fbpx
Dnevno.hr

ULOŽIO U KUĆU, RESTORAN, RODITELJE, A BRAĆA SADA TRAŽE SVOJ DIO: Dugove ne žele! Pravnica rješava problem: Pazite na svoju imovinu, lako nestane!

Autor: Pitaj pravnicu

OPREZ! PAZITE U ČIJU IMOVINU ULAŽETE! LAKO SE IZGUBI SVE!

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Moja majka je suvlasnica s drugom osobom u obiteljskoj kući. Da li druga suvlasnica ima pravo izvoditi radove na kući bez suglasnosti moje majke?


U slučaju da nije vršeno etažiranje, već je riječ o idealnim suvlasničkim dijelovima potrebna je suglasnost svih suvlasnika. Savjetujem provjeriti stanje na uredu za graditeljstvo po mjestu gdje se nekretnina nalazi.

Imam pitanje u vezi nasljedstva. Ujak mog supruga je umro nasljednici su suprug, njegova sestra i bratić. Nasljedstvo su svi prihvatili, ali bratić koji živi u inozemstvu se javio samo da prihvaća i trebali su se dogovoriti. Na zakazano ročište kod javnog bilježnika se ne odaziva. Kako to podijeliti ako on ne želi komunicirati i ne odazivati se na ročišta. Lijep pozdrav.

U slučaju da je poziv za ostavinu uredno uručen nasljedniku, ako se ne očituje drugačije smatra se da se prihvaća nasljedstva.

Tijelo koje vodi predmet će potom ostavinsku masu podijeliti po stanju u predmetu (oporučno ili zakonsko nasljeđivanje) i svatko će postati nasljednik odgovarajućeg dijela imovine. Bez prisutnosti nasljednika ne može se istom niti dodijeliti neki drugi dio niti isti može ustupiti nekome svoj dio. Dakle, sve će se podijeliti po zakonu, a kasnije Vam je na raspolaganju razvrgnuće suvlasničke zajednice ako Vam ne bude prihvatljivo suvlasništvo, za što savjetujem obratiti se stručnoj osobi.

Ulagao sam u kuću, restoran, roditelje, sada braća žele da se dijeli moja imovina, a dugovi ne? Suvlasnici smo kuće.

U slučaju da Vaša braća nisu jamci odnosno u nekom ugovornom odnosu temeljem kojeg proizlazi njihova odgovornost za dugove, isti zakonski ne odgovaraju za dugove.
U slučaju da ste suvlasnici u nekretnini, mogu zatražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice, dakle podjelu. U obzir kod podjele iste se ne uzima skrb za roditelje, a u slučaju da možete dokazati ulaganje u tuđu nekretninu (dio kuće koji pripada njima) na raspolaganju Vam je tužba radi povrata uloženog u tuđu nekretninu, za što se savjetujem obratiti stručnoj osobi. Svakako predlažem spor pokušati riješiti mirnim putem.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.