Dnevno

Želite kupiti stan na koji je ‘sjela’ banka? Naša pravnica kaže: Možete, i to na ovaj način!

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu email adresu, smatra se da ste suglasni sa prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašem mailu u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Kupio sam nekretninu, međutim nisam upisao svoje pravo vlasništva nad istom. Sad se ispostavilo da je pokrenut stečajni postupak nad nekretninom, što mi je činiti?

Svakako što prije treba stečajnom upravitelju uputiti podnesak kojim se prijavljuje postojanje Vašeg izlučnog prava nad nekretninom i dostaviti sve dokaze kojima dokazujete kupnju nekretnine i dokaze o plaćanju cijene za istu (u originalu ili ovjerenoj presici). U stečajnom postupku stečajni upravitelj objavljuje poziv (između ostalog) i izlučnim vjerovnicima da prijave svoje tražbine. U slučaju da niste stupili u posjed stana, treba tražiti i predaju istog u posjed. U slučaju da stečajni upravitelj prihvati Vaš zahtjev, nekretnina neće biti prodavana u stečajnom postupku (odnosno bit će Vam predana u posjed ako niste u njemu), temeljem postojanja izlučnog prava nad istom. Svakako provjerite da nekretnina nije unesena u stečajnu masu. U tom slučaju svakako tražite i tabularnu ispravu (ako ju nemate) odnosno drugu dokumentaciju (primjerice dodatak ugovora o kupoprodaji ako je potreban) radi upisa svog prava vlasništva u zemljišne knjige. U slučaju da Vaš izlučni zahtjev ne bude prihvaćen, potrebno je sudskim putem ostvarivati izlučno pravo u parnici, radi čega se svakako savjetujem obratiti stručnoj osobi.

 

Na stanu koji želim kupiti upisano je pravo zaloga banke, kome plaćam cijenu za stan?




Potrebno je od banke zatražiti izdavanje pisma namjere, u kojem će biti naveden iznos koji treba platiti banci kako bi banka izdala brisovno očitovanje, dakle iznos potreban za podmirenje duga radi kojeg je na nekretnini upisano pravo zaloga kao osiguranje naplate potraživanja banke. Vi svakako trebate dio kupoprodajne cijene isplatiti po podatcima iz pisma namjere, a ostatak se isplaćuje prodavatelju. U slučaju da isplatite prodavatelju cjelokupni iznos, postoji mogućnost da on banci ne uplati iznos duga radi kojeg je upisano pravo zaloga, u kojem slučaju je banka ovlaštena, neovisno o Vašoj kupovini, pokrenuti ovršni postupak nad nekretninom.

 

Molim Vas za informaciju o mogućnosti ovrhe nad imovinom osobe protiv koje postoji pravomoćno rješenje o ovrsi, dakle što može biti ovršeno u slučaju da je protiv osobe doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi? Smije li ovršenik raspolagati svojom imovinom, primjerice nekretninom u svom vlasništvu, u tom slučaju?




U slučaju da je protiv ovršenika doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi nad cjelokupnom imovinom, ovrhovoditelj može zatražiti ovrhu nad svom imovinom ovršenika (u slučaju da je riječ o ovrsi u kojoj se nalaže ovrha nad cjelokupnom imovinom ovršenika).

Ovrhovoditelj u tom slučaju može zatražiti ovrhu nad novčanim sredstvima ovršenika putem FINE, ali i pokrenuti postupak naplate nad primjerice poslovnim udjelima trgovačkog društva čiji je vlasnik ovršenik, kao i nad pokretnom i nepokretnom imovinom ovršenika. Za postupak ovrhe nad nekretninom ovršenika potrebno je pokrenuti postupak na sudu nadležnom po mjestu gdje se nekretnina nalazi, u kojem slučaju nadležni sud provodi ovršni postupak tako da prvo stavlja zabilježbu pokrenutog postupka ovrhe na zemljišnoknjižnom izvatku za nekretninu (odnosno zabilježbu ovrhe), potom sud nalaže procjenu vrijednosti nekretnine, da bi se potom pristupilo zakazivanju ročišta za prodaju nekretnine sukladno pravilima Ovršnog postupka. Nakon zabilježbe ovrhe nije moguće izvršiti prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama na treću osobu.

Bitno je napomenuti kako je eventualni prijenos imovine prije zabilježbe ovrhe podložan pobijanju od strane vjerovnika, dakle vjerovnik može pokrenuti protiv ovršenika i osobe kojoj je pravo vlasništva preneseno tužbu radi osporavanja takvog prijenosa (odnosno ugovora kojim se prenosi pravo vlasništva trećoj osobi), obzirom da je radnjom prijenosa prava vlasništva nad nekretninom potencijalno ugrožena naplata duga, a u tom postupku se dokazuje da je radnjom prijenosa onemogućena naplata predmetnog duga. U slučaju uspjeha ovrhovoditelja u takvom sporu, sud će naložiti uspostavu ranijeg zemljišnoknjižnog stanja (dakle upis prava vlasništva u korist ovršenika) nakon čega će biti moguće provesti ovrhu nad takvom nekretninom).

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.