ZAKONITO ILI NE? Trudnici zaposlenoj na određeno vrijeme poslodavac prijeti otkazom

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Imam ovakvu situaciju. Napravljen je ugovor o kupoprodaji kojim sam prodala nekretninu pokojnoj osobi, no čestice se ne slažu s česticama u zemljišnim knjigama i krivo je napisano moje ime. Kupac je upisan kao vlasnik u katastru no ne i u zemljišnim knjigama. Oporučni nasljednik kupca traži sada da ta imovina uđe u ostavinsku masu, a ja sam zemlju prodala. Nasljednik je upućen u parnicu radi spora u vezi sastava ostavinske mase. Molim vaše mišljenje kako bi to moglo završiti.

Prije svega, bez uvida u konkretnu dokumentaciju svakako se ne može dati niti relevantna procjena situacije, s tim da svakako moram napomenuti kako bi bilo dobro angažirati stručnu osobu (odvjetnika) da vas zastupa u predmetu.

Ističem kako sama činjenica kako ugovor ima nedostatke, nije dovoljna da automatski negira prava vlasništva kupca odnosno kasnije prava njegovih nasljednika koja iz toga proizlaze, s tim da pretpostavljam kako će nasljednik na sudu dokazivati valjanost ugovora i/ili tražiti utvrđenje prava vlasništva. Ugovori se tumače u duhu u kojem su pisani, međutim nemoguće je dati ocjenu uspjeha u sporu bez uvida u konkretni ugovor i u konkretnu tužbu u odnosu na sporno zemljište.

Činjenica da je kupac na toj nekretnini bio upisan u katastru ipak govori u prilog tome da postoji osnova za dokazivanje da je isti stekao te čestice i u zemljišnoj knjizi, o čemu treba voditi računa. Treba provjeriti i da li je oporučni nasljednik naslijedio svu imovinu ili samo onu koja je bila uključena oporukom dakle da li uopće polaže pravo na tu nekretninu ili samo na dio nekretnine? S obzirom na to da ste zemlju otuđili, nasljednik bi npr. mogao uložiti tužbu za poništenje tog ugovora odnosno pobijanje te pravne radnje sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, a ishod dakako ne mogu procijeniti po danim podacima.

U svakom slučaju savjetujem Vam realnu procjenu situacije, i dakako provjerite mogućnost mirnog rješenja spora, što se uvijek prvo preporučuje. Smatram da ishod postupka ovisi o tome koju vrstu pravnog puta oporučni nasljednik odabere, dakako ovisno o konkretnom stanju dokumentacije (ugovor i oporuka).

Zanima me što poduzeti ako vlasnik vikendice do moje već desetak godina ima zapušteno zemljište gdje raste korov i trnje – praktički suma? Što se može poduzeti po tom pitanju, a ne želi niti prodati zemljište?

Nastavno na Vaš upit, predlažem da pozovete komunalnog redara po mjestu gdje se vikendica nalazi. Dakako, navedeno neće imati izravan utjecaj na volju da vlasnik te nekretnine istu proda, međutim obveza je svakog građanina održavati urednim svoju okućnicu, nakon čega ćete vidjeti daljnji razvoj situacije.

Kćer mi je zaposlena na određeno vrijeme. Ostala je trudna i donijela doznake o bolovanja, nakon čega joj je nadređeni rekao da će dobiti otkaz. Je li to moguće?

Poslodavac ne može otkazati trudnici, međutim u slučaju da je ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme, isti ističe kada istekne rok na koji je sklopljen, neovisno u eventualnom bolovanju. Dakle, Vašoj kćeri ugovor o radu nikako ne može biti otkazan radi trudnoće, niti otkazan u trudnoći, međutim u slučaju ugovora na određeno vrijeme, iste činjenice nisu od utjecaja na istek takvih ugovora. U slučaju da dođe do nezakonitog otkaza, obratite se inspektoratu rada prema prebivalištu kćeri.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.