Dnevno.hr

VAŠA TVRTKA JE U STEČAJU? Upoznajte se sa svojim pravima

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Moja firma je u stečaju od 2. prosinca, ja imam ugovor na neodređeno, trebam li čekati da me stečajni upravitelj odjavi?

Otvaranjem stečajnoga postupka ugovori o radu ili službi sklopljeni s dužnikom kao poslodavcem ne prestaju.

Otvaranje stečajnoga postupka poseban je opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

Nakon otvaranja stečajnoga postupka stečajni upravitelj u ime dužnika poslodavca i radnik mogu otkazati ugovor o radu, bez obzira na ugovoreno trajanje ugovora i bez obzira na zakonske ili ugovorene odredbe o zaštiti radnika. Otkazni rok iznosi mjesec dana, ako zakonom nije određen kraći rok.

Ako radnik smatra da otkaz njegova radnog odnosa nije u skladu sa zakonom, može tražiti zaštitu svojih prava u skladu s odredbama Zakona o radu.

U slučaju da vam nisu isplaćivane plaće, isto bi bio i razlog za izvanredan otkaz ugovora o radu, bez otkaznog roka, koji možete poslati pisanim putem poslodavcu (s potvrdom primitka).

Posebno upućujem i na vaša prava temeljem Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca.

Može li krov kuće susjed zauzeti kao zajednički dio? Postoji elaborat etažiranja u kojem je navedeno da je zajednički dio, ali to je po mojem dio terase koji vodi od stepenica do ulaza u njihov stan. Jer taj je prostor dio krova. Smatram da nemaju pravo korištenja cijelog mog krova. Ujedno, nema upisa ni u katastra na sudu da imaju pravo korištenja.

U skladu sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasništvo posebnoga dijela nekretnine ne može postojati na dijelovima nekretnine koji služe kao zajednički ili im se namjena protivi isključivoj uporabi samo u korist određenoga posebnoga dijela nekretnine; u sumnji se uzima da dio služi kao zajednički i da mu se namjena protivi isključivoj uporabi u korist određenoga posebnoga dijela. Krov bi po ovom opisu pretpostavljeno spadao u zajednički dio zgrade, osim ako je etažnim elaboratom, odnosno ugovorom o diobi suvlasničke zajednice (uspostavi posebnih dijelova), odnosno sporazumom suvlasnika utvrđeno drugačije (da je vlasnik određena osoba). U slučaju da vaše pravo vlasništva na krovu nije upisano u zemljišne knjige i ne raspolažete ni dokumentacijom kojoj biste dokazivali izvanknjižno vlasništvo, mišljenja sam da krov očito predstavlja zajednički dio zgrade, namijenjen uporabi svih suvlasnika zgrade, a pravo korištenja se u ovom slučaju ne upisuje u zemljišne knjige. U slučaju da smatrate kako taj prostor pripada vama, trebate sa suvlasnicima izraditi etažni elaborat kojim se taj dio izdvaja kao vaš i provesti, temeljem takvog elaborata i ugovora između suvlasnika, taj upis u zemljišne knjige, a ako to nije moguće, pokrenuti sudski postupak utvrđivanja prava vlasništva (gdje prethodno preporučujem da se savjetujete sa stručnom osobom s obzirom na obvezu snošenja parničnih troškova strane koja izgubi spor, a koji bi mogli biti osobito visoki što je više suvlasnika u slučaju da angažiraju više odvjetnika).

Prijavljena sam na neodređeno radno vrijeme i imam minimalac pa me zanima imam li pravo na dodatak za invalidnost na plaći?

Sam Zakon o radu ne predviđa taj dodatak, zbog čega na nj imate pravo jedino ako je takvo pravo predviđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili nekim drugim aktom poslodavca. Dokumentaciju koja se primjenjuje na prava iz vašeg radnog odnosa možete zatražiti od svog poslodavca koji vam je dužan predočiti pravilnik o radu, odnosno kolektivni ugovor u slučaju da ga poslodavac primjenjuje. Imate pravo na povećanje osobnog odbitka pod određenim slučajevima invalidnosti (provjerite s knjigovodstvom poslodavca svoj slučaj, ovisno o stupnju invalidnosti), a savjetujem vam da također provjerite imate li kakva prava u centru za socijalnu skrb (tipa doplatak za tuđu pomoć i njegu i sl.).

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.