SUSJEDOV BIZNIS VAS IZLUĐUJE? Evo što kaže zakon u slučaju PRETJERANE BUKE

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Moj daljnji rođak je prije devet godina ovršen od agencije koja je preuzela dug minusa iz njegove banke. Naime živio je nevjenčano s gospođom koja je bila vlasnica kuće u koju je uložio jako puno novca i vlastitog truda. Gospođa je umrla, a na ostavinskoj kuću su dobili njeni nasljednici, ne želeći isplatiti njemu ništa što je uložio u nekretninu. Sud za naplatu duga od nasljednika traje već godinama. Postoji li mogućnost da dobije nešto iz te izvanbračne veze i postoji li neka pravna veza da se naplate od nekretnine u koju je puno uložio?

Pretpostavljam da je tužbeni zahtjev specificiran na novčani iznos, a ne na stjecanje prava vlasništva nad nekretninom.

Naime, sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, dogradnjom, nadogradnjom ili preuređenjem (adaptacijom) zgrada, odnosno prostorija u suvlasničkim, zajedničkim ili tuđim zgradama, kao ni njihovom prigradnjom, ugradnjom, ili ulaganjem u njih, ne može se steći vlasništvo, ako nije što drugo odredio vlasnik dograđene, nadograđene, odnosno prigrađene nekretnine.

Pripada li pravo na naknadu onomu tko je dogradio, nadogradio ili preuredio zgradu, odnosno prostoriju, ili je ulagao u takvu zgradu ili prostoriju, određuju pravila obveznoga prava.

Dakle, riječ je o obveznopravnom zahtjevu, i u slučaju da isti uspije dokazati opravdanost svog potraživanja, presudom će biti naloženo nasljednicima isplatiti mu isti novčani iznos (odgovaraju do visine naslijeđenog). Ovrha radi naplate istog iznosa može se pokrenuti na svoj imovini nasljednika, a u slučaju da su isti u međuvremenu raspolagali nekretninom pa naplata nije moguća, pravni sustav predviđa tzv. paulijanske tužbe, predviđene za poništaj poslova poduzetih na štetu vjerovnika, dakako u slučaju da su ispunjenje i druge zakonske pretpostavke ove tužbe.

Nakon što sam se vratio s godišnjeg odmora, primijetio sam da je šupa koju inače koristim zaključana i da su unutra stvari od druge osobe. Sada ta osoba tvrdi da to nije moja šupa nego zajednička i da svatko može uzeti šupu koju želi jer nisu upisane u zemljišne knjige. Je li to točno?

Vi u svakom slučaju imate pravo na tužbu za smetanje posjeda, u kojoj tužbi se razmatra samo činjenica zadnjeg posjeda i smetanja, a ne vlasništvo. Cilj je uspostava prijašnjeg stanja posjeda nekretnine. Vezano za vlasništvo, treba provjeriti pravni slijed stjecanja ove nekretnine kako bi se utvrdilo je li naznačeno da vi i prednici stječete upravo tu šupu. U slučaju da takav slijed ne postoji, temelj dokazivanja prava vlasništva može biti i dosjelost, a za stjecanje prava vlasništva trebalo bi pokrenuti tužbu pred nadležnim sudom.

S obzirom na troškove postupaka i vrijednost šupe, smatram najboljim podnošenje tužbe za smetanje posjeda prilikom čega pazite na rokove. Naime, pravo na zaštitu posjeda prestaje protekom roka od trideset dana od dana kad je smetani saznao za čin smetanja i počinitelja, a najkasnije godinu dana od dana nastaloga smetanja.

Pravo na zaštitu posjeda ostvaruje se u posebnom postupku pred sudom (postupak zbog smetanja posjeda) ili putem samopomoći.

Susjed do moje ima plastenik za povrće. Nas ne smeta to što neprestano dolaze kamioni, i što je veliki promet radnika u ulici, ali nam nije jasno ima li pravo bučiti. Naime, nekakav zvuk se čuje iz plastenika, a osobito noću i kada je mirno i tiho vrijeme.

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom tako da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

Vlasnici nekretnine koje su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

Iznimno, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta. Dakle, u slučaju da je riječ o prekomjernim imisijama, na raspolaganju vam je tužba za sprečavanje istih, kao i eventualnu naknadu štete, a prekomjernu buku možete prijaviti i nadležnom inspektoratu.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.