Dnevno.hr

S računa mi je skinut novčani iznos, kako mogu provjeriti tko ga je skinuo i radi čega? Stručnjakinja odgovara na pitanje!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Vlasnik sam stare kuće, a susjed godinama prelazi preko mog zemljišta, iako ima svoj put preko svoje čestice do svoje kuće. Razmišljao sam postaviti kapiju i blokirati prolaz. Koja prava ja imam?

Dakako, na svojem zemljište imate pravo postaviti zapreke kako ostale osobe ne bi mogle proći preko Vaše nekretnine. U slučaju da se ometanje nastavi, ovlašteni ste pokrenuti vlasničkopravnu tužbu kojom bi tražili prestanak prolaza, kako bi zaštitili svoje pravo vlasništva.

S računa mi je skinut novčani iznos, kako mogu provjeriti tko je skinuo i radi čega?

Predlažem da na FINI zatražite uvid u ispravu temeljem koje je određena ovrha a potom izvršite uvid u spis u kojem je ista isprava donesena, kako bi utvrdili pravilnost dostave i druge okolnosti utuženja u istom predmetu.

Živim u kući suprugovih roditelja, i željeli bi uložiti u uređenje stana u toj kući u kojem ću živjeti sa suprugom. Stječemo li kakvo pravo na kući?




Dogradnjom, nadogradnjom ili preuređenjem (adaptacijom) zgrada, odnosno prostorija u suvlasničkim, zajedničkim ili tuđim zgradama, kao ni njihovom prigradnjom, ugradnjom, ili ulaganjem u njih, ne može se steći vlasništvo, ako nije što drugo odredio vlasnik dograđene, nadograđene, odnosno prigrađene nekretnine.

Pripada li pravo na naknadu onomu tko je dogradio, nadogradio ili preuredio zgradu, odnosno prostoriju kako je gore navedeno, ili je ulagao u takvu zgradu ili prostoriju, određuju pravila obveznoga prava.

Dakle, u slučaju da etažiranje zgrade i upis Vašeg prava vlasništva nad stanom nije moguće, savjetujem sklapanje odgovarajućeg sporazuma u kojem bi se definirao iznos koji ulažete, kao i predvidjelo postupanje u slučaju nastupa neželjenih okolnosti (povrat uloženog i slično). Za sastav istog svakako se savjetujem obratiti stručnoj osobi.




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.