve programski potvrđuje, a posebno ulaganje „energije, vremena i resursa u sveobuhvatno rješavanje demografskih izazova”:

Platforma za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi Republike Hrvatske 2017.; od 7 točaka, na 3. je mjestu ‘Demografska revitalizacija Hrvatske’:

„Hrvatska se suočava s iznimno negativnim demografskim trendovima koji imaju ozbiljne posljedice za razvoj hrvatskog društva. Stoga smo odlučni uložiti energiju, vrijeme i resurse u sveobuhvatno rješavanje demografskih izazova. Prepoznajemo da je gospodarski rast iznimno važan faktor demografske revitalizacije i zaustavljanja iseljavanja mladih. Demografska strategija mora se temeljiti na dugoročnim i sveobuhvatnim mjerama u svim sferama društvenog života – od porezne politike u službi demografske obnove, preko odgojno-obrazovnog sustava koji daje jednake šanse na cjelokupnom teritoriju Hrvatske, do gospodarskih politika kojima je cilj nastavak gospodarskog rasta koji osigurava povećanje zapošljavanja. Razvijat ćemo pronatalitetnu populacijsku politiku, osnaživati obitelj i poduprijeti usklađivanje poslovnog i obiteljskog života”.

‘Hrvatska izumire…’

Uspoređujući ovaj dokument i dio priloženog teksta iz njega sa svim prethodnim dokumentima vezanim za istu problematiku, odmah je vidljivo po osnovnoj terminologiji kako autori ovog teksta nisu demografi (stručnjaci, znanstvenici…), već političari u službi javne komunikacije, ranije vrlo malo vezani za demografski razvoj, zakonitosti u njemu i osnovne uvjetovanosti stanovništva u društvu i prostoru. Ponovni izostanak iseljeništva u funkciji revitalizacije Hrvatske u dokumentu-platformi (gospodarske, demografske i svake druge), samo potvrđuje ukupno razumijevanje, a kasnije će potvrditi i postupanje u organizacijskom, tehničkom i provedbenom smislu.

Međutim, bez obzira na razinu razumijevanja opće uvjetovanosti, bio je to dokument na osnovu kojeg se cijela problematika mogla postaviti na stratešku razinu u Vladi RH, sukladno njezinom pozicioniranju ispred regionalnog i ruralnog razvoja, obrazovanja, pravosuđa i sigurnosti, a odmah iza gospodarstva i poduzetništva. Međutim nije, nego se postavila u okvirima socijalne i obiteljske politike, slijedeći politički pragmatizam upravljanja državom i ostavljajući najvažniju problematiku današnje Hrvatske isključivo i jedino – političkim djelatnicima…

Opća je slika upravljanja demografskim sadržajima, vezama, procesima i odnosima, a bez projekcija i modela, poprimila političku atribuciju, pa su i rezultati bili takvi. Ništa nas zato nisu iznenadili niti kasniji izričaji samog političkog vrha koji su gotovo svakodnevno dolazili, pokazujući, ovisno od pozicije, različitost stavova. Istodobno je Hrvatska ulazila u sve veći prirodni pad stanovništva, a iseljavanje je iz Hrvatske, uglavnom mladog i obrazovanog stanovništva, poprimilo obilježja pravog egzodusa.




Oglasio se i sam kardinal Josip Bozanić sa četvrtim postulatom od njih ukupno deset, dok je državni tajnik za demografiju u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, podnio neopozivu ostavku pred cijelom Hrvatskom, 20. veljače 2018. godine, jasno rekavši: „Hrvatska izumire i ovo je najgore stanje u Hrvatskoj od kad postoji.“

Rekli su…

Predsjednica RH, K. Grabar-Kitarović: „Demografska obnova je zadaća svih zadaća!“ (24 sata, 20. ožujak 2017., Zagreb);




Predsjednica RH, K. Grabar-Kitarović: „Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere!“ (Večernji list, 10. studenog 2017., Zagreb);

Predsjednik Vlade RH, A. Plenković: „Demografija – strateško pitanje za budućnost Hrvatske!“ (HRT Vijesti, 28. veljače 2017., Zagreb);

Ministrica N. Murganić: „Demografija je nadstranačko pitanje, svi alarmi svijetle, izumiremo i iseljavamo se!“ (Narod.hr, 14. ožujka 2017., Zagreb);

Kardinal J. Bozanić: „Četvrti postulat je demografija koja je pokretana nadom, a narod koji ne prepoznaje vrijednost života, obitelji i svoje povijesti ostaje bez nade!“ (Dnevnik.hr, 25. lipanj 2017., Zagreb);

Ministrica N. Murganić: „Strmota je dao ostavku pod pritiskom, između ostalih i struke, odnosno demografa. Oni su negativno raspoloženi prema onome što radi Vlada… to je bilo samo kritiziranje, ali nismo nikada čuli što bi konkretno trebali učiniti“ (Večernji list, 20. veljače, 2018., Zagreb).

Četrdeset dana nakon odlaska i velikog upozorenja hrvatskoj javnosti, gotovo se nije ništa promijenilo, osim najave izrade nove strategije demografskog razvoja iz Ministarstva. Ponovo novi dokument, ponovo selektivno okupljanje preostalih vanjskih suradnika, ponovo isti politički pristup i ponovo potvrđivanje raskoraka između programskih dokumenata i operativnog provođenja. Vrijeme svuda oko nas i dalje teče, mladi odlaze, a stariji nas napuštaju – potiho. Slika Hrvatske koja stoji na mjestu vezana političkim prosudbama i odlukama, samo pojačava unutarnji osjećaj nemira i potrebu ukazivanja na objektivnu stvarnost oko nas.

Učvrstite temelje hrvatskog društva

Iako nikad nisu u Ministarstvu čuli što bi trebali poduzeti, vjerojatno nisu niti pročitali redom gore navedene dokumente, a vjerojatno ne žele niti slijediti vlastiti stranački ili koalicijski program (platformu), kako bi poništili ili barem ublažili jasno vidljiv raskorak između političkog programiranja i operativnog postupanja, ipak valja po stoti put ponoviti ključne zaključke struke. Iste one koja je napisala dosad najveći broj dokumenata, sudjelovala u brojnim radnim skupinama, uglavnom pisala stranačka programska načela iz demografske problematike, držala predavanja na stranačkim klauzurama, okruglim stolovima, javnim predavanjima i skupovima, sudjelovala u radu Ministarstva i Vlade, one koja je „negativno raspoložena prema Vladi“, „kritizira” i daje ostavke, itd., itd., dok Hrvatska naočigled demografski nestaje, prazni se i izumire:

  • Prihvatite demografsko pitanje kao ključno, strateško i razvojno pitanje hrvatske sadašnjosti i budućnosti.
  • Prihvatite vjerovanje u vlastitu budućnost kao civilizacijski put kroz vrijeme, a budućnost jedino donose djeca i mladi.
  • Proglasite ljudsku populaciju najvrjednijim potencijalom u hrvatskom društvu i prostoru (kao što je uostalom u svakom), a djecu u njima osnovom razvojne budućnosti.
  • Postavite unutar Vlade, sukladno značenju problematike, institucijsku razinu s koje će biti moguće usmjeravati demografsku revitalizaciju prema pojedinim relevantnim resorima.
  • Slijedite irski ili izraelski model i postavite na čelo strateškog ureda za demografiju stručnog i odlučnog potpredsjednika Vlade, odgovornog izravno premijeru, a iznad resornih ministara.
  • Pročešljajte državni proračun, stavku po stavku i jasno razdvojite brojne manje važne stavke od demografske revitalizacije i nećete trebati čekati dugi niz godina razinu gospodarskog razvoja pogodnu za demografsku obnovu.
  • Maknite demografsku problematiku iz socijalne i obiteljske politike i postavite ju u temelj gospodarskog i ukupnog razvoja zemlje.
  • Prihvatite demografsku politiku kao ključni faktor gospodarskog razvoja i pomaknite ju iz samo političkih, svjetonazorskih, religijskih, nacionalnih, etničkih i sličnih rasprava.
  • Apsolutno zaštitite djecu i žene od svih oblika nasilja, a ne samo rodno uvjetovanih. Kao uostalom i mušku populaciju.
  • Zaustavite rasprave koje razaraju hrvatski vrijednosni sustav i vrijednosne kriterije u hrvatskom društvu i prostoru i stalno, plansko i sustavno rastakanje hrvatskog identiteta.
  • Promijenite i demokratizirajte izborni sustav na razini države i u strankama i krenite prema najboljem što Hrvatska ima.
  • Učvrstite temelje hrvatskog društva i prostora po univerzalnim vrijednosnim kriterijima, zasnovanim na obrazovanju, znanosti, kulturi, zdravstvu i pravnom sustavu.
  • Decentralizirajte, racionalizirajte i uskladite s gornjim kriterijima državnu, regionalnu i lokalnu upravu.
  • Približite iseljenu Hrvatsku sa svim njezinim bogatstvima – političkom, društvenom i gospodarskom životu u Hrvatskoj.
  • Uzmite iz svih triju ključnih dosad donesenih dokumenata o demografskom razvoju na razini prethodnih Vlada, osnovne sadržaje, pristupe i prijedloge i sastavite strateški dokument.
  • Sazovite vodeće hrvatske demografe na čelu s akademkinjom, AlicomWertheimer-Baletić, i prihvatite njihove prijedloge.
  • Skupite na jednom mjestu sve dosad provedbene mjere demografske revitalizacije na regionalnim (županije i Grad Zagreb) i lokalnim (općine i gradovi) razinama kako bi postavili komplementarni nacionalni model.
  • Napravite, konačno, socijalnu kartu Hrvatske i uvedite registar stanovništva i teritorijalnih jedinica.
  • Odmah krenite s ključnim mjerama u koje se mogu uključiti dolje navedene:
  • Osigurajte pravnu, radnu i financijsku sigurnost ženama (roditeljima i djeci) u porodiljskom razdoblju i kroz zakonodavni okvir uključite u to i poslodavce putem zakonodavstva, poreza i slično.
  • Uskladite radno zakonodavstvo na način apsolutne zaštite od otkaza, premještaja i prijema na novo radno mjesto trudnicama i rodiljama.
  • Osigurajte trudnicama i rodiljama fleksibilno i skraćeno radno vrijeme bez mogućnosti otkaza, premještaja na drugo radno mjesto i smanjenja plaće.
  • Dajte zaposlenim ženama za vrijeme porodiljskog istu plaću koju su imale ako im je plaća prelazila prosječnu plaću u Hrvatskoj; iz proračuna, ali uključujte u to i poslodavce.
  • Dajte zaposlenim ženama prosječnu plaću u Hrvatskoj za vrijeme porodiljskog, ako su imale prije toga manju; iz proračuna, ali uključujte u to i poslodavce.
  • Dajte nezaposlenim ženama za vrijeme porodiljskog primanja u visini sadašnje naknade za porodiljski; iz proračuna.
  • Razlikujte porezne stope prema broju članova u obitelji, kao i porezne stope po područjima.
  • Razradite razrede komunalnih davanja po broju članova u obitelji.
  • Testirajte model roditelja odgajatelja po zagrebačkom modelu u cijeloj Hrvatskoj.
  • Uvedite stimulativni model prostorne redistribucije, kako bi zaustavili veliku polarizaciju zemlje.
  • Itd., itd…

Nikad čuli? Već je puno od toga dosad napisano i izgovoreno, samo su nam za provedbu potrebni volja, razumijevanje i oslanjanje na obrazovanje i znanost. Veliki će, pritom, ekonomski i financijski stručnjaci odmah reći kako za sve to Hrvatska nema novca, kako je gospodarsko stanje u zemlji nepovoljno, kako su prethodno potrebne investicije i profit, kako proračun to ne može podnijeti i slično. Naravno, uvijek su u pitanju prioriteti i snaga odlučivanja i spoznaje. Međutim, kad su prioriteti demografski opstanak Hrvatske takve je odluke jednostavno donositi.

(Tekst je dio većeg rada predanog u Zbornik radova znanstvenog skupa HAZU-a, održanog u Đakovu, 1. prosinca 2017. godine, pod naslovom “Kamo ide istočna Hrvatska?”).

Autor:dr. sc. Stjepan ŠTERC / 7Dnevno / 13. travnja 2018.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.