Dnevno.hr

Želim prodati stan, ali ne mogu zbog hipoteke koju imam na njemu. Što da radim? Odgovara naša stručnjakinja!

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Moja majka sklopila je ugovor sa svojim sinom o uzdržavanju. Da li ja kao drugi sin imam ikakva prava na stan koji je u vlasništvu moje majke nakon njene smrti.

Imovina koja je predmet ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju ne ulazi u sastav ostavinske mase (tretira se kao da je otuđena npr. prodana za vrijeme života).
U slučaju da je navedenim ugovorom obuhvaćen taj stan, isti neće uopće biti predmet raspodjele u ostavinskom postupku iza Vaše majke. Vezano za prava temeljem neke druge osnove (npr. eventualnih ulaganja u stan i sl.) trebate se obratiti stručnoj osobi radi pregleda situacije.

Prije stupanja u brak brat mi je poklonio novac za kupnju stana. Stan sam od tog novca kupio, i kasnije se razveo, imamo i zajedničko dijete. Sad se vodi sudski spor o utvrđivanju prava vlasništva nad stanom. Zanima me i da li dijete ima pravo na dio stana i koji je to dio.

Pretpostavljam da spor vodi bivša supruga, i da se radi o utvrđivanju i diobi bračne stečevine. Prije svega, ako ste stan kupili prije braka (ili izvanbračne zajednice) isti ne bi niti u kojem slučaju predstavljao bračnu stečevinu. Bračnom se stečevinom smatra imovina stečena radom za vrijeme trajanja braka, s tim da izvanbračna zajednica pod niže navedenim uvjetima stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica. Darovi ne ulaze u bračnu stečevinu, pa tako niti imovina kupljena npr. darovanim novcem. U svakom slučaju, u postupku trebate dokazati ili da stan nije uopće kupljen za vrijeme trajanja braka odnosno izvanbračne zajednice (životna zajednica neudane žene i neoženjenoga muškarca koja traje najmanje tri godine, a kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete ili ako je nastavljena sklapanjem braka), ili (ako jest kupljen za vrijeme trajanja braka ili izvanbračne zajednice) – da je stan kupljen darovanim sredstvima odnosno da ne predstavlja bračnu stečevinu kako je gore navedeno. U slučaju da odlučite oporučno ili darovanjem (odnosno besplatnim raspolaganjem) raspolagati stanom, Vaše dijete ima pravo na nužni dio, koji može potraživati u ostavinskom postupku koji bi se vodio iza Vas, a zahtjev za povrat odnosno isplatu bi bio uperen protiv osobe u čiju bi korist raspolagali stanom na naprijed opisani način. Nužni dio iznosi polovinu od zakonskog dijela, a njegova visina ovisi o broju Vaših zakonskih nasljednika.

Na nekretnini imam upisanu hipoteku trgovačkog društva koje više ne postoji. Želim prodati stan, ali ne mogu radi te hipoteke, što da radim?




Prije svega bi trebalo uvidom u zemljišnoknjižni izvadak utvrditi kada je upisan predmetni zalog. Sukladno Zakonu o zemljišnim knjigama, vlasnik hipotekom opterećene nekretnine, a isto tako i svaki zajednički vlasnik ili suvlasnik mogu zahtijevati da zemljišnoknjižni sud pokrene postupak radi amortizacije i brisanja hipotekarne tražbine:

– ako je proteklo najmanje 30 godina od uknjižbe hipotekarne tražbine, a kad ima daljnjih upisa koji se odnose na nju – od posljednjega od tih upisa
– ako nije moguće pronaći ni one koji su prema upisima ovlašteni, ni njihove pravne sljednike, i
– ako kroz ovo vrijeme nisu zahtijevani niti primljeni glavnica ni kamate, niti se pravo na koji drugi način ostvarivalo.

Naprijed navedeno ne odnosi se na hipoteke upisane do 1. rujna 1980. Takve hipoteke brisat će se po službenoj dužnosti ili po prijedlogu stranke.
Ako zemljišnoknjižni sud smatra da postoji vjerojatnost da prijedlogu treba udovoljiti i da podnositelj ima pravni interes, pozvat će oglasom da se prijave svi koji smatraju da imaju prava na hipotekarnoj tražbini ili glede nje.




U oglasu će se označiti točno upisana hipoteka, sa svim upisima koji se na nju odnose, i odrediti rok od 30 dana za prijavu, koji počinje teći od dana objave na e-Oglasnoj ploči suda.
Oglas će se objaviti na e-Oglasnoj ploči i oglasnoj ploči suda, a po potrebi i na drugi prikladan način.

Ako se u navedenom roku zaprimi prijava glede prava čija se amortizacija zahtijeva, sud će obavijestiti o prijavi onoga koji zahtijeva amortizaciju, uputiti ga na parnicu o postojanju hipotekarne tražbine i obustaviti postupak amortizacije.

Ako u tom roku nisu zaprimljene prijave, sud će dopustiti amortizaciju hipotekarne tražbine te će odrediti brisanje hipoteke i drugih upisa koji se na nju odnose.

Možete na Trgovačkom sudu zatražiti i podatak o pravnom sljedništvu, pa zahtjevu za brisanje hipoteke priložiti i obavijest Trgovačkog suda da pravni slijednik nije poznat odnosno ne postoji.

Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.