fbpx

Postoji li lijek za mentalnu blokadu pred ispit?

Autor: Robert Torre

Dr. sc. Robert Torre, ugledni psihijatar iz KB Sestara Milosrdnica odgovara na Vaša pitanja i rješava Vaše psihičke probleme. Svoja pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Student sam i patim od ispitne treme. Zbog mentalne blokade i napetosti na ispitima pokazujem znatno manje od onoga što realno znam. Postoji li lijek za takva stanja?

Mladen iz Zagreba

Benzodiazepinski sedativi razgrađuju napetost i tremu, ali istodobno sediraju, odnosno imaju uspavljujući i zatupljujući učinak. Anksiolitici bi sigurno umanjili ispitnu nelagodu ali po cijenu usporenja intelekta i opadaja funkcija prisjećanja, što bi opet umanjilo Vašu ispitnu izvedbu. Za otklanjanje nelagode i treme u takvim slučajevima najboljima su se pokazali natihipertenzivni lijekovi iz skupine beta – blokatora, kao atenolol (u dozi od 50 do 100 mg) ili propranolol (Inderal, od 20 do 40 mg). Lijekovi se uzimaju oko sat vremena prije situacije s očekivanim stresnim nabojem. Međutim valjalo bi ih isprobati prije takvih situacija kako bi se navikli na njihovo djelovanje. I atenolol i propranolol smanjuju znakove tjelesne anksioznosti (znojenje, drhtanje, povišenje tlaka) bez da bitnije utječu na intelektualno – kognitivne kapacitete. Te njihove odlike mogle bi znatno popraviti Vašu ispitnu performansu.


Autor:Robert Torre
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.