fbpx

Podanički bruxelleski Hrvatski sabor

Autor: mr.sci. Karino Hromin Sturm

U republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom. Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.

Vrlo čudna manipulativna situacija će se dogoditi u Hrvatskom Saboru koji u saborsku proceduru gura po hitnom postupku, prijedlog Zakona o suradnji Hrvatskog Sabora i Vlade RH. Još je čudnije da sam Sabor predlaže zakon, a ne Vlada vladajuće koalicije.

Prvo se moramo zapitati zašto takav prijedlog o suradnji između dva najviša državna tijela, čija je suradnja strogo određena Ustavom ide u proceduru. Koja je intencija takvog zakona, kada je po našem Ustavu članak 4. državna vlast ustrojena na načelu trodiobe vlasti 'zakonodavne, izvršne i sudske'.

Zatim smo dobili odgovor da taj prijedlog o njihovoj suradnji ide na inicijativu Sabora, a ne Vlade RH. Takav prijedlog sam po sebi postaje sumnjiv, jer mora da Sabor nešto sumnja u rad Vlade i hoće ograničiti njezin utjecaj na Sabor. Međutim nije tako. Sve se odvija po EK direktivi.


Tko predlaže zakon

Tada smo saznali da je prijedlog došao od saborskog Odbora za EU-ropske integracije po direktivi. To postaje još sumnjivije jer je EU Komisija direktno dostavila prijedlog Saboru mimo Vlade RH. Što znači da je EU-ropska Komisija još prije nego što smo postali punopravna članica EU počela zaobilaziti Vladu RH i davati direktive, točno tako se to i zove EU-ropska direktiva EK.

Obrazloženje iz Sabora glasi. Kada stupi na snagu taj Zakon će znatno povećati ulogu Sabora i njegovih zastupnika u svim poslovima vezanim uz pripremu i donošenje EU-ropskih propisa i direktiva.

Ovo je 100% protuustavno, da su neki propisi EU jači od Ustava RH, koji je najviši zakon u državi Hrvatskoj kojeg se svi moraju pridržavati. Postavljamo pitanje za kaznenu odgovornost, tko je to dozvolio da se krši Ustav članak 5. koji kaže: 'U republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom. Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.'

A u ovom slučaju nam se ponovno nameće zakon koji dolazi izvana, a ne od hrvatskog naroda, od neke udružene organizacije, koja sama postavlja, a ne bira članove EU-ropske Komisije.

Tko snosi kaznenu odgovornost
No vrlo brzo smo pronašli krivca za kaznenu odgovornost to je Predsjednik odbora za EU-ropske integracije Danijel Mondekar (SDP), koji tumači da je Sabor ranije bio uključen u donošenje zakona i propisa na samom kraju procedure, kada je trebalo izglasati zakone i propise, zbog čega je često bio nazivan glasačkim strojem vladajuće većine.

A novi zakon će uključivati Sabor od samog početka u proceduri donošenja propisa. A prema direktivi EK od 1. srpnja formira se novi Odbor za europske poslove, koji će zamijeniti Odbor za europske integracije.

Ukratko cijela zavrzlama sa odborima, EU-ropskom Komisijom i Vladom, svodi se na manipulaciju, da će EU-ropska Komisija osim Vladi RH dostavljati DIREKTIVE za promjenu zakona i proipisa DIREKTNO u Sabor, kako joj Vlada RH ne bi smetala. A samim time potvrđuju se naše opravdane sumnje, da od 1. srpnja 2013. g. Hrvatska Vlada neće moći niti teoretski spriječiti donošenje nekog zakona iz EU.
Zašto se nastavljaju protuustavne promjene

Ovdje se postavljaju više Ustavnih pitanja, na protuustavni zakon o suradnji Sabora i Vlade. Članak 1. Ustava RH st. 2. kaže 'U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.'

Ako to propisuje Ustav RH, kako može Sabor izglasati Zakon, na osnovi kojeg će primati direktive za donošenje zakona i propisa i izglasavanje direktno od nekog drugog to jest od EU-ropske Komisije, a ne od NARODA REPUBLIKE HRVATSKE, kako nalaže Ustav.

Ili barem da takav zakon ide na referendum, međutim to onima u EU nije ni na kraj pameti da nas pitaju. Što čineničnim stanjem upučuje na to da je taj zakon protuustavan i da ga treba zaustaviti u proceduri.

Tko će donositi zakone

Što automatski znači da će Hrvatski narod biti isključen iz procedure predlaganja zakona i donošenja zakona, jer će svi zakoni i propisi dolaziti direktivama direktno iz Bruxellesa. A Hrvatski Sabor po tom zakonu će iste morati izglasati.

Tim više kada znamo da ulazimo u tvorevinu EU koja ima 500 milijuna stanovnika, i da je Hrvatsko učešće 0,8 %, pa kao ni do sada nećemo vidjeti niti jedan prijedlog niti će naši predstavnici u EU parlamentu 'PIPL MAST TRAST AS' moći sa 0,8% išta utjecati na ostalih 496 milijuna stanovnika. Pa navode da će Vlada morati uzeti u obzir stavove saborskih odbora koje će dobiti preko Odbora za EU-ropske poslove.

Direktive iz Centralnog Komiteta iz Bruxellesa

Takvim obrazloženjem sami dodaju ulje na vatru i priznaju da dosada nisu imali nikakve ingerencije ni utjecaj na Vladu u donošenju zakona, a sada će biti isto tako, samo će zakoni dolaziti iz Bruxellesa.

Uz to EU-ropska Komisija će krajem listopada poslati Vladi RH Radni program za iduću godinu. Nadalje predsjednik odbora Mondekar ponosno tvrdi da će Sabor biti aktivno uključen u pripremu europskih direktiva. Naravno to smo imali priliku 45 godina gledati u komunizmu, DIREKTIVE IZ KOMITETA (EK to je danas isto) samo se komitet promijenio.

Pa slijedi najveća glupost u cijeloj priči, da će premijer morati dva puta doći u Sabor i izvjestiti zastupnike o odlukama koje je ranije donijela EU-ropska Komisija ili Vijeće (Centralnog Komiteta).

Nadalje to će biti demokracija sve u šesnaest, jer će šef Sabora moći pozvati premijera da isti obrazloži prije donošenja sedmogodišnjeg financijskog proračuna EU ili prije donošenja direktive. Ali našim dičnim narodnim predstavnicima u Saboru nije važno to da direktiva ostaje direktiva, njima je bitno da slušaju i da provode ono što im Bruxelles naredi.

Tako smo saznali da je u većini zemalja članica praksa da premijeri pismenim putem izvješčuju parlament o odliukama EK ili Vijeća, čime vjerojatno najavljuju takvu praksu i kod nas.

Što se postiže takvim zakonom

Najbitnije je to da će taj zakon dati legitimnost Saboru, kako bi zastupnici sa sebe skinuli odgovornost, i da direktno komunicira sa EU-ropskom Komisijom i njezinim šefom Barossom, a on će morati odgovarati našem šefu Sabora na postavljena pitanja.

To je isto kao što je Barosso odgovarao grčkim parlamentarcima da MORAJU VRATITI LOVU.

SDP je dobio nalog- direktivu da to gusto granje sprovede u djelo, a HDZ ga zdušno podržava u protuustavnom donošenju zakona, tako Gordan Jandroković sa ushićenjem kaže 'konačno se to dogovdilo' i nastavlja da će zakon osigurati nadzor nad procedurom europskih direktiva.

Tako smo u našoj demokraciji nemoćni da zaustavimo naše parlamentarce da protuustavno i dalje donose zakone za nekoga izvana za njihov interes, a zaboravljaju zašto su i od koga izabrani i da moraju štititi NACIONALNE INTERESE RH i njezinog naroda.

Autor:mr.sci. Karino Hromin Sturm
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.