Dnevno.hr

‘Želim se odreći nasljedstva jer se sastoji samo od minusa. Što da radim?’: Evo što savjetuje naša stručnjakinja!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Majka mi je umrla i nema nikakve imovine. Primala je mirovinu od pokojnog supruga i to na tekući račun. Budući da je bila slabo pokretna, ja, njena jedina kćerka podizala sam mirovinu preko punomoći. Nakon njene smrti otkazala sam punomoć po tekućem računu. Tekući račun je u minusu. U nezavidnom sam financijskom položaju i želim se odreći nasljedstva jer se sastoji samo od minusa po navedenom tekućem računu. Koje su posljedice toga i da li me banka može tužiti?

U slučaju da se odreknete nasljedstva, ne odgovarate za dugove ostavitelja. Pazite samo da se izjava o odricanju preda u pisanom obliku tijelu koje vodi postupak, dakle kad dobijete poziv za ostavinsko ročište, a isto se trebate odazvati i doći dati izjavu o odricanju ili poslati pisanim putem istu. Međutim, nasljednik ionako odgovara samo do visine vrijednost naslijeđenog, radi čega ako imovine nema, ne bi bilo niti vrijednosti za koju bi odgovarali, a ako nema imovine ostavinski se postupak ne bi niti vodio, što možete napomenuti tijelu od kojeg ćete dobiti poziv za ostavinu (vjerojatno javni bilježnik kao povjerenik suda). Činjenica da ste imali punomoć ne znači da ste odgovorni za dugove, jer novac niste podizali za svoj račun, a ista punomoć prestaje smrću osobe, neovisno o Vašem opozivu punomoći.

Posjedujem elaborat etažiranja iz 1971. g. Predan je na zemljišnik u sudu. U njemu površina stana prikazana je u projektu u elaboratu. Dobio sam vlasnički list bez upisani kvadrata stana. Interesira me dali su trebali biti upisani kvadrati. Lokacija stana tekstualno je opisana.

U elaboratu etažiranja bi trebala biti upisana kvadratura posebnih cjelina. Provjerite da li takav upis stoji u rješenju u kojem se dopušta upis prava vlasništva na posebnim dijelovima, možda je riječ o pogrešnoj provedbi rješenja. Moguće je i da u rješenje nisu uneseni ovi podaci, u kojem slučaju predlažem od zk odjela nadležnog suda tražiti ispravak rješenja na način da se unesu podaci sukladno podacima iz elaborata (odnosno površina).

Roditelji su mi darovnim ugovorom darovali svoju nekretninu. Ja sam ju darovnim ugovorom darovao supruzi i ona je vlasnik. Majka je umrla, a otac želi da mu vratim nekretninu. Da li on ima ikakvih mogućnosti za zakonski povrat?

Darovatelj koji nakon ispunjenja ugovora o darovanju toliko osiromaši da više nema sredstava za svoje nužno uzdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna uzdržavati, može opozvati darovanje i od obdarenika zahtijevati povrat dara. Darovanje se može opozvati samo ako se dar ili njegova vrijednost još nalazi u imovini obdarenika, te ako se i obdarenik ne nalazi u oskudici glede svog uzdržavanja i uzdržavanja osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati. Obdarenik nije dužan vratiti dar ako darovatelju osigura sredstva koja mu nedostaju za uzdržavanje u granicama opravdanih potreba.

Darovatelj ne može opozvati darovanje i zahtijevati povrat dara ako se namjerno ili grubom nemarnošću doveo u oskudicu ili ako je od predaje dara proteklo deset godina za nekretnine, odnosno pet godina za pokretnine. Darovatelj može opozvati darovanje i zbog grube nezahvalnosti obdarenika. Gruba nezahvalnost podrazumijeva da je obdarenik učinio prema darovatelju ili nekom od članova njegove uže obitelji djelo kažnjivo po kaznenim propisima ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove uže obitelji.Nasljednik darovatelja može opozvati darovanje samo ako je obdarenik namjerno usmrtio darovatelja ili ga je spriječio da opozove darovanje.

Darovanje se ne može opozvati zbog grube nezahvalnosti koju je darovatelj oprostio obdareniku. Odricanje od prava na opoziv zbog grube nezahvalnosti obdarenika nema pravni učinak.
Pravo na opoziv darovanja prestaje istekom godine dana od dana kad je osoba koja ima pravo na opoziv saznala za razlog opoziva, ako ovim ili posebnim zakonom nije drukčije određeno.
Vezano za darovanje supruzi, Vaš otac ima određene pravne mogućnosti osporavanja ovog ugovora, koje i se vezale na osporavanje darovanja prema Vama, i tu je riječ o kompleksnim sudskim postupcima. U slučaju spora vodit će se sudski postupak, u kojem slučaju savjetujem obratiti se stručnoj osobi.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.