Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HITNO ZAUSTAVITI OVRHE Svako treće domaćinstvo je na rubu siromaštva, a može samo biti gore

Autor: dr. Stjepan Šterc

Uvijek nam u pravilu odlazak ljeta i njegovih toplina, vedrina, šarenih boja, sloboda i posebnih ugođaja odnosi mirnoću i uspostavljeni sklad s vremenom i donosi jesensko sivilo, oblacima prekriveni obzor, jutarnja buđenja s nemirom i neku posebnu sjetu s odlaskom ljeta. Ovogodišnji odlazak ljeta i dolazak jeseni još nemirnijim čine nove okolnosti u našoj političkoj, društvenoj i svakoj drugoj stvarnosti, vezane uz virusne neizvjesnosti, povratak nametnutih blokada, ovrha i svih njihovih posljedica, socijalna zatvaranja, maskiranja, ograničavanja, gospodarska stagniranja i općenito provođenja novih pravila djelovanja praktički u svim razvojnim djelatnostima koje nas okružuju. Gotovo bez izuzetaka mijenjaju se slike društava i prostora na koje smo navikli, koje smo usvojili kao uvriježene zakonitosti i na kojima su se gradile civilizacijske vrijednosti.

Praktički je preko noći postavljen novi okvir postupanja i odgovornosti, primarno uvjetovan iznenadnim naletom virusne krize s puno nepoznanica i proturječnosti, pred kojima su se čak i medicinske i srodne područne i granske znanosti našle zatečene. Egzaktnost je pokazivanja i dokazivanja uzročno-posljedičnih zakonitosti u prvom virusnom naletu postala zbunjujuća slabost pa ostatku populacije nije preostalo drugo nego samo bespogovorno i nemirno slijediti upute, odluke, provedbe i slična usmjeravanja, inače vrlo često zasnovana samo na pretpostavkama, osjećajima i političkim prosudbama.

Pojačavanje je nemira u takvim okolnostima bilo očekivano, a posljedične su i usputne negativnosti na sve ostale segmente hrvatskog društva i prostora (kao uostalom i svih društava i prostora diljem Zemlje) ostavile jako vidljive negativne tragove. Realnost je oko nas postala poput filma u kojem se najavljuje i prikazuje nemoć i fikcija pred nepoznatim prostorima i dimenzijama, uz intenzivno traženje rješenja od nepoznatog. Rješenja ovakvih složenosti uvijek u pravilu sporo dolaze i njihova dosadašnja pojavnost ne ulijeva toliko potrebnu sigurnost, inače uigranu mantru zarobljenih političkih djelovanja zasnovanih na osobnim osjećajima, pozicijama i zadovoljstvima vladanja.

Hrvatska složenost

Hrvatsku složenost dodatno pojačavaju tragovi ranijih političkih zabluda, nemara, nesnalaženja, neodgovornosti, nesposobnosti i sebičnosti koje nisu otklanjane ni s jednom promjenom vlasti, a nisu ni mogle biti s ovako postavljenom selekcijom mediokritetske uključivosti, političke sebičnosti i uspostavljenim trgovinskim stranačko/partijskim pogodnostima. Postavljeni model ili obrazac vladanja Hrvatskom ne može, a možda se kroz njega i ne želi išta ozbiljnije rješavati i konačno povesti Hrvatsku prema mirnijim vodama i vremenima.

Novi ili povratni udar blokada, ovrha i necivilizacijskih naplata i uznemiravanja hrvatske populacije u uvjetima virusnog, gospodarskog, financijskog, sigurnosnog, jesensko-zimskog i svakog drugog nemira ponajmanje je što može vratiti ugođaj ljetne mirnoće i izgubljeni društveni sklad. Virusne, blokirajuće, ovršne, gospodarske i financijske negativnosti i nesigurnosti sasvim sigurno neće biti doprinos nužno potrebnoj društvenoj uređenosti, na kojoj se i temelje odluke o ostanku ili odlasku najvrednijeg što svako društvo i prostor imaju.

Provođenje politike isključivo u funkciji opstanka na vlasti pojedinaca, interesnih skupina ili stranačko/partijskih sljedbenika, koji sebe vole nazivati vjernim vojnicima stranke/partije, u ovakvim nemirima koji nas okružuju može poprimiti samo još izraženiji oblik političkog determinizma, u kojem ostala populacija izvan političkog organiziranog, suženog po puno osnova i strogo selektiranog okvira može samo slijediti političku programiranost i osjećati pojačani nemir. Njezina su nezadovoljstva i nesigurnosti remetilački faktor postavljenim političkim odnosima i pozicijskim pojedincima, na koja se ideologijska strogo uspostavljena političko-diplomatska matrica gotovo i ne osvrće.

Hrvatsku složenost u nadolazećim kriznim uvjetima dodatno multiplicira demografska gospodarska, investicijska, razvojna, upravljačka, planska, projekcijska, analitička, revitalizacijska i svaka druga slična usporenost, negativnost ili nazadnost, u pravilu slabo ili nikako razvidna s političkih osvojenih i nezamjenjivih visinskih pozicija s kojih je pogled prema dolje maglovit.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Spuštanje u realnost

 1. Gospodarska je i investicijska hrvatska stvarnost po svim egzaktnim statističkim pokazateljima u europskom zaleđu prema blagom izričaju. Korelacija je takve stvarnosti i recentne političke pozicijske sigurnosti, nezamjenjivosti i umišljenosti gotovo funkcionalna, a vjerojatnost je promjene tako uspostavljenih odnosa gotovo minimalna u ovakvom zatvorenom, programiranom i kontroliranom sustavu.
 2. Doznake su hrvatskog iseljeništva kroz hrvatski financijski sustav prema svojima u domovini na godišnjoj razini veće od svih mogućih i iz svih smjerova stranih investicija, a po procjeni Svjetske banke u Hrvatsku gotovinski ulazi još 30-35% od ukupnih doznaka.
 3. Socijalna je izdržljivost hrvatske populacije spuštena na rubnu razinu izdržavanja nadolazećeg jesenskog nemira. Državni je zavod za statistiku Republike Hrvatske prije nekoliko dana objavio pokazatelje materijalne deprivacije (lišenosti). Gotovo 50% (točnije 48,6%) hrvatske populacije u državi Hrvatskoj ne može si priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće! Čak 51,7% osoba ne može podmiriti neočekivan financijski izdatak, a kraj s krajem spaja vrlo teško ili teško 35,5% osoba! Tek 21,1% osoba uglavnom lako, lako i vrlo lako spaja kraj s krajem, a vrlo lako i lako samo 5%! Svaka dvadeseta osoba u sigurnosti i svaka treća osoba koja praktički spaja kraj s krajem nemaju istu percepciju nadolazećeg jesensko-zimskog nemira niti mogu imati iste stavove o hrvatskoj stvarnosti.
 4. Demografska je destrukcija uza sve dosad uočene i vrlo često navođene negativnosti postala ustaljena trajnost na koju se političko-diplomatski sustav više gotovo i ne osvrće. Pojava ih novog procesa supstitucije domicilnog stanovništva ne zamara, kao uostalom ni gubitak za unijskih dana samo prirodnim putem za gotovo 100.000 osoba! Zamjena stanovništva s odlaskom mladog i obrazovanog s potrebnim radnim kontingentom izravno će utjecati na hrvatski razvojni put i sustavno početi mijenjati hrvatski vrijednosni i civilizacijski sustav.
 5. Nakon školske godine 2004./2005. pa do školske godine 2018./2019. Hrvatska je izgubila ukupno 120.306 učenika osnovnih i srednjih škola ili kako je nedavno objavio dr. sc. Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ukupno više od 250.000 učenika osnovnih i srednjih škola od postojanja. Nevjerojatni podaci koji ne mogu zabrinuti samo sve one kojima nimalo nije stalo do hrvatske razvojne budućnosti i njezina opstanka.
 6. Mogli bi se na sličan način nizati pokazatelji uspješnosti vladanja Hrvatskom u praktički svim segmentima hrvatskog društva, u svim djelatnostima i u svim hrvatskim, posebno izvangradskim prostorima.

Vrijeme vladanja

Iako nije moguće sasvim razumjeti hrvatsku stvarnost s pozicijske sigurnosti uz koju se s lakoćom spaja kraj s krajem, odlazi na godišnji odmor dulji od tjedan dana izvan kuće, podmiruje iznenadni nastali trošak ili osjeća samo osobna sigurnost, ali je moguće unatoč svemu odgovorno političko postupanje u interesu ukupne hrvatske populacije upravo sada prije dolaska jesenskih nemirnih vremena. Jednostavno je i zapravo lako provedivo kad se iluzija vladanja zamijeni s hrvatskim potrebama i kad se barem malo zamisli nad svim egzaktnim pokazateljima i trendovima koji ostaju kao tragovi.

 1. Najave i nadolazeći slijed kriznih vremena u svim uređenim i demokratskim državama traže obraćanje naciji s političkog vrha. Da, upravo naciji koja je jedna i nije definirana prema etničkoj pripadnosti, već prema državnoj, teritorijalnoj, društvenoj, političkoj i sličnoj sa svim svojim različitostima, vrijednostima i bogatstvima. I nema nacionalnih manjina u takvim demokratskim pristupima i jasno definiranim nacionalnim potrebama. Obraćanje s političkog vrha prije podizanja virusnih negativnosti, povratka blokada i ovrha, mogućih socijalnih izolacija, nejasnih gospodarskih trendova, financijskih udara i sličnih nemira, hrvatskoj je populaciji objektivna potreba kao dokaz racionalnog vladanja i razvojnog usmjeravanja.
 2. Postignuti rezultati, intenziviranje negativnosti, osjećaji nesigurnosti, demografski odlasci i slično jasno potvrđuju potrebu novog pristupa, uvođenja novina u izvršnu vlast i njezinu rekonstrukciju s odgovornim, kompetentnim, obrazovanim, dokazanim i jasno identitetski nacionalno usmjerenim osobama te osobama s građanskom hrabrošću provođenja mjera, poticaja i postupaka vezanih uz nacionalnu razvojnu strategiju.
 3. Blokade i ovrha za sve osobe koje nisu samo svojom krivnjom, već većim ili manjim dijelom i krivnjom političkog, financijskog i uopće državnog sustava ostavljene u nemogućnosti povrata, treba zaustaviti i tražiti rješenja državne intervencije kroz formiranje fonda ili usmjeravanje sredstava drugog mirovinskog stupa. Time bi se sasvim sigurno podigla vrijednost mirovinskog stupa kao ni na jednom drugom ulaganju, osigurala privatna imovina, omogućilo dodatno aktiviranje dužnika na drugim poslovima i unio potreban mir. Korištenje državne financijske institucije (FINA) za privatne odnose ne provodi se ni u jednoj uređenoj zemlji mimo pravnog sustava. Prisjetiti se valja samo kolika je dobit agencija za naplatu dugova koja odlazi u matice izvan Hrvatske, dok im istovremeno država doznačuje sredstva za očuvanje radnih mjesta u ovim kriznim vremenima. Obraćanja i najave ovakve sadržajnosti s političkog vrha kao nasušna su potreba hrvatskoj brojnoj populaciji koju se vraća u zatvorene okvire često bez izlaza. Osim prema van.

Obrazac pokoravanja

 1. Demografska destrukcija i silan nestanak učenika osnovnih i srednjih škola također traži obraćanje naciji i njihovo postavljanje u temelje gospodarskog razvoja, poreznog sustava i strateškog pristupa. Ulaganja u budućnost i hrvatski opstanak to po svim političkim i znanstvenim mjerilima zaslužuju.
 2. Funkcionalno povezivanje Hrvatske sa svojim iseljeništvom trebala bi biti temeljna razvojna strategija, a usmjeravanje poticajnog modela poreznog sustava na sva ulaganja hrvatskih iseljenika u Hrvatskoj podiglo bi Hrvatsku s europskog dna. Obraćanjem naciji s najavom oslobađanja svih ulaganja hrvatskih iseljenika poreza na dobit u trajanju od 10 godina samo bi se slijedili već potvrđeni modeli u drugim zemljama.
 3. Temelj svakog društva je obrazovanje na svim razinama i uvažavanje obrazovnih sustava i njihovo postavljanje u primarni interes političkog djelovanja ne samo da je nužnost, nego i potvrda smisla političkog djelovanja.

Može li se uopće hrvatski državni vrh obratiti naciji u ovim kriznim vremenima i najaviti ukupnoj hrvatskoj populaciji smjer opstanka i razvoja ili će se s jesenskim krizama podjele nastaviti, principi političkog djelovanja suziti i vraćanja u prošlost i dalje primjenjivati kao obrazac pokoravanja Hrvatske? S napomenom, nikad nema neograničene političke trajnosti.

Autor: dr. Stjepan Šterc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.