Dnevno.hr

‘Uskoro punim 65 godina života. Moram li s danom rođendana u mirovinu te imam li pravo na neku otpremninu?’

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Za par mjeseci punim 65 godina. Imam oko 38 godina staža. Moram li s danom rođendana po sili zakona u mirovinu i imam li pravo na neku otpremninu? Firma nema nikakve akte po tom pitanju.

Sukladno Zakonu o radu, ugovor o radu prestaje kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore.

U slučaju da poslodavac nije obveznik kolektivnog ugovora koji bi predviđao pravo na otpremninu za umirovljenje, i/ili pravilnik o radu odnosno Vaš ugovor o radu ne predviđa otpremninu za umirovljenje, na istu nemate pravo po samom zakonu.

Prije mjesec dana umro mi je otac iza kojeg je ostao stan, garaža te nekoliko čestica zemlje, koja doduše nije upisana na njega, a koje je on, tj. koju smo zajedno obrađivali. Zanima me prije svega da li se na ostavinskoj raspravi mogu odreći svog dijela u korist majke, ali samo za njenog života, a poslije njene smrti da bude u mom vlasništvu. Zemlju koju je otac obrađivao gotovo 20 godina, zajedno s nama, može li se staviti kao predmet ostavine, bez obzira na to što nije vlasnik ni posjednik te je li moguće dosjelošću postati vlasnikom, odnosno kako on to osobno nije učinio da li ja i sestra to možemo kao njegovi nasljednici.

U slučaju ustupa imovine majci, dajete nasljedničku izjavu kojom imovinu ustupate majci, i ovdje nema mogućnosti određivanja njenog nasljednika, jednako tako kao što oporučitelj ne može oporukom odrediti nasljednika svom nasljedniku. U Vašem slučaju smatram da je možda bolje da nasljedstvo preuzmete Vi/sestra pa majci date potom pravo uživanja odnosno plodouživanja na toj nekretnini o čemu se može sastaviti u pogledu prava i obveza i odgovarajući ugovor.

Vezano za unos nekretnine u ostavinsku masu, bilježnik odnosno sud morao bi imati neki dokument temeljem kojeg unosi imovinu u ostavinsku masu. Nadalje, ako ovaj unos nije moguć, morat ćete pokrenuti tužbu za stjecanje nekretnine dospjelošću, s tim da se kao tužitelj pojavljuje nasljednik pokojnog vlasnika, koji ovo svojstvo ima u toj parnici kao univerzalni nasljednik, bez obzira što nekretnina nije dio ostavinske mase. Ovdje treba paziti da se izjava o ustupu majci ne primjenjuje za naknadno pronađenu imovinu, što znači da bi kao tužitelji trebali sudjelovati svi nasljednici pokojnika.

Imam problem s djecom koja dolaze iz cijelog kvarta – oko njih oko 15 do 25, znači u većem broju te se igraju pred mojom kućom. Penju se po ogradi koju su mi jako oštetili te naslanjaju bicikle na istu, jako galame te stvaraju buku. Napominjem da u kvartu postoje izgrađena dva igrališta koja nitko ne koristi. Dvije susjede objašnjavaju da imaju pravo da stvaraju buku do 22 sata, ja smatram da je to remećenje javnog reda i mira te da svatko treba ići na igralište ili se igrati u svojem dvorištu. Napominjem da je ulica dosta uska te je velika gužva kada se skupi dvadesetak osoba na jednom mjestu.

Nastavno na Vaš upit, savjetujem da provjerite odluku o komunalnom redu u Vašem gradu. Nadalje, roditelji odgovaraju za štetu koju počine maloljetna djeca, pa predlažem da ih na isto upozorite. Vezano za remećenje javnog reda i mira, kao i oštećenje tuđe stvari-u slučaju da sumnjate u isto, ovlašteni ste pozvati policiju, koja će potom utvrditi da li je riječ o istom. Savjetujem pokušati riješiti spor mirnim putem te pojasniti susjedima što Vas smeta, radi održanja dobrosusjedskih odnosa.

Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.