fbpx

Prst podižu oni koji su godinama na vlasti i nisu učinili uglavnom ništa za svoj narod

Autor: Stjepan Šterc/7dnevno

Nedvojbeno najbizarniji ulazak u nacionalne izbore u Hrvatskoj dosad po formi, virusnim uvjetima, najavama, obećanjima, akterima, programskom siromaštvu, odmaku od stvarnosti, javnim uvredama političkih takmaca, razini uvažavanja drugih, potiskivanju nacionalnih potreba, friziranju događaja, samohvali dosad vladajućih u zadnjih dvadeset godina, analitičkoj i projekcijskoj prosječnosti, selektivnom minimalizmu, uvjeravanju o potrebi nastavka istog obrasca vladanja, fikcijama razvojne budućnosti, pomaku prema anacionalizmu i slično.

Uigranost je pritom uslužnog novinarstva i vladajućeg zatvorenog kruga poput Barcelonine nogometne tika-take, a napadi su s lijevog i desnog dosad vladajućeg krila usmjereni svom silinom prema novim ili novoustrojenim timovima s jakim igračima tek istrčalim na travnjak, uz sudačke dozvole čak i grubih prekršaja.

Uklizavanja, hvatanja za ruke, grubi kontakti, nasrtaji sleđa i slični zahvati uz sudačku uslužnu toleranciju postali su dio igre pa je i sam dolazak do konačnih rezultata, ne birajući načine i sredstva, postao njezin prihvatljivi dio, dok se na publiku i njezine potrebe i osjećaje u vladajućoj maniri praktički i nema potrebe osvrtati. Ionako je to samo publika za njihove predstave koju treba zadovoljiti na stadionima i za trajanja utakmica. Nakon izlaska sa stadiona umišljaj se zadovoljstva igrom već sljedeći dan pretvara u novu borbu s neizvjesnom svakodnevicom i stalnim upitima o ostanku ili odlasku u ovakvim uvjetima režiranih predstava. Sve se svodi na uvjeravanja, obećavanja i ostavljanje dojma uz potpuni izostanak bilo kakve odgovornosti za poziciju Hrvatske na bodovnoj europskoj tablici i gospodarske, demografske i ostale razvojne trendove.


Simulacija uređenog terena

Privremena je sanacija virusne krize nalik na uređeni travnjak nakon obilnih kiša s drenažom postavljenom samo za jednu, i to odlučujuću utakmicu za trajanja, uz pretpostavku kako planski pripremljeni teren odgovara domaćinima. Gostima bi pak, nenaviklima na otežane uvjete i s puno novaka u timu nespremnima na sudačke nepravde i otežane uvjete, izlazak na tako uređen travnjak trebao stvarati dodatni pritisak.

Mirnoća je bez novozaraženih kratko potrajala, a novi bi virusni valovi koji se naslućuju mogli samo dodatno udaljiti od biračkih mjesta onu gotovo polovičnu biračku populaciju koja se ionako i u stabilnim uvjetima teško odlučuje na izlazak na izbore. Izbori s izolacijama, socijalnim razdvajanjima, maskama, rukavicama sredstvima za dezinfekciju i općenito strahovima od novih prodora virusa malo su kome potrebni, a pogotovo ih se teško može nazvati festivalom demokracije. Međutim, ipak se provode, ne mareći za moguće posljedice, kao uostalom i za posljedice stranačke/partijske vladavine nad svime u Hrvatskoj. Koga više uopće zanimaju u političkom zatvorenom krugu rezultati dosadašnje četverogodišnje koalicijske trgovinske vladavine najavljeni u predizbornom programu u sedam točaka, predočenom hrvatskoj javnosti prije prošlih izbora? Niti zanimaju niti su ikoga obvezivali na postupanje tijekom vladanja. Valja se prisjetiti kako bi se izvukla pouka o obećanjima, iluzijama postupanja i odgovornosti prema biračima.

Programske iluzije

“Platforma za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi Republike Hrvatske”.
Politička stabilnost kao preduvjet razvoja (… ispunjavanje reformskih ciljeva okupljanjem svih koji svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti boljem upravljanju zemljom…)
Snažno gospodarstvo i poduzetništvo (Najkompleksnije gospodarsko-društvene izazove u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH potrebno je iskoristiti za korjenitu promjenu gospodarskog modela i klijentelističkog načina poslovanja u Hrvatskoj.)

Demografska revitalizacija Hrvatske (Stoga smo odlučni uložiti energiju, vrijeme i resurse u sveobuhvatno rješavanje demografskih izazova).
Decentralizacija, regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet ujednačenog razvoja Hrvatske (Decentralizacija Hrvatske znači prijenos dijela prava i obveza središnje države na jedinice lokalne samouprave radi unapređenja uključenosti građana u proces upravljanja i organizaciju života u vlastitim sredinama.).
Obrazovanje temeljeno na znanju (Obrazovanje se treba temeljiti na znanstveno utemeljenim spoznajama, poticanju kreativnosti i inovativnosti, kao i kritičkom i analitičkom razmišljanju već od najranije dobi jer se tako izgrađuje istinsko društvo znanja).
Orijentiranost na budućnost i očuvanje vrijednosti (Hrvatska bi trebala jasno pokazati da ostvarenje osobnih interesa ne može biti ispred ostvarenja interesa cjelokupne društvene zajednice).
Učinkovito pravosuđe i sigurnost (U vremenu povećanih globalnih sigurnosnih prijetnji i velikih migracija, potrebno je završiti uspostavu koordiniranog sustava svih tijela i službi hrvatske države koja će imati kapaciteta proaktivno prepoznavati i otklanjati eventualne ugroze Hrvatske i hrvatskih građana, u skladu sa Strategijom nacionalne sigurnosti. Posebnu pozornost posvetit ćemo odlučnoj borbi protiv korupcije i snažnoj kaznenoj politici).

Ostali tekstualni dio platforme nije potrebno ni spominjati ni razmatrati, a nakon gotovo četiri godine vladavine još manje analizirati rezultate učinjenog. Tek valja spomenuti kako se okupljanje svih koji mogu svojim znanjem pomoći zadržalo samo u okvirima stranačkih/partijskih vojski po principu apsolutne podanosti (naravno, autori programskih iluzija ne znaju kako temeljna definicija obrazovanja ne uključuje samo znanje nego i sposobnosti od kritičkog razmišljanja do spoznaje), kako po njima nazvana sistemska društva nisu isključivi temelj razvoja, kako se demografska revitalizacija ne može provoditi samo socijalnom i obiteljskom politikom, kako decentralizacija nije politički proces, kako se obrazovanje ne može temeljiti samo na znanju i još puno takvih kako.

Nastavak bi trebao biti u pet velikih cjelina: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost. Usporedbe i komentari programskih prošlih i sadašnjih najava nisu ni potrebni.
Sindrom srednjeg prsta

Prevladavajući osjećaj izborne neuvjerljivosti podiže uslužne igrače s klupe za unošenje dodatnog nemira u ionako nemirna vremena po puno osnova. Željni dokazivanja u glavnoj utakmici i posebno željni izborniku pokazati svoju privrženost više odnosom nego efikasnom igrom, umišljaju si kako upravo oni spašavaju konačni rezultat i imaju pravo unositi u igru nova pravila, kad su im već i uslužni suci puni tolerancije. Pretvarajući sve u jednosmjerno kretanje, svojom igrom devalviraju osnovna pravila igre, pokazuju nepoznavanje igračkih zakonitosti i u inače plemenitu igru unose klasičnu destrukciju. Ovaj put ciljanu, plansku i za opći gledateljski dojam izrazito nepoželjnu.
Sve se negativnosti usmjeravaju na protivničku stranu iako ta protivnička strana nije dosad imala prilike uopće pokazati svoju efikasnost kroz odlučivanje, selektiranje, reformsko provođenje i uopće brigu za ukupnu hrvatsku populaciju, a mudrost se vladajućih stratega i taktičara svela na smjer i dužinu srednjeg prsta. Pokazuju ga uglavnom isti oni koji su već dosad mogli i imali priliku privesti hrvatski brod u mirno more i sigurnu luku ili vječni tražitelji javne pozornosti s umišljajem velike osobne važnosti, naravno, najmanje utemeljene na obrazovanju, znanju, sposobnostima, spoznaji, intelektualnom bogatstvu, analitičkim zakonitostima, projekcijskim mogućnostima, modelskim rješenjima i sličnim, za njih gotovo nedohvatljivim znanstvenim, društvenim i spoznajnim vrijednostima.
Simbol srednjeg prsta očekivana je politička pravovjerna simbolika dosadašnje upravljačke bipolarne nemoći, jedini odgovor uslužne političke pridružene javnosti prema tražiteljima promjena, nedvojbena potvrda veće važnosti smjera prsta od pameti i najava odnosa prema logičkim zakonitostima, kritičkom mišljenju (po kojem smo inače u obrazovnom sustavu na sigurnom europskom dnu), ukupnoj spoznaji i univerzalnim vrijednostima.

Povratna lopta

Cijeli je pokazani simbolizam prema izričaju, usmjerenom djelovanju, pojedinačnom iskazu, uslužnom praćenju, političkom podržavanju i pozadinskom pokrivanju apsolutno utemeljen na anacionalnom djelovanju ili, jednostavnije rečeno, protuhrvatskom postupanju. Prikrivanje ili pokrivanje europskim modernizmom, uvjetnom naprednošću, svjetskom širinom i političkom avangardom istog djelovanja malo koga tko promišlja hrvatsku budućnost može uvjeriti u važnost smjera i dužine srednjeg prsta. Još manje to mogu akteri njegova podizanja i usmjeravanja. Ublažavanje je moguće samo slikom bez ičeg izgovorenog, kako se ne bi mogla pročitati, čuti i osjetiti sebičnost i duhovna praznina.

Nastavak podizanja srednjeg prsta s dodatnim intenzitetom i novim akterima u ovoj recentnoj predizbornoj utakmici djelovat će na ukupni hrvatski glasački i birački puk poput povratne lopte pred golom ili njezina namještanja za slobodni udarac s jedanaest metara ili još izravnije kao autogol. Njegova je pak učestalost uz iracionalna dodatna objašnjenja osrednjih aktera po mogućem promišljanju poželjnost kakvu ekipa za promjene u pokretu može samo poželjeti. Svatko pritom otkriva svoju lošu i dobru stranu u interesu hrvatske demografske i ukupne budućnosti.

 

STIGLA VELIKA PODRŠKA! Thompson stao uz Desnu ligu, članovi znakovito poručuju: ‘Do konačne pobjede!’

Autor:Stjepan Šterc/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.