Dnevno.hr

‘Stan smo kupili u braku. Još smo skupa, ali muž se promijenio, prijeti da će stan prodati i ostaviti me bez ičega. Što mogu poduzeti ako to napravi bez mog znanja?’

Autor: Pitaj Pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit.

Kako da znam da li je susjed koji uzgaja svinje udovoljo svim propisima za to, brinem za zdravlje i higijenu?

U slučaju da sumnjate u nepravilnosti, možete isto provjeriti kod nadležne sanitarne inspekcije, a po potrebi će Vas nadležna tijela uputiti u daljnje postupanje, ovisno o okolnostima predmetima.

Stan smo dobili u braku i otkupili, i dalje smo u braku i oboje smo bili zaposleni. Muž mi se jako promijenio prijeti uvijek da će stan prodati i da će me ostaviti bez ičega pa mi recite može li stan prodati da ja ne znam i kome da se obratim i šta da poduzmem ako bez mog znanja to napravi.

Ako je stan bračna stečevina – osoba upisana u zemljišne knjige ne bi ga smjela prodati bez suglasnosti bračnog druga koji je vanknjižni suvlasnik (ili istog uključiti u ugovor u svojstvu prodavatelja) prilikom čega je bitno i definirati kome će biti isplaćena kupoprodajna cijena. U slučaju da je stan upisan u zemljišne knjige kao vlasništvo supruga, on može formalno prodati nekretninu i kupac će se upisati u zemljišne knjige, ali Vi imate pravo osporavati sudskim putem takav ugovor odnosno tražiti isplatu iz kupovnine na ime bračne stečevine i to iz razloga što svaki suvlasnik nekretnine (a to ste Vi ako je nekretnina bračna stečevina) bio on upisan u zemljišne knjige ili ne-mora dati pisanu suglasnost za prodaju odnosno otuđenje nekretnine (ovjerenu kod bilježnika). Vi imate mogućnost i sada podizanja tužbe za utvrđivanje i diobu bračne stečevine, sa stavljanjem zabilježbe spora na nekretninu, u kojem slučaju bi kupcu bila učinjena vidljivom takva zabilježba (pa je malo vjerojatno kako bi kupio) a kako biste spriječili raspolaganja nekretninom npr. opterećenje zalogom ili prijenos nekretnine darovanjem na treću osobu – u postupku možete zatražiti od suda i određivanje privremene mjere zabrane raspolaganja nekretninom. Ističem kako dakako ne ulazim u ishod spora, ali načelno imovina stečena radom za vrijeme trajanja braka predstavlja bračnu stečevinu (primjerice možda bi suprug dokazivao da je stan otplaćen iz njegove vlastite imovine stečene npr. darovanjem i sl. radi čega ne ulazim u ishod samog spora već isključivo onemogućenje raspolaganja do pravomoćnosti sudskog postupka).

Susjed ponekad reže grane na drveću koje je posađeno u mom dvorištu (a nadvija se nad njegovo). Molim vas savjet kako da postupim u ovom slučaju. Unaprijed hvala na savjetu.




Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasnik smije iz svojega zemljišta istrgnuti žile i korijenje tuđega drveća i ostaloga raslinja kao i odsjeći grane tuđega drveta i dio debla koje se nalaze u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine i zadržati ih za sebe, ili se pak služiti tim dijelovima tuđega drveta. Nadalje, za štetu koju su njegovoj nekretnini prouzročile žile, korijenje ili grane tuđega drveća, a što se ne bi dogodilo da je njihov vlasnik postupao dovoljno obzirno, vlasnik susjednoga zemljišta ima pravo tražiti naknadu. Dakako, za pričinjenu štetu koju navodite se odgovara po odredbama Zakona o obveznim odnosima (izvanugovorna šteta) a koju naknadu oštećena osoba može potraživati sudskim putem u slučaju nemogućnosti rješavanja spora mirnim putem.

Autor:Pitaj Pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.