Dnevno.hr

ZASTARA DUGA: Evo u kojem se slučaju dug ipak može naplatiti…

Autor: Pitaj pravnicu

Dobio sam rješenje drugostupanjskog suda o naplati duga iz 2012. g. Je li to moguće?

Pretpostavljam da ste primili rješenje kojim se potvrđuje prvostupanjska presuda kojom je određeno da podmirite određeni dug. Nadalje, sud na zastaru ne pazi po službenoj dužnosti u građanskim predmetima, u slučaju da taj prigovor niste isticali u prvostupanjskom postupku, on nije od utjecaja na rješavanje u ovoj pravnoj stvari. Ne znam jeste li sudjelovali u prvostupanjskom postupku, u slučaju da niste primali pismena na adresi prebivališta, dostava je mogla biti izvršena i putem oglasne ploče suda, a samim time i presuda istekom rokova za žalbu postati ovršna. U slučaju da niste sigurni u navedeno, možete na sudu (prvostupanjskom) zatražiti uvid u spis iz kojeg će biti razvidan cjelokupni tok postupka i dostavnice. Napominjem i kako duljina sudskog postupka u građanskim stvarima ne utječe na nastup zastare odnosno pravo na naplatu (kao primjerice u kaznenim, prekršajnim, poreznim predmetima itd.).

Prodajem stan i garažu jednom kupcu, s tim da je garaža upisana u poseban zemljišnoknjižni uložak. Mogu li staviti i jedno i drugo u isti ugovor?

Možete u jedan ugovor uvrstiti obje nekretnine, savjetujem da istaknete posebno cijenu za svaku pojedinačno.

Kada ide u zastaru dug po zajmu?

U slučaju da je riječ o zajmu između fizičkih osoba, zastara nastupa u roku od pet godina od dana dospijeća zajma, dakle otkako je zajam trebalo vratiti. Posebnu pozornost treba obratiti i na to je li zajam trebao biti vraćan u ratama ili odjednom, radi pravilnog izračuna zastare, ali i kamata.




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.