Dnevno.hr

TV, TELEFON, STRUJA, VODA, PLIN… Pročitajte kada pojedini neplaćeni računi idu u zastaru

Autor: Pitaj pravnicu

Primio sam rješenje kojim mi se izriče zabrana upravljanja motornim vozilom, ne znam je li ta mjera opravdana s obzirom na to da sam vozio malo preko ograničenja.

Zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine sud može izreći počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će, upravljajući motornim vozilom, ugroziti sigurnost prometa. Zabrana se izriče u odnosu na sve vrste ili kategorije ili
u odnosu na samo određene vrste ili kategorije motornih vozila. Predlažem da podnesete žalbu protiv navedenog rješenja i u njoj tražite da se stavi izvan snage zabrana
upravljanja vozilom te istaknete razloge zbog kojih tu mjeru smatrate neosnovanom, odnosno razloge zbog kojih smatrate da ne postoji vjerojatnost da ćete ponovno počiniti takav prekršaj (primjerice,prethodna eventualna nekažnjavanost i slično).

Molim vas informaciju vezanu uz račune za TV. Nakon koliko neplaćeni računi za TV ide u zastaru?

U skladu s važećim Zakonom o obaveznim odnosima, zastarijevaju za jednu godinu:
1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske
usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva
2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog
prijamnika
3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove
tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima
4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina
naručena.

Susjed uporno drži svoje stvari na mom dvorištu. Mogu li ga tužiti?

Na raspolaganju vam stoji tužba za smetanje posjeda radi uspostave stanja kakvo je bilo prije smetanja, ali njoj je cilj samo uspostava ranijeg stanja, ne utvrđenje i stjecanje vlasništva, dakle u njoj se ne raspravlja o vlasništvu, nego samo činjenici smetanja i zadnjem mirnom posjedu. Pokušajte
najprije ići s takvom tužbom da susjed makne svoje stvari s vašeg zemljišta, a kasnije, po potrebi, na raspolaganju imate i vlasničkopravnu tužbu.
U skladu sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, posjednik kojemu je posjed samovlasno smetan ovlašten je svoj posjed štititi putem suda, zahtijevajući da se utvrdi čin smetanja njegova posjeda, naredi uspostava posjedovnoga stanja kakvo je bilo u času smetanja, te zabrani takvo ili slično smetanje ubuduće. Sud pruža ovu zaštitu posjeda u posebnom, hitnom postupku (postupku za smetanje posjeda), prema posljednjem stanju posjeda i nastalom smetanju, bez obzira na pravo na
posjed, pravni temelj posjeda, poštenje posjednika, kao i bez obzira na to koliko bi smetanje posjeda bilo u kakvu društvenom, javnom ili sličnom interesu.

Pravo na zaštitu posjeda prestaje protekom roka od trideset dana od dana kad je smetani saznao za čin smetanja i počinitelja, a najkasnije godinu dana od dana nastaloga smetanja. Pravo na zaštitu posjeda ostvaruje se u posebnom postupku pred sudom (postupak zbog smetanja posjeda) ili putem samopomoći.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.