fbpx

S alkoholičarom u braku: Patološka ljubomora, problemi s erekcijom i higijenom

Autor: Dr. Zoran Zoričić

'Psihonaut' dr. Zoran Zoričić odgovara na pitanje čitatelja o povezanosti patološke ljubomore i alkoholizma.

Je li patološka ljubomora povezana s alkoholizmom?

Andrija iz Zagreba

Patološka ljubomora je pojam koji se znatno češće upotrebljava u svakodnevnom govoru u odnosu na njegovu stvarnu pojavnost i često se baš svakoj ljubomori pridaje prefiks patološkog. To je u osnovi pogrešno.


Možemo reći kako je umjerena, „zdrava ljubomora“ sastavni dio svakog ljubavnog odnosa, i proizlazi temeljno iz nedovoljnog samopouzdanja i nesigurnosti zaljubljene osobe. Sama zaljubljena osoba ne može osvijestiti ovaj proces, te vlastitu nesigurnost i osjećaj nedovoljne vrijednosti projicira na“nevjernog“partnera. Ovaj mali do umjereni intenzitet ljubomore, u fazi rane ljubavi, odnosno strasti može nekome izgledati i simpatično. Prvenstveno nezrele osobe pojam ljubomore partnera doživljavaju kao potvrdu stvarne, velike ljubavi, podržavajući u patologiji jedno drugo.

Tri faktora

U trenutku kada jedan partner svojom ljubomorom počinje opetovano opterećivati drugog partnera, možemo reći da se radi o crti koja dijeli zdravu od patološke ljubomore.

Kod alkoholičara patološka se ljubomora u pravilu javlja nakon više godina braka, u fazi manifestne ovisnosti o alkoholu. Proizlazi iz više faktora, od kojih su tri najvažnija:

1. Smetnje potencije povezane s alkoholnom polineuropatijom, odnosno oštećenjem živaca lumbalnog dijela kralježnice koji upravljaju erekcijom. Većina alkoholičara ima problema sa održanjem erekcije kao posljedicom polineuropatije, odnosno deficita vitamina B u ovojnici živca. Stoga je za saniranje ovog problema uz apsolutnu apstinenciju od alkohola potrebno i uzimanje vitamina B kroz određeni period vremena (par mjeseci najmanje). Alkoholičar ne želi sebi priznati smetnje potencije kao posljedicu oštećenja živaca, odnosno svoje ovisnosti, već smetnje projicira na „seksualnu nezainteresiranost „supruge“. U drugoj stepenici zaključuje da je i ona živo biće, te očito svoje sa njim nerealizirane seksualne potrebe realizira na drugom mjestu.

2. Narušeni odnosi u braku alkoholičara, odnosno emocionalna ispražnjenost kao posljedica razočarenja, gubitka povjerenja i poštovanja obostrano. U fazi rane emocionalne veze, odnosno strasti, odnosi nisu toliko narušeni, ali u kasnijim fazama veze partnera emocionalnost ustupa mjesto distanciranosti, te partneri iz pragmatičnih razloga (roditeljstvo, stan) žive jedno uz drugo, ali ne i jedno s drugim. Za obnovu povjerenja, emocionalnosti i seksualnosti u braku potrebni su mjeseci apstinencije i bračne terapije kroz grupe samopomoći.
3. Zanemarivanje osnovnih higijenskih navika (urednost, pranje, tuširanje), što alkoholičara čini nepoželjnim seksualnim objektom.

Moramo na kraju reći kako patološka ljubomora spada u širu skupinu paranoidnih poremećaja, u pravili najnedostupnijih pokušaju terapije lijekovima, te je glavni lijek uspostava trajne apstinencije od strane alkoholičara, uzimanje vitamina B te rad oba partnera uz terapeuta i grupu na obnovi zdravijih obrazaca komunikacije koje će rezultirati obnovom povjerenja, uzajamnog poštivanja, a u konačnici vjerojatno i buđenjem emocionalnosti i seksualnosti.


Postoji li lijek za mentalnu blokadu pred ispit?
Autor:Dr. Zoran Zoričić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.