Dnevno.hr

U slučaju da kupim stan na majku, pa mi ga ona daruje, da li se to smatra bračnom stečevinom na koju ima pravo i moj suprug?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

U slučaju da kupim stan na majku, pa mi ga ona daruje, da li se isto smatra bračnom stečevinom na koju ima pravo i moj suprug?

U pravilu, imovina stečena darovanjem nije bračna stečevina. Međutim, u slučaju spora može se pokrenuti pitanje fiktivnog pravnog posla, odnosno pobijanja takvog ugovora, u kojem postupku bi se moglo utvrđivati i podrijetlo sredstava. U slučaju da se dokaže da su sredstva kojima je stan kupljen bila bračna stečevina, kupovina stana na majku takvim sredstvima mogla bi se smatrati darovanjem sredstava bračne stečevine majci, s mogućom posljedicom obveze povrata sredstava supruga/u na ime diobe bračne stečevine, odnosno utvrđivanja i diobe bračne stečevine u odnosu na stan. Svakako treba utvrditi kojim sredstvima se nekretnina kupuje, za što preporučam obratiti se stručnoj osobi koja će Vas uputiti na Vaša prava (ali i obveze), kao i pravne mogućnosti i/ili moguće posljedice koje Vam stoje na raspolaganju ovisno o okolnostima konkretnog slučaja.

Da li je dozvoljen prijenos duga na novog vjerovnika bez moga saznanja koji sada vrši pritisak na mene za plaćanjem. Meni se svaki mjesec skida preko ovrhe neki iznos, ali novi vjerovnik svejedno zove. Mogu li dug naslijediti moja djeca?

Sukladno Zakonu o obveznim odnosima, vjerovnik može ugovorom sklopljenim s trećim prenijeti na ovoga svoju tražbinu, osim one čiji je prijenos zabranjen zakonom ili koja je strogo osobne naravi, ili koja se po svojoj naravi protivi prenošenju na drugoga. S tražbinom prelaze na primatelja sporedna prava, kao što su pravo prvenstvene naplate, hipoteka, založno pravo, prava iz ugovora s jamcem, prava na kamate, ugovornu kaznu i sl. Ipak, ustupitelj može predati založenu stvar primatelju samo ako zalogodavac pristane na to, inače ona ostaje kod ustupitelja da je čuva za račun primatelja. Smatra se da su dospjele a neisplaćene kamate ustupljene s glavnom tražbinom.
Za ustup tražbine nije potreban pristanak dužnika, ali je ustupitelj dužan obavijestiti dužnika o ustupanju.
Ispunjenje ustupitelju prije obavijesti o ustupanju pravovaljano je i oslobađa dužnika obveze, ali samo ako nije znao za ustupanje, inače obveza ostaje i on ju je dužan ispuniti.
Nadalje, telefonski pozivi pravno bi pripadali pod pozive na plaćanje/opomene, koje je vjerovnik načelno ovlašten upućivati dužniku no ova materija nije regulirana u smislu određenja opsega istih.
U slučaju da Vaši nasljednici naslijede Vašu imovinu, odgovaraju za Vaše dugove do visine naslijeđenoga (odgovaraju i svojom imovinom do te visine, ne samo imovinom koja je predmet nasljeđivanja).

Što je predbilježba prava vlasništva, da li je isto potrebno i što točno to znači?




Predbilježba prava vlasništva za Vas kao kupca znači dodatno osiguranje za slučaj višestruke prodaje ili npr. ovrhe nad nekretninom.

Naime, kada nema predbilježbe postoji razmak od trenutka od kada platite cijenu i ishodite tabularnu ispravu do trenutka kada predate na zk prijedlog za upis. Obzirom da po načelu zemljišnoknjižnog prava, prvenstvo ima onaj čiji prijedlog stigne ranije, postoji mogućnost da prije zaprimanja Vašeg prijedloga na zk stigne neki drugi prijedlog. Radi navedenog se savjetuje prije isplate izvršiti temeljem ugovora o kupoprodaji predbilježba prava vlasništva, pa nakon predbilježbe izvršiti isplatu. U slučaju da na zk nakon upisa Vaše predbilježbe evidentirate drugu plombu koja bi se odnosila na npr. upis druge osobe i slično, opravdanjem predbilježbe bi se upis protivan Vašem brisao, ali tu bih savjetovala ugovorom da osigurate i Vaše pravo na raskid ugovora i povrat eventualno plaćenog (kapare i/li prvog dijela cijene npr.) u takvom slučaju (naime iako bi se upisalo Vaše pravo vlasništva opravdanjem predbilježbe- potencijalno se izvrgavate sudjelovanju u parnicama pa treba procjeniti da li bi Vam se isto isplatilo. u slučaju da kuću kupujete kreditom, provjerite u banci da li je moguće staviti predbilježbu obzrom na uvjete za odobravanja kredita banke.




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.