Dnevno.hr

PODUZEĆE KOJE JE POD OVRHOM ŽELI VAS OVRŠITI? Naša stručnjakinja predlaže moguće rješenje

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Može li poduzeće koje je pod ovrhom podizati ovrhe za fizičku ili pravnu osobu?

Činjenica da se nad određenom pravnom ili fizičkom osobom provodi ovršni postupak nije od utjecaja na pravo te osobe da pokreće sudske postupke protiv tuženika/ovršenika i sl., dapače, naplata dugova smatra se savjesnim poslovanjem upravo radi izbjegavanja situacije nastupanja nelikvidnosti određene osobe zbog prevelikog broja nepodmirenih potraživanja.

U slučaju da je riječ o jednakim strankama (dakle, da su sudionici u više parnica iste osobe, ali u različitim procesnim ulogama) može se razmotriti pravo prijeboja, pod određenim zakonskim pretpostavkama.

Susjed uporno pomiče moja drva koja se nalaze u šupici pored moje kuće tvrdeći da je to na njegovu terenu. Meni drva kisnu i ne mogu ih poslije koristiti. Može li se išta poduzeti po tom pitanju?

Za početak, savjetujem da uložite tužbu za smetanje posjeda, u kojoj bi raspravljanje trebalo biti ograničeno na čin smetanja i posljednje mirno stanje posjeda, a isključeno je raspravljanje o pravu na posjed, zbog čega u ovoj parnici susjed ni ne bi mogao isticati razloge zbog kojih smatra da je teren njegov (ili te razloge ne bi trebao uvažiti sud).




Možete podići i vlasničkopravnu tužbu, ali zbog hitnosti, savjetujem da prvo pokrenete tužbu za zaštitu posjeda, a provjerite svakako s geodetom, odnosno odvjetnikom, i stanje vlasništva tog terena, kako biste se pripremili i za moguću vlasničkopravnu tužbu.

Može li se etažirati samo jedan stan u zgradi?

U slučaju da ostali suvlasnici ne bi željeli potpisati ugovor o uspostavi posebnih dijelova, zakon načelno  predviđa mogućnost izdvajanja suvlasnika koji želi istupiti iz suvlasničke zajednice, ali kroz sudski postupak. Nadalje, u slučaju da ostali susjedi pristaju potpisati suglasnost o uspostavi posebnog dijela (stana) i upis vašeg prava vlasništva nad njim, savjetujem vam da se obratite arhitektu radi provjere mogućnosti izrade takvog elaborata za samo jedan stan, s tim da bi on trebao raspolagati i površinama ostalih stanova kako bi mogao u elaboratu odrediti omjer veličine vašeg stana u odnosu na zgradu (dakle, suvlasnici bi trebali dopustiti mjerenje). Za svako etažiranje zgrada mora biti legalna, dakle, mora ima građevinsku, odnosno uporabnu dozvolu ili rješenje o izvedenom stanju, odnosno drugi dokaz legalnosti ovisno o datumu izgradnje, što će vam također provjeriti arhitekt.




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.